Paaseieren versieren
Bij Pasen horen paaseieren, maar voor we ze gaan versieren is het wellicht leuk te weten waar deze traditie vandaan komt. Niemand schijnt echt zeker te weten waar de oorsprong ligt van paaseieren, daarom circuleren er verschillende aannemelijke scenario’s.
Heidens gebruik
Het versieren van eieren kan mogelijk een traditie zijn die afstamt van de heidense overtuiging dat eieren symbool stonden voor de vruchtbaarheid en de geboorte van de lente. Onder andere in de Germaanse heilige-boom cultus was het gebruikelijk om de komst van de lente te vieren door eieren in de bomen te hangen.
Niet alleen de Germanen beschilderde eieren, ook de oude Egyptenaren deden dit en legden ze in de graven. De dood was volgens de Egyptenaren een overgaan naar een ander leven.
Eieroverschot
Een andere verklaring voor het paasei is dat het verband houdt met de Vastenperiode, waarin het voor christenen verboden was vlees en zuivel te eten. Eieren werden ook als zuivelproduct beschouwd, dus die mochten ook niet gegeten worden. Je kunt je voorstellen dat er hierdoor een overschot aan eieren werd opgebouwd en was het dus gewoon heel praktisch met Pasen zoveel eieren te eten. De oude eieren werden niet gegeten maar versierd.
Fabergé eieren
De meest bekende versierde eieren zijn waarschijnlijk de Fabergé eieren. Of eigenlijk mag je het geen ei noemen. De Russische juwelier Peter Fabergé creëerde uitbundig met juwelen versierde paaseieren voor de Russische tsaren: de Fabergé-eieren. In totaal zijn er 57 gemaakt.
Paaseieren versieren
En nu natuurlijk aan de slag! We hebben de 10 leuke tips bij elkaar gezocht, zodat jij iedereen kunt verrassen met deze ludiek versierde paaseieren. In ieder filmpje worden de stappen duidelijk uitgelegd en voor gedaan, zodat je het eenvoudig na kunt maken.
Wij wensen je een fijne Pasen!
Meer informatie
Paaseieren in een biologisch gekleurd jasje
Paasdagen, wat vieren we?
Willy Woef viert Pasen (voorleesverhaaltje)
We vieren Pasen met kinderen
De heerlijkste paasrecepten
De leukste Paasliedjes
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Isgeschiedenis.nl
Stockfoto: 123rf.com