Wat maakt natuurlijk en positief ouderschap anders?

Ouderschap is een achtbaan van emoties, waarbij je hart overstroomt van liefde en je geduld op bizarre momenten op de proef wordt gesteld. Als het gaat om opvoeden, zijn er duizenden boeken, blogs, en meningen. Maar vandaag wil ik je meenemen naar een benadering die niet alleen de harten van vele ouders heeft veroverd, maar ook wetenschappelijk onderbouwd is: natuurlijk en positief ouderschap.

Natuurlijk en positief ouderschap

Wat houdt natuurlijk en positief ouderschap In?

Laten we eerst even ontleden wat natuurlijk en positief ouderschap precies betekent. In een notendop gaat het erom dat je als ouder dicht bij de natuurlijke ontwikkeling van je kind blijft en een positieve benadering hanteert in de opvoeding. Geen strikte regels, geen geschreeuw (in theorie dan, ik bedoel, we zijn allemaal menselijk, toch?), maar wel veel liefde, geduld, en begrip.

Natuurlijk ouderschap betekent dat je kijkt naar de behoeften van je kind en die centraal stelt. Denk aan borstvoeding op verzoek, samen slapen, en dragen in een draagdoek. Positief ouderschap richt zich op het versterken van het zelfvertrouwen van je kind door middel van positieve bekrachtiging, respectvolle communicatie, en het vermijden van straf.

Wat is er anders?

“Oké,” hoor ik je denken, “maar wat is er dan anders aan deze aanpak?” Het grote verschil zit ‘m in de benadering en de mindset. Traditionele opvoedingsmethoden kunnen nog wel eens gebaseerd zijn op discipline en gehoorzaamheid, vaak met straffen en belonen als middelen. Natuurlijk en positief ouderschap draait om het bouwen van een diepe, liefdevolle band met je kind. Het draait om het erkennen van je kind als een volwaardig mens, met eigen gevoelens, gedachten en behoeften.

Je zou het kunnen vergelijken met het verschil tussen een tuinman en een landschapsarchitect. De tuinman snoeit, knipt en vormgeeft zijn planten tot hij het gewenste resultaat krijgt. De landschapsarchitect daarentegen observeert de natuurlijke vormen en stromingen en werkt daarmee samen om een harmonieus geheel te creëren. Natuurlijk en positief ouderschap is dus meer een samenwerking dan een dictatuur.

Waarom zou je voor natuurlijk en positief ouderschap kiezen?

Er zijn tal van redenen waarom deze aanpak voor veel ouders aantrekkelijk is. Allereerst is er het emotionele aspect. Het voelt gewoon goed om je kind liefdevol en respectvol te behandelen. Bovendien, en dit is misschien wel het belangrijkste, het werkt. Onderzoek toont aan dat kinderen die opgevoed worden met een natuurlijke en positieve benadering, over het algemeen zelfverzekerder, zelfstandiger en emotioneel stabieler zijn.

Daarnaast zorgt deze opvoedingsstijl voor een diepere band tussen ouder en kind. Wanneer je de behoeften en emoties van je kind serieus neemt, creëer je een vertrouwensband die verder gaat dan de dagelijkse beslommeringen. Het maakt het ouderschap niet alleen bevredigender, maar ook minder stressvol. Je hoeft immers niet voortdurend te bedenken hoe je de orde handhaaft, maar je kunt je richten op het samen oplossen van problemen.

De uitdagingen en hoe je ze aangaat

Natuurlijk en positief ouderschap klinkt als een sprookje, maar laten we eerlijk zijn: het is niet altijd een bed van rozen. Er zullen momenten zijn dat je geduld op de proef wordt gesteld, dat je je afvraagt of je het wel goed doet, en dat je gewoon heel erg moe bent. Eén van de grootste uitdagingen is het aanpassen van je mindset. We zijn vaak zo gewend om in termen van discipline en gehoorzaamheid te denken, dat het tijd kost om over te schakelen naar een meer empathische en respectvolle benadering. Maar, en dit kan ik niet genoeg benadrukken, het is het waard.

Een handige tip is om altijd te proberen de situatie door de ogen van je kind te bekijken. Wat zouden zij voelen? Wat hebben ze nodig? En ja, er zullen momenten zijn dat je dit doet terwijl je over een blokkentorentje struikelt en een pijnscheut door je voet voelt. Maar als je je kunt herinneren waarom je voor deze aanpak hebt gekozen, wordt het gemakkelijker om door te zetten.

Tips en tricks om te beginnen

Voor de ouders die nieuwsgierig zijn geworden en deze aanpak willen proberen, hier een paar tips om je op weg te helpen:

  1. Lees en leer: Er zijn fantastische boeken en blogs over natuurlijk en positief ouderschap. Doe wat onderzoek en laat je inspireren.
  2. Communiceer respectvol: Praat met je kind zoals je met een vriend zou praten. Gebruik positieve taal en vermijd schreeuwen.
  3. Observeer en reageer: Kijk naar wat je kind nodig heeft en reageer daarop. Dit kan betekenen dat je flexibel moet zijn, maar het levert zoveel meer op.
  4. Wees geduldig met jezelf: Niemand is perfect. Je zult fouten maken en dat is oké. Het belangrijkste is dat je blijft proberen en leert van je ervaringen.
liefs Marion

Meer informatie

Sharenting: Hoe ver ga je om je kinderen online te delen?
Inchstones, de mini mijlpalen in de ontwikkeling

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *