Het is amper voor te stellen dat de selfie pas twee decennia een serieuze plek inneemt, binnen de fotografie. En toch is het zo. Pas vanaf zo’n 20 jaar geleden begonnen we ineens foto’s te maken, met onszelf in de hoofdrol. De lens op onszelf gericht in plaats van op de ander. Toch is het niet heel vreemd want hoewel de term “selfie” relatief nieuw is, heeft het verlangen onszelf vast te leggen, diepe historische wortels. In de middeleeuwen waren kunstschilders druk met het schilderen van zelfportretten. Een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. Gelukkig doen we het nu gewoon zelf, met onze smartphone! Maar hoe maak je nou die ene perfecte selfie?
Onlangs heeft ExpressVPN een onderzoek gedaan naar de historie en ontwikkeling van de selfie. Als je daar meer over wilt weten, dan verwijs ik je graag naar hun onderzoeksresultaten. Wij gaan aan de slag met het maken van die ene perfecte selfie! Want wat is daar voor nodig?
De juiste belichting
Laten we beginnen bij de basis: belichting. Een goede selfie valt of staat met de juiste belichting. Zonder licht kan je camera geen beeld vastleggen, dus het is cruciaal om dit goed te krijgen. Natuurlijk licht is altijd je beste vriend. Probeer je foto’s buiten te maken op een bewolkte dag, of naast een raam als je binnen bent. Dit zachte, diffuse licht zal de details in je gezicht naar voren halen zonder harde schaduwen te creëren.
Kies de beste hoek
Een van de grootste fouten die mensen maken bij het nemen van selfies, is dat ze de camera onder hun gezicht houden. Dit creëert een onaantrekkelijke schaduw en kan ervoor zorgen dat je er anders uitziet dan je in werkelijkheid bent. In plaats daarvan, houd de camera iets boven ooghoogte en kantel je hoofd een beetje. Dit zal je gezicht in een aantrekkelijke hoek plaatsen en zal ook helpen om de achtergrond in beeld te brengen.
Speel met achtergronden
Nu we het toch over de achtergrond hebben, laten we dit even nader bekijken. Een veelvoorkomende misvatting is dat de achtergrond van een selfie er niet toe doet. Niets is minder waar! De achtergrond kan de stemming van je selfie sterk beïnvloeden, of het nu een kleurrijk landschap, een minimalistische witte muur, of een drukke stadsstraat is. Maar onthoud wel: je wilt de ster van de foto zijn, niet de achtergrond. Probeer dus iets te kiezen dat je persoonlijkheid aanvult, zonder de aandacht af te leiden.
Let op de compositie
Bij het maken van een selfie moet je rekening houden met de regel van derden. Deel de foto (in je hoofd of met behulp van het raster op je scherm) in drie gelijke delen, zowel horizontaal als verticaal. Probeer je ogen op een van de bovenste kruispunten te plaatsen. Dit maakt je foto interessanter dan wanneer je jezelf precies in het midden plaatst.
Gebruik een selfie stick of statief
Voor de meer avontuurlijke types is een selfie stick of statief een must. Deze tools stellen je in staat om de camera verder van je gezicht te houden, waardoor je meer van je omgeving kunt laten zien. Bovendien zorgt dit voor stabielere beelden, wat altijd een pluspunt is!
Bewerk je selfie – maar met mate
En tenslotte, de finishing touch: de bewerking. Met een beetje nabewerking kun je een goede foto geweldig maken. Maar let op, het is belangrijk om het niet te overdrijven. Je wilt dat je foto er natuurlijk uitziet, en niet als een overdreven gephotoshopt beeld. Gebruik een app zoals Snapseed of VSCO om de belichting, het contrast, de verzadiging en de scherpte aan te passen. Experimenteer met verschillende filters, maar probeer ze niet te zwaar toe te passen. Het doel is om je beste eigenschappen te benadrukken, niet om ze te verbergen!
Het benutten van je smartphone functies
Wist je dat je telefoon vol zit met allerlei verborgen schatten die je kunnen helpen je selfie nog verder te verbeteren?
1. Speel met de Lichtinstellingen
De meeste smartphones hebben de mogelijkheid om de belichting handmatig aan te passen. Je kunt meestal op het scherm tikken om te kiezen waar de camera zich op moet focussen en vervolgens met een schuifbalk of door omhoog of omlaag te vegen de helderheid aanpassen. Dit kan vooral handig zijn bij tegenlichtsituaties of bij het maken van een selfie in een donkere omgeving.
2. Experimenteer met de portretmodus
De portretmodus, ook wel bekend als de ‘bokeh’-effect, is een functie die de focus legt op het onderwerp (dat ben jij!) en de achtergrond vervaagt. Dit kan een prachtig effect geven, alsof je foto is gemaakt met een professionele camera. Probeer deze modus eens uit, je zult versteld staan van de resultaten!
3. Gebruik de timerfunctie
De timer is niet alleen handig voor groepsfoto’s, maar ook voor selfies! Het stelt je in staat om je telefoon ergens neer te zetten, je pose te perfectioneren en je shot te maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het indrukken van de sluiterknop. Meestal kun je kiezen tussen een paar seconden vertraging, dus experimenteer om te zien wat voor jou het beste werkt.
4. Ga creatief aan de slag met de pro-modus
Voor degenen die graag meer controle hebben over hun camera-instellingen, is de Pro-modus (indien beschikbaar op je telefoon) een echte gamechanger. Hiermee kun je alles van de ISO-waarde (lichtgevoeligheid van de camera) tot de witbalans (kleurtemperatuur) en de sluitertijd (hoe lang de camera licht opvangt) aanpassen. Dit kan je meer vrijheid geven om je selfie precies zo te maken als je wilt.
Oefenen, oefenen, oefenen
Zoals bij alles in het leven, geldt ook hier: oefening baart kunst. Het kan even duren voordat je de perfecte selfie-techniek onder de knie hebt. Maar geef niet op! Blijf experimenteren met verschillende hoeken, belichtingen en achtergronden. Vroeg of laat zul je de perfecte formule vinden die voor jou werkt.
Meer informatie
Fotograferen, hoe maak je zelf de mooiste foto’s
Fotografietips voor beginners: 10 dingen die je moet weten voordat je op de sluiter slaat
Hoe red je je vakantiefoto’s als je telefoon kapot gaat?
De beste foto maken met je smartphone
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com