Wat kan osteopathie voor je baby doen?

Wat kan osteopathie voor je baby doen?

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die ook bij baby’s gebruikt kan worden. Wat is osteopathie nu precies en waarvoor kan het ingezet worden?

Wat is osteopathie?

Osteopathie gaat ervan uit dat een verminderde beweeglijkheid invloed heeft op de algehele gezondheid. Bij deze beweeglijkheid moet je denken aan weefsels en structuren in het lichaam. De osteopaat zal met zijn (haar) handen de vastzittende delen van het lichaam versoepelen en los maken. Het lichaam wordt als een eenheid gezien en problemen bij een bepaald deel van het lichaam heeft dus invloed op het totale plaatje. De osteopaat probeert met zijn behandeling zowel de autoregulatie als de autocorrectie van het lichaam te stimuleren zodat het lichaam weer optimaal kan functioneren. Osteopathie wordt steeds meer erkend en er zijn landen die het zelfs beschouwen als reguliere gezondheidszorg. Er zijn ook landen waarbij baby’s praktisch standaard onderzocht worden door een osteopaat! Dat is in Nederland (nog) niet zo.

Wanneer kies je voor osteopathie in het algemeen?

Osteopathie kan bij veel klachten ingezet worden. Een aantal voorbeelden zullen we hierbij geven, maar dit is zeker geen compleet lijstje!

  • Rugklachten
  • Buikklachten
  • Nekklachten
  • Astma
  • Bekkenklachten (zowel tijdens als na de zwangerschap)
  • PMS
  • Obstipatie
  • Slijmbeursontstekingen
  • Hoofdpijn en migraine
  • Whiplash
  • Zwangerschapskwalen zoals bekkenbodemklachten, bekkenpijn, harde buiken en rusteloze benen
lijn groen oudersenzo
Wat kan osteopathie voor je baby doen?

Wat kan osteopathie voor baby’s doen?

Osteopathie kan eveneens ingezet worden bij baby’s (en kinderen). Uiteraard staan hierboven al klachten die je kind kan hebben, maar specifiek bij baby’s kan je denken aan:

Moeilijke bevalling en andere kwalen

Eén van de redenen waarom een baby niet lekker in zijn vel kan zitten, kan een moeilijke bevalling zijn. Een bevalling waarbij er sprake was van een weeënstorm, bijvoorbeeld. Misschien lag je kindje in een stuit of was het een sterrenkijkertje? Ook bevallingen met de tang kunnen een reden zijn voor klachten. Of als er weeënopwekkers gebruikt zijn. Juist osteopathie kan dan een uitkomst zijn. Het kan spanningsklachten weghalen en stijfheid in de ledematen. Overstrekt je kindje of heeft het een voorkeurshouding? Gaat je kindje laat lopen of kruipen? Het kan allemaal een gegronde reden zijn om een osteopaat te laten kijken wat hij of zij voor je baby kan doen. Niet alleen klachten die direct met bewegen te maken hebben, maar ook problemen in het lichaam kunnen baat hebben bij een dergelijke behandeling. Heeft je baby problemen met slikken of zuigen, bijvoorbeeld. Of darmkrampjes? Moeite met zijn ontlasting of moet het veel spugen?

Hoe gaat een behandeling met een baby?

Heb je het idee dat je kindje onrustig is? Zoals je al hebt gezien zijn veel klachten aan te pakken met osteopathie. Bij de eerste kennismaking zal de osteopaat eerst van alles willen weten over de klachten, maar ook over de zwangerschap en de bevalling. Hij zal bepalen of je bij hem wel aan het juiste adres bent met de klachten. Hij zal je baby met zijn handen aanraken om te voelen waar er spanning zit of waar het kindje minder beweeglijk is. Het enige wat een osteopaat doet is werken met zijn handen. Hij gebruikt hier verder geen hulpmiddelen bij. Het heeft wel iets weg van masseren, waardoor er ontspanning op de juiste plek optreedt. En wordt het lichaam gestimuleerd om zich goed te herstellen. Hiermee kunnen blokkades opgelost worden en de normale beweeglijkheid gerealiseerd worden. Hoe vaak je terug moet hangt natuurlijk af van de klachten. En hoe goed je kindje erop reageert. Over het algemeen genomen zal je 1 keer in de 1 á 2 weken naar de osteopaat gaan en gemiddeld ligt het aantal behandelingen tussen de 3 tot 6 keer.

Is osteopathie fijn voor baby’s?

Voor de meeste baby’s zal het contact met de osteopaat juist fijn zijn. Zijn aanrakingen ontspannen en zijn heel rustig. Voor een baby zal dit dan ook prettig aanvoelen. Enge dingen zoals ‘kraken’ wordt bij baby’s nooit gedaan!

Osteopathie en de verzekering

Kies je voor een geregistreerd osteopaat dan is de kans groot dat de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed zal worden. Natuurlijk moet je dan wel een aanvullende verzekering hebben waarbij ook alternatieve gezondheidszorgbehandelingen inbegrepen zijn. Check hiervoor dus eerst je eigen polis! Er zijn twee verenigingen waarbij de osteopaat ingeschreven kan staan. Kies voor een dergelijk persoon zodat je zeker weet dat de man of vrouw ook vakwerk levert en niet zomaar iets doet! Niet iedere osteopaat is op kinderen gericht. Zoek dan ook naar een kinderosteopaat. Hiervoor heeft de man of vrouw een aparte opleiding gevolgd, omdat kinderen (baby’s) een andere benadering nodig hebben.

Bij de Nederlandse Osteopathie Federatie en de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie kan je een geregistreerd osteopaat in je eigen buurt vinden.

Tarieven

Omdat osteopathie vrije tarieven hanteert (dus niet opgelegd door de vereniging of iets dergelijks) lopen de tarieven uitéén. Informeer hiernaar voordat je besluit of je wel of niet met deze behandelaar in zee wilt gaan.

Reguliere gezondheidszorg

Natuurlijk ga je altijd eerst met je baby naar de huisarts als hij ziek is. Er kunnen immers ernstige dingen spelen die direct behandeld moeten worden! Een osteopaat vervangt deze zorg niet!

liefs Wil

Meer informatie

Plagiocefalie, brachycephalie of afgeplat hoofdje bij een baby
Goede slaaptips voor je baby
De gezondheid van je baby

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *