Overgewicht: Help, mijn kind is te zwaar! wat nu?
Overgewicht komt onder kinderen veel voor in Nederland: ruim 12% van de kinderen tussen de 4 en 17 jaar kampt in zekere mate met overgewicht. Het is niet gezond voor kinderen om te zwaar te zijn. Daarnaast heeft overgewicht vaak ook een psychologisch effect. Zwaardere kinderen zijn niet zelden minder zeker van zichzelf of worden zelfs gepest. Maar wat doe je als je kind lijdt aan overgewicht of zelfs obesitas? We helpen je graag een beetje op weg.
Overgewicht bij kinderen in cijfers
Zoals we al even lieten vallen heeft 12% van de kinderen last van overgewicht. 9% van deze kinderen heeft matig overgewicht en bijna 3% van de groep kampt met obesitas, een ernstige vorm van overgewicht. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw kind weer op een gezond(er) gewicht komt. We nemen graag met je door wat je beter wel en niet kunt doen.
Zet je kind niet op dieet
Ouders doen het met de beste bedoelingen, maar het pakt eigenlijk nooit goed uit: je kind op dieet zetten. Je kind is in de groei en heeft voldoende voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Een tekort aan calorieën creëren is voor te zware volwassenen misschien een prima idee, maar voor kinderen een no-go area. Je kind moet niet op dieet: hij of zij moet een gezond voedingspatroon aanleren en voldoende bewegen. Op de website van het Voedingscentrum kun je zien wat kinderen dagelijks precies nodig hebben aan eten. Ook vind je hier handige voorbeeldmenu’s voor kinderen van 4 t/m 13 jaar.
Wat heeft mijn kind dan wel nodig?
Volkorenbrood, fruit, groenten en aardappelen vormen de basis van een gezond eetpatroon. Besmeer het brood gewoon lekker met halvarine. Vind je het moeilijk om gezond broodbeleg te kiezen? Dan vind je op de website van het Voedingscentrum de nodige inspiratie. Kies je voor kaas? Ga dan voor de 30+ variant en niet voor volvette kaas. Naast voldoende groenten, fruit en volkorengranen heeft je kind ook voldoende lichaamsbeweging nodig. Zit je kind op een sport? Dan is dat een goede basis. Vul dit aan met lekker veel buitenspelen. Laat je spruit bij voorkeur lopend of op de fiets naar school gaan als dit haalbaar is.
Geef je kind een goed gevoel over zichzelf
We kunnen het niet genoeg benadrukken: geef je kind nooit een slecht gevoel over zijn of haar lichaamsgewicht. Dat je kind overgewicht heeft maakt hem of haar natuurlijk niet minder leuk, mooi, slim of lief dan andere kinderen. Benadruk regelmatig dat je kind goed is zoals hij of zij is, maar dat werken aan een gezond gewicht wel belangrijk is voor de gezondheid. Volwassenen (niet alleen ouders!) hebben soms de neiging om kinderen met de beste bedoelingen te willen “motiveren” door vervelende uitspraken te doen (“Als je niet afvalt, krijg je nooit een leuk vriendje” of “Houd je buik maar in!”). Vermijd dit koste wat het kost, maar kies juist voor een positieve aanpak.
Focus ook niet al te veel op het gewicht van je kind, maar benadruk zijn of haar sterke punten. Je kind is immers zoveel meer dan alleen het cijfer op de weegschaal.
Kan ik hulp krijgen?
Moet jouw kind afvallen? Dan kun je hulp krijgen. Schaam je niet om ook om hulp te vragen, want overgewicht bij kinderen komt echt vaker voor. Jouw kind is niet het enige kind dat niet op een gezond gewicht is in Nederland. Als je je zorgen maakt, kun je contact opnemen met je huisarts. Deze kan je kind doorverwijzen naar een diëtist. Die gaat op een leuke en pedagogisch verantwoorde manier met jouw kind aan de slag zodat er een gezond en volwaardig eetpatroon ontstaat.
Heb jij ervaring met kinderen en overgewicht? Of had je zelf misschien overgewicht als kind? Wat kan jou helpen? Laat het ons vooral even weten in de comments.
Meer informatie
Obesitas: Ernstig overgewicht bij kinderen. Wat zijn de risico’s?
Verantwoord Sporten met ernstig overgewicht. Bouw het langzaam op!
Overgewicht bij kinderen. Wat zijn de risico’s?
Gezonde tussendoortjes, wat kun je geven?
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Gezond ontbijt, een goed begin van de dag!
Creatieve tips voor een gezonde lunchbox!
Gezonde tussendoortjes, waar zou je voor kunnen kiezen?
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com