Overstappen naar sim-only: goed idee nu alles duurder wordt?

Overstappen naar sim-only: goed idee nu alles duurder wordt?

We worden op dit moment continue om onze oren geslagen met berichten over prijsstijgingen. In de supermarkt schrik je iedere keer weer als je bij de kassa komt. Het tankstation sla je liever al helemaal over. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bezuinigen is dan ook iets wat voor veel mensen noodzakelijk kwaad begint te worden. Dus komt er misschien ook de vraag om de hoek kijken hoe je kunt bezuinigen op je smartphone! Overstappen op sim-only kan een besparing opleveren. Voor wie is dit interessant en wat zijn de voor- en nadelen van sim-only?

Wat is sim-only?

In tegenstelling tot een abonnement betaal je bij een sim-only alleen voor belminuten, de sms’jes en natuurlijk voor het aantal MB. Bij een sim-only is er dus sprake van een losse simkaart en krijg je er geen smartphone bij. Die zal je zelf moeten kopen. Bij sim-only heb je een ruime keuze uit abonnementen, zodat je precies dat kunt krijgen wat voor jouw situatie het beste uitkomt. Sim-only vergelijken is dan ook iets waar je even voor gaat zitten. Het kan je heel veel geld schelen als je de meest passende variant kiest. Zo betaal je niet te veel. Maar voorkom je ook dat je te weinig MB bijvoorbeeld hebt, waardoor je iedere maand nog moet bijbetalen (en daar word je echt niet vrolijk van).

Waarom overstappen naar sim-only?

Overstappen naar sim-only heeft meerdere voordelen. Kies je voor een losse simkaart, dan koop je er dus ook zelf een telefoon bij. Of je gebruikt zelfs gewoon je oude telefoon! Dat scheelt nog meer geld. Je betaalt dus niet meer iedere maand een bedrag voor de telefoon die bij het abonnement hoort. Het klinkt vaak heel aanlokkelijk om het aankoopbedrag te verspreiden over bijvoorbeeld 2 jaar. Maar uiteindelijk ben je meestal veel meer geld kwijt. De belangrijkste reden is toch wel dat het dus uiteindelijk goedkoper is, maar het heeft zeker meer redenen om hiervoor te kiezen. We leggen dan ook graag even uit wat de voor- en ook de nadelen zijn van een sim-only abonnement.

lijn groen oudersenzo
Overstappen naar sim-only: goed idee nu alles duurder wordt?

Wat zijn de voordelen van sim-only?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een sim-only abonnement:

Keuzevrijheid qua telefoon, die kies je immers helemaal zelf

Meer vrijheid in het afsluiten van je abonnement. Bij een mobiel abonnement met een telefoon zit je vast aan een bepaalde periode. Bij sim-only kan je zelfs kiezen voor varianten die maar een maand of een jaar gelden.

Je kunt exact bepalen hoeveel belminuten je wilt, hoeveel MB en sms-jes. Kom je toch te kort? Dan kan je vaak heel simpel upgraden.

Wil je nergens aan vastzitten? Kies dan voor een abonnement die maandelijks opzegbaar is.

Kies je voor een abonnement met een langere looptijd, dan ben je meestal nog goedkoper uit.

Je kunt langer met je smartphone doen, waardoor je nog goedkoper uit bent. Zolang het ding goed werkt, kan jij er gewoon een sim-only abonnement op gebruiken. Anders gezegd: duurzamer omdat je ook gewoon je oude mobiel nog kunt gebruiken.

Je hebt geen lening lopen. Dat is zeker wel een voordeel, want ook dit staat geregistreerd bij de BKR! Het wordt namelijk gezien als een vorm van krediet, wat het ook eigenlijk gewoon is. Blijf je onder €250 dan is dit niet van toepassing trouwens.

Wat zijn de nadelen van sim-only?

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan.

  • Wil je een duur toestel (bijvoorbeeld de allernieuwste iPhone), dan moet je in 1 keer het bedrag ophoesten.
  • Is je telefoon kapot, dan heb je geen recht op een leentoestel
  • Is je belbundel op? Dan worden belminuten meteen heel veel duurder.

Heb je er een apart toestel voor nodig? Of kan het in alle toestellen?

Sim-only klinkt je nu misschien als muziek in de oren. Helaas moet je wel even opletten of het wel op jouw smartphone kan. Je toestel moet dan namelijk simlockvrij zijn. Daar zal je dus op moeten letten als je nog een oud toestel wilt gebruiken of als je op zoek gaat naar een nieuw toestel. Overigens zijn toestellen na een jaar simlockvrij te maken met een unlockcode. Providers zijn verplicht om dit gratis na een jaar te doen. Hiervoor vraag je dus zelf de code aan bij de provider of in de winkel waar je hem kocht. Eerder aanvragen kan ook, maar dan kost het je geld.

Voor wie is sim-only ideaal?

Eigenlijk kan je alle kanten op met sim-only. Zeker nu er ook sim-only abonnementen zijn die zelfs 5G bieden. Dat sim-only dus trager zou werken met internet is ondertussen wel achterhaald. Hoef jij niet de allernieuwste snufjes? Dan kan een sim-only abonnement voor jou ideaal zijn. Ook voor de kinderen kan je dit prima toepassen, zodat je ook niet aan dure abonnementen vast zit bij de kinderen. Zeker omdat het toch best heel wat is waar je je anders twee jaar lang aan verbindt. Zeker voor jonge kinderen kan je kiezen voor een eenvoudig model telefoon en misschien wil je nog helemaal niet dat ze continue op internet zitten. Dan kies je voor een sim-only abonnement waarbij ze weinig of geen MB hebben, of je beperkt het aantal belminuten om zo te voorkomen dat ze eindeloos blijven bellen. Maak de duidelijke afspraak dat op=op is en stel de telefoon zo in dat als het plafond is bereikt er ook niet meer gebeld of gesurft kan worden. Zo kom je ook niet voor nare verrassingen te staan!

liefs Wil

Meer informatie

Zo houd je de telefoonkosten van je kind binnen de perken
4 manieren om geld te besparen nu alles veel duurder wordt
Verantwoordelijk leren omgaan met mobieltjes
Waar is de smartphone allemaal goed voor?
Kind aan de smartphone? Met deze tips gaat het goed!
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *