Paaseieren in een biologisch gekleurd jasje
Volgende maand staat Pasen alweer voor de deur. Deze feestdag heeft vele tradities, waarvan het verven van eieren misschien wel een van de meest geliefde is. Maar hoe kunnen we deze paaseieren traditie in een nieuw, gezond en biologisch jasje steken? En wat zijn nog meer leuke weetjes over Pasen die we misschien niet kennen?
Eieren verven: een gezonde en biologische twist
Traditioneel worden paaseieren geverfd met synthetische kleurstoffen, maar er bestaat een wereld aan natuurlijke alternatieven die niet alleen veiliger zijn voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat je prachtige kleuren kunt krijgen met ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keuken hebt liggen? Kurkuma voor een gouden gele kleur, rode bieten voor een dieproze tint, en blauwe bessen voor blauwe eitjes. Het is een leuke en creatieve manier om met het hele gezin aan de slag te gaan. Niet alleen leer je meer over de kracht van natuurlijke producten, maar je creëert ook paaseieren die uniek zijn.
Hoe maak je de verschillende biologische kleuren voor je paaseieren?
Rood en roze
- Rode bieten
Kook rode bieten in water om een dieprode kleurstof te maken. Het water krijgt een mooie, dieprode kleur die eieren een roze tot rode tint geeft. - Rode uienschillen
Kook rode uienschillen in water voor een lichte rood tot roze kleur.
Geel en goud
- Kurkuma of saffraan
Los kurkuma poeder op in kokend water om een heldere gele kleur te krijgen. Saffraan geeft een vergelijkbaar effect. - Kamillethee
Sterke kamillethee kan ook een mooie, zachte gele tint geven.
Blauw en Paars
- Rode kool
Kook stukjes rode kool in water. Dit geeft verrassend genoeg een blauwe verfstof. De kleur kan variëren van blauw tot paars, afhankelijk van de pH-waarde van het water. - Blauwe bessen
Kook blauwe bessen voor een blauwe tot paarse kleur.
Groen
- Spinazie
Kook spinazie in water voor een groene kleurstof. Voor een diepere kleur, kun je meer spinazie gebruiken of het langer laten koken.
Bruin en beige
- Koffie of zwarte thee
Gebruik sterke koffie of zwarte thee voor een natuurlijke bruine kleur. - Uienschillen (geel)
Gele uienschillen geven een mooie gouden tot beige kleur.
Hoe te gebruiken
- Kies je kleurstof en breng deze aan de kook met water. Hoe meer materiaal je gebruikt en hoe langer je het laat koken, hoe intenser de kleur zal zijn.
- Laat het mengsel afkoelen en zeef de vaste stoffen eruit.
- Voeg een eetlepel azijn toe aan elke kop van de verfstof. Azijn helpt de kleur beter aan het ei te hechten.
- Laat de hardgekookte eieren in de verfstof weken tot je tevreden bent met de kleur. Dit kan variëren van een paar minuten tot enkele uren.
Tips
- Voor een marmer effect kun je de eieren voorzichtig kraken voordat je ze in de verfstof legt.
- Gebruik witte eieren voor helderdere kleuren en bruine eieren voor rijkere, diepere tinten.
- Voor een glanzende afwerking kun je de gedroogde eieren lichtjes insmeren met plantaardige olie.
Leuke weetjes over Pasen
Pasen zit vol met interessante tradities en symboliek. Wist je bijvoorbeeld dat het ei als symbool van nieuw leven al duizenden jaren voor het christendom werd gebruikt? Of dat de paashaas oorspronkelijk helemaal geen haas was, maar een vogel? De haas werd in oude verhalen vaak geassocieerd met vruchtbaarheid en de lente. Het verhaal gaat dat de paashaas oorspronkelijk een vogel was die door een godin werd veranderd in een haas, maar nog steeds eieren kon leggen als symbool van nieuw leven.
Innovatieve paasvieringen
Terwijl we terugblikken op de tradities, kunnen we ook vooruitkijken naar nieuwe manieren om Pasen te vieren. Het biologisch verven van eieren is slechts één voorbeeld. Wat dacht je van een paasbrunch met lokale en seizoensgebonden producten? Of een paaszoektocht in je eigen tuin met zelfgemaakte cadeautjes in plaats van de standaard chocolade eieren? Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om deze feestdag een persoonlijke en bewuste invulling te geven.
Meer informatie
Wat kunnen we dit jaar met Pasen doen?
We vieren Pasen met kinderen!
Paasdagen, wat vieren we?
Online voorleesverhaaltje voor Pasen: Willy Woef viert Pasen
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com