Wat is Oxytocine schade en hoe schadelijk kan het zijn?

Wat is Oxytocine schade en hoe schadelijk kan het zijn?

Oxytocine is een lichaamseigen hormoon, ook bekend onder de naam ‘knuffelhormoon’. Het hormoon wordt aangemaakt in je hersenen en speelt een belangrijke rol tijdens je zwangerschap, de bevalling en daarna. Zo stimuleert oxytocine de weeën, zorgt het voor een goede binding met je pasgeboren baby en helpt het de borstvoeding goed op gang. Naast lichaamseigen oxytocine bestaat er ook synthetische oxytocine. Dit wordt bijvoorbeeld per infuus toegediend als weeënopwekker bij een inleiding. Synthetische oxytocine zou volgens sommige theorieën nadelige effecten kunnen hebben op moeder en baby. Dit wordt ook wel oxytocine schade genoemd. In dit artikel lees je precies wat oxytocine schade is en hoe je het herkent.

Wat is oxytocine schade?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: oxytocine schade is geen diagnose die in de reguliere geneeskunde gesteld óf erkend wordt. De term ‘oxytocine schade’ komt uit de alternatieve geneeskunde. De theorie is als volgt: door synthetische oxytocine toe te dienen bij de moeder, wordt de eigen natuurlijke aanmaak van het hormoon geremd. Dit zou allerlei nadelige effecten hebben, zoals borstvoeding die minder snel op gang komt en een minder goede binding tussen moeder en kind.

Enkele symptomen van bij moeder en baby die kunnen horen bij oxytocine schade:

  • De baby drinkt niet direct na de bevalling aan de borst, lijkt het zoekreflex te missen.
  • Moeder heeft niet direct een verliefd gevoel naar de baby.
  • Een vergrote kans op een postnatale depressie.
  • De borstvoeding komt niet direct op gang, baby heeft daarnaast ook geen interesse in drinken.
  • De baby is direct na de geboorte zeer alert en kijkt met grote ogen om zich heen.
  • De baby is onrustig, overstrekt zich en vecht tegen de slaap.
  • Moeder heeft geen zin in seks, zelfs lange tijd na de bevalling is de interesse in intimiteit met haar partner nog niet terug.
  • De baby heeft vaak darmkrampjes.
  • De baby kan niet zonder de moeder zijn, wil het liefst de hele dag en nacht dicht bij mama blijven.

Natuurlijk zijn sommige van deze symptomen normaal babygedrag dat vaker voorkomt, ook zonder dat de moeder is blootgesteld aan synthetische oxytocine.

lijn groen oudersenzo
Wat is Oxytocine schade en hoe schadelijk kan het zijn?

Toedienen synthetische oxytocine

Arten gebruiken synthetische oxytocine om de bevalling op gang te brengen bij een inleiding. Vaak gebeurt dat per infuus. Ook kan men er voor kiezen om oxytocine in injectievorm toe te dienen, bijvoorbeeld als de placenta na de bevalling niet vanzelf geboren wordt. Komt de borstvoeding niet goed op gang? Dan schrijft je arts soms oxytocine neusspray voor. Dit zorgt voor een toeschietreflex, waardoor de baby makkelijker uit de borst kan drinken of om makkelijker melk uit de borsten te kolven.

Ik vermoed oxytocine schade, wat nu?

Herken jij jezelf in de symptomen van oxytocine schade? Of vermoed je dat jij en/of je kindje last hebben van de gevolgen van synthetische oxytocine? Zoek dan een homeopaat die je verder kan begeleiden hierbij. Denk bijvoorbeeld aan een haptonoom. Ook zijn er kindercoaches die je baby’tje kunnen helpen bij eventuele klachten. Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog kunnen meestal niet veel voor je betekenen, omdat oxytocine schade niet wetenschappelijk bewezen is door de reguliere geneeskunde.

Oxytocine schade, onzin of een serieus probleem?

Dat het bestaan van oxytocine schade nooit wetenschappelijk bewezen is, betekent natuurlijk niet per se dat vrouwen en hun baby’s geen klachten kunnen hebben na toediening van synthetische oxytocine. Feit is dat veel vrouwen bij wie de bevalling werd ingeleid met synthetische oxytocine tegen soortgelijke klachten aan lopen.

Homeopaten en andere alternatieve genezers verdienen flink wat geld met het ‘herstellen’ van oxytocine schade. Aan de andere kant kun je zeggen dat reguliere artsen baat hebben bij het niet-bestaan van oxytocine schade. Dan zouden ze namelijk moeten toegeven dat een medicijn dat ze zeer regelmatig inzetten bij bevallende vrouwen, voor schade bij moeder en kind zorgt. Wat de waarheid rondom oxytocine schade precies is, weten wij ook niet.

Trek aan de bel!

Herken je bovengenoemde symptomen na je bevalling bij jezelf, of zit je kindje niet lekker in zijn vel? Dan is het altijd verstandig om zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Of je dat dan bij de huisarts, kinderarts of homeopaat doet, is helemaal aan jou. Hoe sneller je aan de bel trekt, hoe sneller jij en je baby’tje geholpen kunnen worden. Of je klachten nu wel of niet afkomstig zijn van “oxytocine schade”.

Heb jij ervaring met oxytocine schade? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je de ongemakken beperkt?
De natuurlijke band tussen moeder en kind
Hechtingsproblematiek, wanneer een veilige hechting niet lukt
Veilige hechting: Een stevige band met je kind!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *