Na de zomervakantie staat je kind voor een belangrijke stap: de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Van groep 8 naar de brugklas is een flinke stap. Een andere (vaak veel grotere) school, elk lesuur van lokaal wisselen en een andere docent voor elk vak. Voor de overgang naar de middelbare school heeft je kind zelfvertrouwen nodig. Ook is het belangrijk dat je kind zich weerbaar genoeg voelt en grenzen kan aangeven. Op de middelbare school is de sociale cultuur immers heel anders dan op de basisschool. We geven je graag 4 tips voor een soepele overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.
Bezoek samen met je kind open dagen
Maak een lijstje met middelbare scholen die je kind leuk lijken en aansluiten op zijn of haar niveau. Gaan vriendjes of vriendinnetjes allemaal naar een bepaalde school? Dan heb je een grote kans dat jouw kind daar ook graag heen gaat. Maak een lijstje met verschillende scholen en let daarbij ook op hoe goed een school (met de fiets of het OV) bereikbaar is voor je kind. Bezoek vervolgens alle open dagen. Praat na een open dag met je kind. Hoe heeft hij of zij de school ervaren? Welke sfeer hing er? Hoe leken de docenten die je misschien al ontmoet hebt? Maak eventueel lijstjes met dingen die je kind leuk en minder leuk leken op elke school. Dit kan een goede hulp zijn om uiteindelijk de juiste middelbare school te kiezen.
Hebben jullie de ideale middelbare school gevonden? Op de website van de Rijksoverheid lees je hoe je je kind inschrijft op de middelbare school.
Schaf samen schoolspullen aan
Samen schoolspullen aanschaffen is een goede voorbereiding op het voortgezet onderwijs. Ik weet van mijn eigen zoon dat hij op de middelbare school opeens geen opzichtige schoolagenda vol cartoons meer wilde. Nee, alles moest stemmig en in één kleur zijn. Kijk samen rond in een fysieke winkel of online en koop samen de spullen. Dat levert ook de nodige voorpret op. Eventueel kan je kind de agenda pimpen en helemaal aanpassen naar eigen smaak. Vergeet trouwens ook geen kaftpapier te kopen: vanaf dit jaar moet je kind immers zijn of haar eigen schoolboeken aanschaffen én voorzien van een leuke kaft.
Hier vind je een overzicht van welke schoolspullen je kind allemaal nodig heeft.
Investeer in een assertiviteitstraining of een goede sport
Op de middelbare school is zelfvertrouwen erg belangrijk. Je kind wordt immers plotseling in het diepe gegooid en moet opeens zelf uitzoeken in welk lokaal hij of zij les heeft. Ook is de lesstof natuurlijk een stuk pittiger dan op de basisschool. En de grootste verandering is misschien nog wel de cultuur die heerst op een middelbare school. Je kind komt in aanraking met kinderen die al een stuk ouder zijn en het waarschijnlijk best grappig vinden om een ‘brugpieper’ te plagen of erger. Het is dus echt belangrijk dat je kind voldoende zelfvertrouwen heeft, assertief is en zijn of haar eigen grenzen kan bewaken. Een assertiviteitstraining kan hierbij helpen als je kind wat introverter is of bijvoorbeeld faalangst heeft.
Ook een (team)sport vergroot het zelfvertrouwen van je kind. Hockey en voetbal zijn voorbeelden van bekende teamsporten waarmee je veel teamspirit én zelfvertrouwen kweekt. Natuurlijk zijn ook volleybal, basketbal of korfbal prima sporten om te beoefenen.
Bereid je samen met je kind voor op de middelbare
Last but not least: bereid je samen met je kind voor op de middelbare school door er veel over te praten, de schoolroute samen te fietsen en een goede huiswerkplek in te richten voor je kind. Het is belangrijk dat je kind straks zijn of haar eigen plekje heeft waar huiswerk maken in alle rust kan. De eerste maanden is het fijn voor je kind als jij helpt met het huiswerk. Want hoewel veel kinderen op de basisschool al het nodige huiswerk mee naar huis krijgen, wordt dit op de middelbare school vaak nog veel meer. Het is goed om daarop voorbereid te zijn. Zo gaat je kind straks met een goed gevoel naar school!
Meer informatie
De eerste stageplek van je kind is geen succes
Ontdek de wereld van de Citotoets
Pimp je agenda tot een kleurrijke weerspiegeling van jezelf!
De middelbare school. Wat is er anders?
Help, mijn kind moet naar het VMBO!
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com