De placenta bewaren na de bevalling. Wat zijn de mogelijkheden?

De placenta heeft tijdens de zwangerschap jouw kindje gevoed en is daarmee eigenlijk een bijzonder ‘object’. Wat doe jij met de placenta? Je kunt ervoor kiezen om er zelf nu iets mee te doen of juist om er later profijt van te hebben. Gewoon weggooien is daarmee eigenlijk gewoon heel jammer! In dit artikel noemen we meerdere mogelijkheden waar je uit zou kunnen kiezen. Maar de lijst is vast nog aan te vullen met andere manieren.

Een boompje planten

Misschien wel de bekendste variant is de placenta gebruiken als voeding voor een nieuw boompje. De placenta bevat veel voedingsstoffen. Bij een nieuw boompje begraaf je de placenta en zo heb je een bijzonder boompje voor je kind geplant. De placenta moet je wel zo begraven dat een dier het niet gaat opeten! Ook moet het boompje niet de placenta aanraken. De mooie gedachte hierachter is toch wel dat wat jouw baby negen maanden heeft gevoed nu ook het boompje voedt. Daarmee heeft het echt een link met jouw kind.

Opeten!

De placenta bevat dus veel voedingsstoffen. Veel dieren eten dan ook de placenta op. Dus waarom zouden wij dat ook niet doen? Wat er dan zoal in zit? IJzer, vitamines (B6, E) oxytocine, prolactine (goed voor de borstvoeding), stamcellen en een antistress hormoon. Mooi rijtje toch? Hoe je het dan opeet? Dat kan je zo doen als waar jij je goed bij voelt. Zowel rauw als gebakken dus. Een smoothie ervan maken kan trouwens ook.

lijn groen oudersenzo
De placenta bewaren na de bevalling. Wat kun je ermee?

Capsule van maken

Wil je van de mooie eigenschappen van de placenta gebruik maken, maar zie je het niet zitten om het op te eten? Er zijn mensen die er voor jou capsules van kunnen maken. Misschien is dit voor jou net even beter te doen dan het zomaar zo opeten!

Voor je huid

De placenta bevat stoffen die goed zijn voor je huid. Door een balsem van de placenta te maken, kan je deze gebruiken voor jouw huid of die van de baby. De placenta moet dan worden gedroogd en zal vermengd worden met bijvoorbeeld calendula, etherische oliën of andere kruiden. Dit hangt ook een beetje af van de doelstelling van de zalf of de balsem.

Sieraden

Er zijn sieradenmakers die een stukje van de placenta verwerken in een sieraad. Dit kan trouwens ook met moedermelk. Hiermee heb je een mooie herinnering aan een bijzondere periode. Natuurlijk kan je dit ook doen met andere items die zo deze periode tastbaar houden. Een klein haarlokje of gewoon heel simpel een babyfotootje in een medaillon….

Kunst

Wil je liever geen eten of zalfjes maken, maar het gebruiken als herinnering? Dan kan je naast een sieraad ook kiezen voor kunst! Dit kan ook van de navelsteng trouwens. Laat er bijvoorbeeld na de geboorte een afdruk van maken (het bloed zorgt voor een afdruk), of laat de navelstreng drogen en verwerk dit tot een kunstobject.

Stamcellen

In de placenta zitten dus stamcellen. Je kunt de stamcellen uit het navelstrengbloed laten opslaan. Dit kan voor later heel waardevol zijn. Helaas heeft het wel een nadeel. Min of meer een derde van het bloed van de baby bevindt zich in de placenta tijdens de geboorte. Na de geboorte zal eerst het zuurstofrijke bloed naar de baby worden getransporteerd. Daarna komt het bloed waar verschillende stamcellen in zitten. Juist dit bloed zorgt voor de opbouw van een goed werkend immuunsysteem van je baby. Laat je de navelstreng niet uitkloppen, dan is dit voordeel er dus niet.

Daar staat natuurlijk tegenover dat bepaalde ziektes ermee behandeld kunnen worden. Waar men nu moet kiezen voor donor stamcellen (die dus afgestoten kunnen worden) kan je dan eigen stamcellen gebruiken. Hiermee kan je dus je kind juist op een later tijdstip in zijn leven weer helpen… Meer info hierover vind je bij de stamcelbanknederland.

Invriezen

Wil je wel graag iets met de placenta doen, maar weet je niet wat? Je kunt het eerst invriezen en dan alsnog ergens voor kiezen. Al zal dan niet alles nog kunnen of nog dezelfde voordelen hebben.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is eigenlijk een lotusbevalling?
Bevallen zonder verloskundige keuze of noodzaak
Iedere bevalling loopt op zijn eigen manier
Wat niemand je vertelt over de bevalling
Fotoshoot van de bevalling. Doen? Of niet doen?
Voorliggende placenta of placenta previa

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *