Site pictogram Oudersenzo

Partneralimentatie, is dat allemaal goed geregeld?

Wanneer je gaat scheiden is dit vaak een verdrietige gebeurtenis waar bovendien veel geregel bij komt kijken. Zo kan het zijn dat je partneralimentatie moet betalen. Wanneer je ex-partner na de scheiding niet genoeg inkomsten heeft om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien, ben je verplicht om bij te dragen aan deze kosten. Om partneralimentatie te ontvangen dient je ex-partner aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Heb je het idee dat je onterecht partneralimentatie betaalt? Dan is het een goed idee om een partneralimentatie onderzoek te laten uitvoeren.

Wanneer hoef ik geen partneralimentatie te betalen?

Wanneer je ex-partner een baan vindt en weer een eigen inkomen heeft, hoef je geen partneralimentatie meer te betalen. Dat geldt overigens ook wanneer hij of zij met een nieuwe partner trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Soms kan het echter zijn dat je ex-partner iets verzwijgt om zo toch het maximale aan partneralimentatie te ontvangen. Zeker wanneer er sprake is geweest van een vechtscheiding komt dit nogal eens voor. Zo komt het nog wel eens voor dat ex-partners opgeven dat ze minder werken dan ze in werkelijkheid doen. Of dat er verzwegen wordt dat hij of zij alweer samenwoont met een nieuwe partner.

Zo blijft hij of zij de maximale partneralimentatie ontvangen, terwijl jij normaal gesproken eigenlijk voor een verlaging van het bedrag in aanmerking zou komen. Vermoed jij dat dit in jouw situatie aan de hand is, en dat je ex-partner een of meerdere zaken verzwijgt? Dan is het aan jou om dit aan te tonen dat dit ook daadwerkelijk het geval is. Fraude is bijzonder moeilijk aan te tonen. Meestal kun je dit niet alleen. Om deze reden kun je een partneralimentatie onderzoek laten doen door een betrouwbaar recherchebureau.

Wat houdt een partneralimentatie onderzoek in?

Het inhuren van een recherchebureau of privédetective klinkt heel zwaar en wellicht ook een beetje als iets uit een film. Tegenwoordig is het in sommige gevallen echter onvermijdelijk om gebruik te maken van een dergelijke dienst. Zo zijn er partners die een onderzoek laten uitvoeren wanneer ze vermoeden dat hun eega vreemdgaat. Maar ook incassobureaus maken gebruik van de diensten van een recherchebureau, bijvoorbeeld wanneer een debiteur met de noorderzon is vertrokken en zijn openstaande vordering niet aflost. Ook een partneralimentatie onderzoek is iets waarvoor steeds meer mensen zich melden bij een privédetective.

Bij een partneralimentatie onderzoek wordt onderzocht of je ex-partner stiekem samenwoont met zijn of haar nieuwe partner. Het onderzoek vindt altijd plaats in overleg met jou en je advocaat. Het is de bedoeling dat er een gemeenschappelijke huishouding aangetoond kan worden tussen je ex-partner en zijn of haar nieuwe vlam. Het recherchebureau doet een gedegen onderzoek en verzamelt bewijzen als foto- en videomateriaal. Blijkt je ex-partner daadwerkelijk samen te wonen met de nieuwe partner? Dan betekent dit een vermindering of zelfs het stopzetten van de partneralimentatie.

Vergunning van het Ministerie van Justitie

Een goed recherchebureau heeft een vergunning van het Ministerie van Justitie voor het doen van onderzoek in verschillende gevallen. Daardoor geldt het bewijsmateriaal dat de privédetective heeft verzameld dan ook als bewijs in de rechtszaal. In veel gevallen komt het echter niet tot een rechtsgang: het confronteren van de ex-partner met het bewijs is vaak al genoeg om tot een schikking te komen. In dat geval komen jullie samen overeen dat de partneralimentatie wordt beëindigd of verlaagd. Dat is natuurlijk altijd een betere en harmonieuzere oplossing dan een rechtszaak, hoewel dit in sommige gevallen helaas onvermijdelijk is.

Wil jij een partneralimentatie onderzoek laten doen? Bij een betrouwbaar recherchebureau is een intakegesprek of adviesgesprek altijd helemaal gratis!

Meer informatie

Scheiding. Hoe regel je dit zorgvuldig voor de kinderen?
Wat is het ouderschapsplan?
Alimentatie, hoe is het geregeld?
Extra inzet voor rechtshulp bij echtscheiding
De wereld aan zijn voeten

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten