Met deze tips haal je nog meer plezier uit kinderboeken!
Lezen of voorgelezen worden: het is zo leuk om weg te duiken in een verhaal. Om even meegenomen te worden naar werelden die anders dan de jouwe zijn. Of juist om dingen te herkennen in verhalen. Gezellig bij papa of mama op de bank kruipen en voorgelezen worden: welk kind wil dat nou niet? Of heel stoer zelf je eerste woordjes lezen! Maar lezen is natuurlijk meer dan plezier en gezelligheid. Waarom is lezen zo belangrijk en alles goed en aardig: maar waar haal je die leuke voorleesboeken dan vandaan?
Waarom lezen belangrijk is
Lezen is belangrijk voor eigenlijk iedere fase in een kinderleven. Dat je schoolkind door leuke kinderboeken vanzelf meer gaat lezen en zo zijn leesvaardigheid vergroot, is niet moeilijk om te raden. En goed kunnen lezen is nu eenmaal nodig in onze maatschappij. Hoe wil je anders bijvoorbeeld de leerstof doornemen of documenten moeten lezen als je later groot bent? Toch is lezen veel meer dan dat:
- Prikkelt de fantasie (en dat is een grote vaardigheid in je leven!)
- Vergroot de woordenschat
- Vergroot de empathie door over anderen en hun problemen te lezen
- Vergroot de algemene kennis (bij studieboeken)
- Vergroot de vaardigheid in het begrijpend lezen
- Vergroot natuurlijk helemaal de taalvaardigheid, dus niet alleen lezen, maar ook het schrijven (spelling e.d.)
- Voorgelezen worden is ook een vorm van positieve aandacht
Plezier beleven aan boeken
Allemaal prima, maar dan moet lezen ook wel leuk zijn. Een verplicht kwartiertje lezen tegen je eigen wil in maakt dat kinderen juist alleen maar een hekel aan lezen krijgen. En dat willen we nu juist niet hebben. Je kunt al heel jong je kind vertrouwd maken met boeken door voor te lezen. Voordat ze naar bed gaan of juist ’s middags bijvoorbeeld als ze iets zitten te drinken. Even alle aandacht van je ouder is voor veel kinderen op zich al een feestje. Voorleesboeken zijn er uiteraard in allerlei soorten en maten. Kies een voorleesboek wat aansluit bij je kind en er aantrekkelijk uitziet door mooie afbeeldingen. Zo heeft je zoon of dochter gelijk iets moois om naar te kijken en om ook nog samen eventueel over te praten. Meer tips om lezen leuk te maken voor kinderen:
- Kies de juiste boeken, op het juiste leesniveau van je kind en aangepast aan zijn leeftijd
- Boeken met afbeeldingen worden bij jonge kinderen meestal meer gewaardeerd
- Lees regelmatig voor, ook als ze al zelf kunnen lezen
- Laat hen af en toe een stukje voorlezen!
- Laat de kinderen zelf hun boeken uitzoeken
- Sluit aan bij de interesses van het kind
- Geef het goede voorbeeld en kruip af en toe zelf ook even met een boek op de bank…
Waar haal je leuke boeken vandaan?
Natuurlijk is dit allemaal leuk verteld, maar waar haal je dan die leuke kinderboeken vandaan? Je zou kunnen denken aan een boekabonnement, waarbij je iedere maand een pakket krijgt met 4 kinderboeken. Deze boekenpakketten worden samengesteld door ouders en leerkrachten. Boeken met bekende personages bijvoorbeeld. Bij Boekskes kan je zo’n abonnement gewoon een maandje uitproberen. Natuurlijk kies je dan voor een pakket die bij de leeftijd van je kind past. Er zijn de volgende pakketten:
- Kinderboeken 0-1 jaar
- Kinderboeken 2-3 jaar
- Kinderboeken 4-5 jaar
- Kinderboeken 6-8 jaar
- Kinderboeken 9 jaar en ouder
Iedere maand heb je zo nieuwe, uitdagende boeken in huis. Hoef jij je hoofd niet meer te breken over de vraag welke boeken je nu weer moet gaan uitzoeken. En je kind heeft altijd iets leuks te lezen!
Hoe laat je verhalen nog meer leven?
Boek gelezen, verhaal was mooi en dan is het klaar… Vaak gaat het wel zo. Maar natuurlijk kan je er nog veel meer mee doen. Je kind gek maken op lezen kan ook door het nog meer te laten leven voor hem of haar. Er samen nog eens over praten kan een idee zijn, hoewel dat per kind verschillend kan zijn. Houdt je kind van knutselen? Vraag eens of hij/zij iets uit het verhaal wil namaken of er een mooie tekening van wil maken. Is er een film gemaakt van het boek wat hij of zij gelezen heeft? Bezoek die film eens of kijk hem thuis via Netflix, bijvoorbeeld. Regelmatig zitten er toch wel verschillen in. Leuk als die eruit gepikt worden! Voor kinderen die zelf graag schitteren, is het naspelen van het verhaal ook een leuk idee. Of wat dacht je van een poppenkastvoorstelling?
Zelf verhalen schrijven
Is je kind gek op lezen? Misschien borrelen er onderhand ook wel verhalen in hem of haar op, vanuit de eigen fantasie! Geef je kind een schrift en pen en laat het lekker zijn eigen verhalen schrijven. Of op de computer natuurlijk. Verhaaltje af? Dan ga je die uiteraard samen lezen!
Meer informatie
Het belang van voorlezen
Vergroten van de woordenschat. Zo doe je dat!
De dag van het kinderboek
Waarom kinderboeken lezen zo belangrijk is
Lees een boek dag
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: Boekskes