Vijf verschillende opvoedingsstijlen: Welke past het beste bij jou
Vandaag zat ik even heerlijk van de zon te genieten. Op mijn balkon, uit de wind en met een dikke trui aan was het goed vertoeven. Vanaf mijn balkon heb ik uitzicht op een speelveld. Ik was duidelijk niet de enige die van het mooie weer genoot. Vlakbij zag ik twee moeders met hun kinderen spelen. De ene moeder stond er ontspannen bij terwijl haar kinderen vrolijk ronddartelden. De andere moeder daarentegen leek wat gestrest en geërgerd terwijl ze haar kinderen corrigeerde en aan het schreeuwen was. Duidelijk twee verschillende opvoedingsstijlen.
Welke opvoedingsstijl past bij jou?
Dit schouwspel bracht me aan het denken over de verschillende manieren waarop we onze kinderen opvoeden. Als ouder wil je natuurlijk het beste voor ons kind. Je wilt dat je kind gelukkig is en zich goed ontwikkelt. Maar hoe pak je dat aan? Elke ouder heeft zijn eigen unieke stijl, maar welke stijl werkt het beste? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onze kinderen op de beste manier opvoeden. In deze blog bespreken we vijf verschillende manieren van opvoeden, zodat je kunt ontdekken welke manier het beste bij jou en je kind past. Veel nieuwe vormen en namen, vinden hun basis in één van deze stijlen.
Autoritatieve opvoeding
Autoritatieve opvoeding is een opvoedingsstijl waarbij de ouders zowel duidelijke regels stellen als veel warmte en steun bieden. Kinderen krijgen bij deze opvoedingsstijl de vrijheid om te ontdekken en te experimenteren, maar ze worden wel gestuurd en gecorrigeerd wanneer dat nodig is. Ouders die autoritatieve opvoeding toepassen, hebben hoge verwachtingen van hun kinderen, maar geven hen ook de kans om zelfstandig te worden.
Een voorbeeld: Stel je kind wil graag een dagje met vrienden naar het pretpark, maar het is op een doordeweekse dag. Als autoritatieve ouder kun je dit bespreken met je kind en uitleggen waarom het niet kan vanwege schoolverplichtingen. Maar je kunt ook samen kijken naar een geschikt moment om wel naar het pretpark te gaan.
Autoritaire opvoeding
Autoritaire opvoeding is een opvoedingsstijl waarbij de ouders veel regels stellen en weinig ruimte bieden voor de mening en de behoeften van het kind. Bij deze opvoedingsstijl zijn de ouders de baas en wordt er weinig rekening gehouden met de gevoelens van het kind. Kinderen leren hierdoor gehoorzaamheid en discipline, maar kunnen zich ook onderdrukt en ongelukkig voelen.
Een voorbeeld: Stel je kind wil graag later thuiskomen dan de afgesproken tijd. Bij autoritaire opvoeding is er geen ruimte voor overleg en is de kans groot dat het kind simpelweg verboden wordt om later thuis te komen, zonder verdere uitleg.
Permissieve opvoeding
Permissieve opvoeding is een opvoedingsstijl waarbij de ouders weinig regels stellen en veel vrijheid geven aan het kind. Bij deze opvoedingsstijl worden de gevoelens en wensen van het kind als belangrijkste beschouwd en hebben ouders weinig autoriteit. Kinderen leren hierdoor zelfstandig te zijn, maar kunnen ook onzeker worden omdat ze niet altijd weten wat er van hen verwacht wordt.
Een voorbeeld: Stel je kind wil graag de hele dag achter de computer doorbrengen. Bij permissieve opvoeding is er geen duidelijke grens en is de kans groot dat het kind de hele dag achter de computer doorbrengt zonder verdere activiteiten te ondernemen.
Helikopterouderschap
Helikopterouderschap is een opvoedingsstijl waarbij ouders hun kinderen overmatig beschermen en controleren. Bij deze opvoedingsstijl zijn ouders betrokken bij elk aspect van het leven van hun kinderen en proberen ze hun kinderen te behoeden voor elk mogelijk risico. Kinderen leren hierdoor afhankelijk te zijn van hun ouders en kunnen moeite hebben om zelfstandig te functioneren.
Een voorbeeld: Stel je kind gaat voor het eerst alleen naar school. Bij helikopterouderschap is de kans groot dat de ouders het kind elke dag naar school brengen en ophalen, en zich ook bemoeien met het sociale leven van het kind op school.
Vrije opvoeding
Vrije opvoeding is een opvoedingsstijl waarbij ouders hun kinderen volledige vrijheid geven en geen regels of grenzen stellen. Bij deze opvoedingsstijl ligt de nadruk op het respecteren van de autonomie en persoonlijkheid van het kind. Kinderen leren hierdoor verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen keuzes, maar kunnen ook in situaties terechtkomen waarin ze niet weten wat ze moeten doen.
Een voorbeeld: Stel je kind wil graag snoep eten voor het ontbijt. Bij vrije opvoeding is er geen beperking en mag het kind zelf beslissen of het wel of niet snoep eet voor het ontbijt.
Welke opvoedingsstijl past bij jou?
Het is belangrijk om te beseffen dat er geen goede of foute manier van opvoeden is. Elke opvoedingsstijl heeft zijn voor- en nadelen en het is aan jou om te bepalen welke stijl het beste bij jou en je kind past. Als je het lastig vindt om te bepalen welke stijl het beste bij jou past, kun je kijken naar de behoeften van je kind en je eigen persoonlijkheid. Wanneer je kind bijvoorbeeld behoefte heeft aan structuur en duidelijkheid, kan autoritatieve opvoeding een goede keuze zijn. Als je zelf van nature meer controle wilt hebben over de situatie, kan autoritaire opvoeding beter bij je passen.
Naast het kiezen van een opvoedingsstijl is het ook belangrijk om consistent te zijn in je aanpak. Kinderen hebben duidelijkheid en structuur nodig om te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is daarom van belang om je aan de gekozen opvoedingsstijl te houden en niet te snel van aanpak te veranderen.
Tot slot is het goed om te beseffen dat geen enkele opvoedingsstijl perfect is. Elke stijl heeft zijn voor- en nadelen en het is aan jou als ouder om te bepalen wat het beste werkt voor jou en je kind. Door open te staan voor feedback en te blijven leren en ontwikkelen als ouder, kun je de beste opvoeding bieden aan je kind.
Meer informatie
De huidige opvoedingstrends, de voordelen en nadelen
De impact van groepsdruk
Terug in het ritme, zo doe je dat!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Afbeeldingen: 123rf.com