Schatten in de natuur: Maak kennis met de paardenbloem

Met al die stijgende prijzen moeten we de buikriem steeds verder aantrekken. Vanaf alle kanten worden goedbedoelde budgettips op ons afgevuurd. Gelukkig zijn er ook kruiden en planten die we gratis en voor niks in de natuur om ons heen kunnen vinden. We moeten ze alleen wel kunnen herkennen en weten hoe nuttig ze voor ons kunnen zijn. Kijk goed om je heen in het voorjaar, want er liggen allerlei schatten zomaar voor het oprapen plukken. In deze blog maak je kennis met de vele mogelijkheden van de paardenbloem.

Maak kennis met de paardenbloem

De negatieve gevolgen van alle prijsstijgingen heeft ook een positieve keerzijde. Het brengt ons weer een stukje dichter bij de natuur. Want om ons heen is zoveel moois te vinden. Na het lezen van deze blog ga je vast en zeker de paardenbloem met andere ogen bekijken.

Geneeskrachtige werking

De paardenbloem is meer dan een prachtig geel bloemetje in de wei of een magische pluizenbol als hij is uitgebloeid. Wist je dat er maar liefst 250 ondersoorten bestaan? De paardenbloem reinigt via de lever en de nieren, ons lichaam. De bittere stoffen boosten de spijsvertering en zorgen voor een goede doorbloeding. Er zitten veel belangrijke voedingsstoffen in de paardenbloem, met name B-vitamines, maar ook vitamine C, zink, calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium.

lijn groen oudersenzo
Schatten in de natuur: Maak kennis met de paardenbloem

Welk gedeelte is eetbaar?

Welke gedeelte kun je eten? Je kunt niet alleen de blaadjes eten van de paardenbloem (bijvoorbeeld in een salade) maar je kunt zo’n beetje de hele paardenbloem gebruiken. De bloem kun je rauw eten maar bijvoorbeeld ook frituren. De smaak is dan zoet en knapperig. De bloemen kun je ook stomen, wokken of in je thee strooien.

Zelfs de wortels van de paardenbloem hoef je niet weg te gooien. Wanneer je ze droogt en roostert blijkt het een goede vervanger voor de dagelijkse dosis cafeïne.

Het blad van de paardenbloem past goed bij knoflook en bieslook. Gebruik je het voor een salade? Dan kun je de gele blaadjes daar overheen strooien. Het rauwe blad doet het ook prima (goed fijngesneden) door de stamppot stampen.

Hoeveel mag je per dag?

Overdaad schaadt, dat geldt ook voor de paardenbloem. Dagelijks twee blaadjes paardenbloem tot een ons paardenbloemblad gebruiken is veilig. Liever niet meer.

Paardenbloemthee

Het drinken van paardenbloemthee heeft veel voordelen voor de gezondheid, het bevat een krachtige antioxidant en heeft een positief effect op het spijsverteringsstelsel. Per dag kun je 2 tot 3 kopjes paardenbloemthee drinken.

Was de bloemen (niet de steeltjes) en giet er kokend water overheen. Laat het zo’n 7 minuten trekken en klaar is je thee!

Praktische informatie

Bloeitijd: april-oktober
Vindplaats: Zonnige plek

liefs Marion

Meer informatie

Schatten in de natuur: Maak kennis met de witte dovenetel
Sneller naar een gezond lichaam!
Handige bewegingstips om vol te houden
Een verzadigde maaltijd, hoe ziet die eruit?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Bronnen:
Pluk en bewaar van Leoniek Bontje – 9789089898623
Lekkergezond.nl
Teabar.nl
Mens-en-Gezondheid.nl
Ayuhuid.nl

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *