Site pictogram Oudersenzo

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Een overlijdensrisicoverzekering is vaak niet het soort verzekering waar je over na wilt denken. Je mooie spullen verzekeren: uiteraard. Maar stil staan bij het feit dat jij of één van je dierbaren kan komen te overlijden, dat ligt moeilijk. Daar wil je helemaal niet over na denken. Maar als je kinderen hebt is het goed om deze verzekering geregeld te hebben voor als het noodlot toeslaat. Hoewel het eigenlijk voor iedereen veel slimmer is. Waarom leggen we in dit artikel uit.

Wat verzeker je met een overlijdensrisicoverzekering?

Om te begrijpen waarom een overlijdensrisicoverzekering belangrijk is, is het uiteraard eerst nodig om te weten wat het nu eigenlijk inhoudt. Dat we overlijden is een vaststaand feit, maar wanneer weet je, gelukkig, niet. Maar wat verzeker je dan? Bij deze verzekering wordt een geldbedrag uitbetaald wanneer je tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt. Hierbij gaat het dus om een bedrag welke je kunt gebruiken voor de uitvaart, maar ook om bijvoorbeeld de hypotheek van je huis af te lossen. Dit in tegenstelling tot een uitvaartverzekering, waarbij je alleen de kosten voor de uitvaart vergoed krijgt. Ook deze kan heel nuttig zijn, maar is dus beperkter in gebruik.

Online vergelijken

Uiteraard is verzekeren fijn om je zo minder zorgen te hoeven maken, maar het kost simpelweg wel geld. Dus wil je op zoek naar de beste verzekering tegen de meest scherpe prijs. Online verzekeringen vergelijken kan je doen op Ikvergelijkonline.nl. Handig omdat je op je eigen tijd en in je eigen tempo zo de verzekeringen onderling kunt vergelijken.

Waarom afsluiten?

Het mag inmiddels al duidelijk zijn waarom het verstandig is om deze verzekering af te sluiten. Stel dat jullie beide werken en je dus denkt dat je partner het wel redt als er iets met jou gebeurt. Maar heb je er ook bij stil gestaan dat je partner dan de hypotheek in haar (of zijn, natuurlijk) eentje moet ophoesten? Redt zij het niet, dan is ze niet alleen haar partner kwijt, maar ook het huis. En staat ze met de kinderen op straat! Zo kunnen er nog meer situaties zijn waar de nabestaanden door in de problemen komen. Geen geld hebben om je kind te laten studeren, bijvoorbeeld, omdat er niet meer gespaard kan worden. Of jullie hebben schulden, die hiermee afgelost kunnen worden, zodat je partner die zorg niet heeft. Of misschien wel zaken als alimentatie… Maar ook de uitvaart op zich kost heel veel geld en kan eventueel hier mee bekostigd worden. Hoewel je daar ook apart nog een uitvaartverzekering voor zou kunnen afsluiten.

Is deze verzekering verplicht

Op zich is een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht om af te sluiten. Wel kan het een voorwaarde zijn bij het afsluiten van een hypotheek. Sowieso is het verstandig om dit te doen, als je een hypotheek afsluit. Je moet er toch niet aan denken dat je kinderen anders op straat staan omdat jouw inkomen wegvalt door jouw overlijden? Of als je zelf achterblijft natuurlijk.

Verschillende soorten

Uiteraard zijn ook bij deze verzekering meerdere opties. Het bedrag wat uitgekeerd wordt bepaal je natuurlijk zelf. Aan de hand daarvan wordt de premie bepaald. Maar je kunt ook kiezen voor verschillende vormen qua uitbetalingsbedrag. Word je ouder, dan is de hypotheek misschien wel afbetaald, heb je geen studiekosten meer voor kinderen en is het bedrag wat uitgekeerd moet worden om goed rond te komen lager. Kies je ervoor om het bedrag dus te laten afnemen, dan zal je minder premie betalen. Je hebt dan ook drie mogelijkheden wat dit betreft:

De gelijkblijvende. Hierbij blijft het bedrag wat uitgekeerd wordt gelijk. In vergelijking geeft dit een hogere premie, maar je ontvangt dus te allen tijde hetzelfde bedrag wat gewoon fijn kan zijn

Lineair dalende. Hierbij neemt het uit te keren bedrag af. De premielooptijd is vaak korter dan de looptijd van de verzekering

Annuïtair dalende. Ook hierbij neemt het bedrag af, maar dit gaat niet in een rechte lijn. In het begin zal dit geleidelijk zijn, later sneller

Ieder vorm heeft zo zijn voor- en nadelen. Welke voor jou de beste optie is, is vanzelfsprekend afhankelijk van jouw situatie. Kijk goed naar de vorm van je hypotheek om de juiste verzekering daarbij uit te zoeken en kijk uiteraard ook naar je wensen en behoeften in de toekomst.

Meer informatie

Welke verzekeringen heb je nodig met kind(eren)?
Welke uitvaartverzekering is geschikt als je een kind krijgt?
Wiegendood, is het te voorkomen?
Welke uitvaartverzekering als je een baby krijgt?
Een uitvaartverzekering, hoe zit het met kinderen?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Ikvergelijkonline.nl.

Mobiele versie afsluiten