De werking van een peeling
Iedere dag verlies je een enorme berg dode huidcellen. Met miljoenen tegelijk. Bij het lozen daarvan, kan je huid soms best een beetje hulp gebruiken. Als de dode huidcellen namelijk niet worden verwijderd, kan je huid er wat grauw uit gaan zien. Ook raken poriën makkelijker verstopt omdat de talg in je huid nergens heen kan. Dat geeft dan weer onzuiverheden waar je vast niet op zit te wachten. Je kunt de dode huidcellen een beetje helpen door te scrubben, maar je kunt er ook een peeling voor gebruiken. Het is belangrijk dat de behandeling voorzichtig gebeurt. Je wilt immers niet de huid beschadigen.
Wat is een peeling?
Net als bij een scrub verwijder je dode huidcellen. Bij een scrub schuur je ze er een beetje vanaf, maar met een peeling gebeurt dit door de chemische samenstelling van het product. Er zijn drie soorten peelings:
Mechanische
Chemische
Enzymatische
Mechanische peeling
In de mechanische zitten geen chemische stoffen verwerkt. Een mechanische peeling is bijvoorbeeld het gebruik van ‘knabbelvisjes’. Je weet wel, je stopt je voeten in een badje met kleine visjes die je dode huidcellen op eten. Het wordt ook wel ‘fish pedicure’ genoemd of ‘doktersvisjes’. De visprocedure is overigens een omstreden manier. In Nederland zijn er nog geen specifieke regels, maar in omringende landen als België of Duitsland zijn die er wel. Naast de visjes is ook scrubben een goed voorbeeld.
Chemische peeling
In een chemische zitten bepaalde zuren verwerkt zoals glycolzuur, salicylzuur of melkzuur. Deze zuren zorgen ervoor dat de beschadigde cellen worden verwijderd. Na de peeling is de oude laag verdwenen en ziet je gezicht er stralender uit.
Er zijn verschillende chemische samenstellingen verkrijgbaar, van milt tot agressief. Belangrijk dus dat je weet wat je doet. Je kunt je voorstellen dat oppervlakkige peelings minder drastisch resultaat geven dan een gemiddelde of diepere, maar een diepere peeling geeft wel meer risico op bijwerkingen.
Enzymatische peeling
Dit zijn peelings die werken met een eiwitsplitsend enzym. Een lysing is milder voor de huid dan een chemische peeling. Vaak wordt deze in het gezicht gebruikt. Deze is zeer geschikt voor de oudere en/of gevoelige huid.
Afhankelijk van het merk laat je de peeling 3 tot 6 minuten inwerken op de huid. Daarna kun je het verwijderen. Sommige peelings kun je als een soort plastic maskertje van de huid trekken, sommige kun je er met wat water afspoelen. Een goede enzymatische peeling is door zijn milde werking geschikt voor alle huidtypen.
Gebruik van een peeling
Gebruik een peeling nooit in de buurt rondom de ogen en haren. Dit kan irritaties geven en je haartjes kunnen zelfs van structuur veranderen. Gebruik het echter niet te vaak. Natuurlijk is dit afhankelijk van de sterkte, maar je snapt dat het niet goed is om steeds een laagje van je huid af te halen.
Bij bepaalde indicaties zoals eczeem, koortslip, psoriasis, verbrande huid of een slechte wondgenezing wordt het gebruik sterk afgeraden.
Risico’s vermeiden
Wil je zoveel mogelijk risico’s vermeiden? Ga dan niet zelf aan de slag met een peeling, maar laat dit door een professional doen. Voorafgaande zal er een intakegesprek plaatsvinden. Tijdens dit gesprek worden persoonlijke gegevens doorgenomen en wordt er uitgebreid informatie verstrekt over de behandeling. Wat je kunt verwachten, wat het mogelijke resultaat zal zijn en wat je eigen verwachtingen zijn.
Wat doet een peeling niet?
Een peeling verwijdert de dode huidcellen, maar je moet er natuurlijk geen wonderen van verwachten. Het is geen tovermiddel die de rode adertjes in je gezicht laat verwijden of de grootte van je poriën aanpast. Het vermindert ook eventuele littekens niet.
Wat doet een peeling wel?
Hoewel een peeling geen facelift is, maakt het wel je huid gladder waardoor rimpeltjes minder zichtbaar worden. Verkleuringen zoals pigmentvlekken vervagen. De aanmaak van collageen wordt gestimuleerd waardoor de huid steviger wordt en je huid er jonger en frisser uit gaat zien. Veel zonlicht en roken kunnen echter een nadelige invloed hebben op het resultaat. De behandeling kun je om de 8 weken herhalen.
Meer informatie
Het gebruik van een gezichtsmasker
Verzorging van je huid, hoe houd je hem stralend?
Mooi met natuurlijke middelen
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com