Site pictogram Oudersenzo

Met deze tips houd je iedereen positief tijdens Corona!

Hoe houd je de kids (en jezelf) positief tijdens Corona?

We zijn ondertussen al tien maanden bezig met Corona en het is niet vreemd dat we er langzamerhand zo ontzettend moe van worden. Waar we de eerste weken nog de gedachte hadden dat het voor ‘even’ zou zijn, hebben velen van ons nu toch de neiging om het allemaal zwaarder in te zien. Waar we in het begin nog elkaar juist vonden, ondanks de afstand, staan mensen nu lijnrecht tegenover elkaar. Ook dat maakt deze tijd misschien nog wel gefrustreerder dan eerst. Hoe hou je jezelf positief én de kinderen?

Toch weer het goede voorbeeld

Ook nu weer ben jij het grote voorbeeld voor de kinderen. Loop jij depressief door je huis heen, dan zullen je kinderen dit klakkeloos overnemen. Probeer dan ook zelf de moed erin te houden om zo je kinderen te helpen. Maar dat dat moeite kan kosten is niet iets om je weer schuldig over te gaan voelen. Dan maak je het jezelf juist weer moeilijker. Ook jij bent een mens met gevoelens!

Laat je niks aanpraten!

En daarmee zijn we meteen bij het volgende aspect. Een mens met gevoelens! Laat je geen schuldgevoelens aanpraten door al die goeroes die nu opeens opstaan. Ja, er zit heel veel kracht in positief denken (ben er zelf groot fan van) maar het is niet zo dat jij dus alles maar moet kunnen handelen. Dat het jouw fout is als dingen minder goed lopen. Dat alles simpel op te lossen is door maar blij en vrolijk te zijn. Ja, je komt een stuk verder, dat zeker wel. Maar zoals sommige ‘goeroes’ het je doen willen laten geloven zou je je gewoon alleen daarom al schuldig gaan voelen (en dus ben je dan verre van positief). Daarnaast is verdriet verstoppen allesbehalve gezond. Voel je je niet lekker, ben je depressief of gewoon minder gelukkig? Praat erover! Laat je er inderdaad niet door meeslepen, maar ja, je mag het zeker wel benoemen. Juist wel. Laat je verdriet er juist uit en leer waarom het je zo raakt. Alleen dan kan je er ook iets aan veranderen. Het wegmoffelen is niet de juiste weg. Erger nog: het blijft juist een strijd omdat je het weg moet blijven moffelen. Het krijgt juist aandacht omdat je die strijd (onbewust) voert. En dat wat aandacht krijgt groeit! Veel beter dus om het eruit te gooien!

Vermijd social media

Word je ook zo opgefokt door al die ongezoute meningen van iedereen? Mensen die overal tegenaan schoppen en iedereen ophitsen? Foto’s van de meest trieste verhalen en dan meteen daarop een foto zien van een feestende menigte die maling hebben aan alles? Meningen van zogenaamde wetenschappers (maar zijn ze dat wel echt?)? Virologen die het zelfs niet met elkaar eens zijn? Voorkom dat dit je humeur de hele dag beïnvloed en vermijd zaken als Facebook gewoon. Of kijk er bijvoorbeeld maar 1 moment van de dag even op. Zo hoef je niet iedere keer opnieuw die strijd aan te gaan!

Wees dankbaar voor wat wel is

Voel je je down? Probeer je zelf aan te leren om te uiten waar je dankbaar voor bent. Dit kan je doen door het hardop uit te spreken, door het op te schrijven of als je gelovig bent om dit in een gebed te doen. Alleen maar het door je hoofd laten schieten heeft minder effect. Het echt duidelijk ‘markeren’ laat je er veel duidelijker bij stil staan. En denk dan niet alleen aan de voor de hand liggende dingen zoals gezondheid, maar ook juist aan die dingen die door de lockdown er nu wel zijn. Zoals:

Door juist de positieve dingen van deze tijd te benoemen kan je de lading van het geheel verzachten.

Voor de kinderen

Natuurlijk kan je dit ook laten doen door je kinderen. Of doe het gezellig samen. Maak er een leuk ritueel van. Bijvoorbeeld voor het naar bed gaan met elkaar in een mooi schrift schrijven waar je dankbaar voor bent of wat je vandaag leuk vond. Niet alleen in Coronatijd fijn om te doen, trouwens. We hebben vaak de neiging om juist de negatieve dingen te benoemen, maar aandacht geven aan onze dankbaarheid en wat allemaal goed gegaan is: het werkt gewoon echt fijn.

Nieuwe spelletjes

Al weken thuis en lijkt iedere dag op elkaar? Komt het geheel een beetje je neus uit, zeker nu het koud is en de kinderen nog meer binnen zitten? Kijk eens op leuke sites om nieuwe spelletjes en activiteiten te vinden. Er zijn talloze leuke ideeën te vinden om gewoon met spullen die je toch in huis hebt iets nieuws te doen. Een bingo maar dan met iets anders dan getallen. Zelf heb ik een bingo met een koor gehad, waarbij ieder getal voor een lied stond. Dus in plaats van een getal werd er een lied gezongen. Even zoeken op de lijst welk nummer daarbij hoort. Gewoon via Zoom, dus ook heel leuk te doen met klasgenootjes of familieleden! Grote kinderen? Verzin een escaperoom in je eigen huis. Maak van een bordspel een andere variant. Ganzenborden kan je prima veranderen door simpelweg hele andere opdrachten bij de ganzenplaatjes te maken. Heel leuk om dat bijvoorbeeld aan actieve opdrachten te koppelen! Eerst een liedje zingen voor je verder mag, ofzo.

Maak muziek!

Iets waar praktisch iedereen wel vrolijk van wordt: muziek! Zing, bespeel een instrument, maak een trommel voor de kids en ga zo maar door en zing er lekker op los. Of dans de kamer rond!

Online les

Hebben de kinderen online les? Als ze op de middelbare school zitten en dus zelfstandig kunnen werken, regel dan een plek waar ze rustig kunnen zitten. Werken jullie beide ook thuis? Indien mogelijk doe je dit ook voor jezelf! Klinkt misschien heel ongezellig, maar het voorkomt wel dat je leegloopt door alle stress om je heen én je werk niet naar behoren kunnen doen. Zijn er kinderen thuis, waar je op moet letten? Overleg wie wanneer beneden bij de kinderen blijft, zodat je allebei je ook een paar uur goed kunt concentreren. Scheelt een hoop irritatie, wat voor jou niet fijn is, maar zeker ook niet voor de kinderen!

Blijven lachen

Wat je ook doet: probeer te blijven lachen. Zet ’s avonds eens niet allerlei actualiteitenprogramma’s aan, maar verzet juist je gedachten eens. Bijna alles is Corona wat de klok slaat en daar word je nu juist niet blij van… Zet een leuke komische film op, pak een goed boek of begin een creatief project. En blijf lachen! Kan je niet meer lachen, zeg je? Tuurlijk wel. Zet maar eens een lachtherapietje op! Zomaar te vinden op YouTube!

Meer informatie

Corona en zwangerschap. Hoeveel kwaad kan het?
Verplichte sneltesten voor scholieren. Dit zijn je rechten.
Eenzaamheid groeit onder jongeren – Hoe houden we ze gelukkig?
Coronatijd, een loodzware tijd voor pubers!
De impact van de Corona maatregelen op onze kinderen
Buitenspeeldag tijdens Corona, hoe ziet dat er eigenlijk uit?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten