Ouderschap. Iedereen kleurt dit anders in.

Ouderschap, iedereen kleurt dit anders in.

Ouderschap… hoe moeilijk kan het soms zijn? “Het maken van kinderen”, is doorgaans niet zo’n moeilijke bezigheid, maar dan? Hoe begeleid je zoon of dochter naar een evenwichtige volwassene? Hoe ga je dat doen en welke manier past het best bij jou? Nou… door in ieder geval goed naar je gevoel te luisteren, want ouders zijn de enige echte deskundigen als het gaat om hun eigen baby. Om die deskundigheid te krijgen is het nodig dat ouders en hun baby’s elkaar zo goed mogelijk leren kennen. Hierdoor ontstaat hechting. Hoe sterker de hechting, hoe beter je elkaars signalen begrijpt en bepaalde situaties ziet aankomen.

Ouderschap – Deskundigen

We maken allemaal fouten en als we moe zijn gebeurt dat nog net iets vaker. Soms drijft de onredelijkheid van je kindje je tot het uiterste en als je dan toch al moe bent, is de kans groot dat je uit je slof schiet. Vaak voel je je daarna ook nog eens schuldig naar je kindje toe. Toch is het begrijpelijk dat het gebeurt. Verontschuldig je bij je kindje, laat hem merken dat je nog steeds van hem houdt en dat boos worden fout van je was. Ga vervolgens gewoon weer verder met de orde van de dag want je moet er ook geen al te groot punt van maken.

Één op één aandacht

Een baby (maar ook oudere kinderen) vindt het heerlijk om eens één op één aandacht te krijgen van papa of mama. Probeer iedere week een beetje tijd te maken om met één van je kinderen door te brengen en rouleer dit met je partner. Ga lekker alleen met hem naar buiten, ga zwemmen, lopen, fietsen, spelen of ergens gezellig een pannenkoek eten. Je kindje zal het prachtig vinden om zijn papa of mama helemaal voor zichzelf te hebben!

lijn groen oudersenzo
Ouderschap, iedereen kleurt dit anders in.

Ouderschap, schuldgevoel en werk

Jouw geluk is van belang voor je baby. Als jij je gelukkig voelt met je werk buiten de deur, zal je baby hier alleen maar baat bij hebben. Een baby heeft immers niets aan een mama die zich niet gelukkig voelt, maar wél de hele dag bij hem is. Voel je niet schuldig want je kindje geniet meer van een mama die goed in haar vel zit. Recente onderzoeken tonen aan dat, onder gelijksoortige omstandigheden, kinderen van wie beide ouders werken niet meer emotionele littekens oplopen of minder goed zijn aangepast dan kinderen van wie de moeder thuis blijft. Wees blij dat wij in een tijd leven waarin we een keuze hebben!

Adoptie-ouders

Wees vanaf het begin eerlijk tegen je kindje over de adoptie, al is hij nog zo jong en misschien zelfs nog te jong om te begrijpen. Je maakt het jezelf hiermee minder lastig (want wanneer is wel het goede moment?), je kind zal jullie nooit iets kunnen verwijten en ontloopt hiermee het risico op een vertrouwensbreuk. Vanaf een jaar of drie/vier kan je kindje een beetje begrijpen hoe het zit. Houd je verhaal eenvoudig en begrijpelijk. Probeer ook nooit teveel informatie in één keer te geven. Probeer ook positief over zijn natuurlijke moeder te praten en misschien kun je met foto’s en/of boeken je verhaal een beetje toelichten. Sta open voor zijn vragen, ze zullen ongetwijfeld komen, soms op de meest onverwachte momenten.

Eén-ouder gezin

Het is een hele zorg om één of meerdere kinderen op te voeden. Alles komt immers op één paar schouder terecht.
Het is daarom belangrijk dat je je tijd goed verdeeld en ook goed voor jezelf blijft zorgen. Het is helemaal niet erg om ook eens anderen in te schakelen een stukje zorg van je over te nemen, zodat jij even lekker je handen vrij hebt om wat andere dingen te doen. Een baby heeft een ouder nodig die zich helemaal happy voelt. Als je even de tijd hebt genomen jezelf te verwennen, kun je er weer even tegen.

Wees eerlijk

Wees eerlijk naar je kindje, want er komt een dag dat hij zich afvraagt waarom hij geen papa of mama heeft. Houd je verhaal eenvoudig en begrijpelijk en geef je kindje niet teveel informatie in één keer. Wanneer je gescheiden bent, probeer dan niet negatief te praten over je partner. Een kind heeft het recht onvoorwaardelijk van beide ouders te houden. Betrek hem niet in jullie problemen.

Scheiding

Het is niet goed voor een kind om in een huis te leven waar veel ruzie is en beschuldigingen door de lucht vliegen. Maar een scheiding doet een kind natuurlijk ook geen goed. Er bestaan geen eenvoudige oplossingen in dergelijke omstandigheden, het vertrouwde ouderschap voor de kids gaat immers veranderen. Kinderen ontwikkelen zich het beste in gelukkige en harmonieuze gezinnen. Een goede sfeer in huis is daarom heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

Niet makkelijk

Een scheiding is niet makkelijk, ook niet voor je baby. Maar het leven in een gezin waarbij beide ouders steeds ruzie hebben, is vaak slechter voor je kindje dan zich moeten aanpassen na een scheiding. Een scheiding is een pijnlijke en emotionele gebeurtenis, zowel voor jou en je partner als voor je baby. Alles wordt ineens overhoop gehaald en het leven van je baby staat compleet op z’n kop. Dit kan zeer verwarrend zijn voor je peuter en hij kan hier angstig van worden.

Onvoorspelbaar

Het is niet te voorspellen hoe je baby op de scheiding zal reageren. Sommige vertonen direct al reacties, en anderen pas na een paar jaar. Jongens hebben meestal meer moeite dan meisjes om zich aan te passen. Het is belangrijk je baby zoveel mogelijk jullie liefde voor hem te bevestigen en probeer ook (onbewuste) schuldgevoelens bij hem weg te nemen. Daarnaast is het belangrijk je nooit negatief uit te laten over je partner. Betrek hem niet in jullie problemen, een kind houdt immers onvoorwaardelijk van beide ouders.

Ouders van hetzelfde geslacht

Voor kinderen is het niet altijd gemakkelijk om homoseksuele ouders te hebben. Er zullen perioden zijn waarin ze door leeftijdsgenootjes worden gepest. Echter, kinderen van homoseksuele ouders schijnen iets meer zelfvertrouwen te hebben, accepteren zichzelf beter en zijn onafhankelijker. Het lijkt er dus op dat het eerder een positief effect heeft dan een negatief effect. Wel is het belangrijk dat je iemand bereid vindt van het andere geslacht (familie, vriend, kennis) die tijd besteedt aan je peuter omdat het voor de ontwikkeling van je kindje belangrijk is in aanraking te zijn met beide sexen.

liefs Marion

Meer informatie

Antroposofisch leven, opvoeding of levensstijl?
Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?
Leugentjes om bestwil in de opvoeding. Is dat verantwoord?
Veilige hechting: Een stevige band met je kind!
De natuurlijke band tussen moeder en kind
Een kind opvoeden binnen een homohuwelijk
Triple P Parenting – Wat houdt het in?
Groen opvoeden en milieubewust leven
Opvoeding van een peuter, hoe moeilijk kan het zijn?
Curling ouders, curling ouderschap, wat betekent dat?
Co-ouderschap. Hoe werkt dat?
Mindful opvoeden. Krijg je daar gelukkigere kinderen van?
Genderneutraal opvoeden
9x Ouderstress
Gender neutraal opvoeden, waar is het goed voor?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *