Bepalen hoeveel je de oppas gaat betalen is niet makkelijk. Je wilt haar natuurlijk niet beledigen door te weinig te bieden, maar voor jou is het ook niet fijn als je de oppas te veel betaalt. Hoe bepaal je nou een oppas tarief?
Uit een onderzoek van Sitly betalen Nederlandse ouders hun oppas gemiddeld 5,76 euro per uur. Het uurloon kan variëren van 4,00 euro tot 10,00 euro. Er zijn verschillende factoren die meespelen met het bepalen van het oppas tarief. We lopen ze allemaal even langs.
De oppas
Om te beginnen starten we bij de leeftijd van de oppas zelf. Een scholier van 15 jaar betaal je minder dan een student van 21 jaar. Het is handig om in de tabel van het minimumloon van de Rijksoverheid te kijken. Er is namelijk een groot verschil te zien tussen het minimumuurloon van een 15-jarige, 2,88 euro, en van een 21-jarige 8,15 euro, gebaseerd op een werkweek van 38 uur. Het minimumloon is de basis van het oppas tarief.
Vanuit het minimumloon kijken we naar de ervaring van de oppas. Je kan zelf bepalen hoe belangrijk je de ervaring van je oppas vindt tijdens het zoeken. Stel dat de 21-jarige student een pedagogische studie doet, een EHBO-diploma heeft en 5 jaar ervaring in het oppassen, en de 15-jarige scholier alleen 2 jaar ervaring heeft met het oppassen op haar jongere broertjes of zusjes. Dan is het logisch dat je de 21-jarige student meer betaalt voor haar ervaring.
Tip: denk vóór het kennismakingsgesprek al na over hoeveel je de oppas wilt aanbieden. Vraag haar om ook na te denken over wat zij wil verdienen. Zo hebben jullie beide al een idee over wat jullie willen. Leg ook alle afspraken vast in een oppas contract.
Huishoudelijke klusjes
Vind je het fijn als de oppas de kinderen uit school haalt, naar de voetbaltraining en de zwemles brengt en dat er een warme maaltijd klaar staat als je thuiskomt? Bereid je dan wel voor om hier meer voor te betalen. Het kan ook zijn dat je oppas vaak oppast als de kinderen al liggen te slapen. Een hoop ouders betalen hun oppas dan minder. Bespreek dit allemaal goed met je oppas.
Wil je de oppas niet te veel klusjes opleggen? Dan kunnen jullie afspreken dat een klusje extra wordt betaald. Komt ze eraan toe om te stofzuigen of om de vaatwasser in te ruimen? Dan krijgt ze wat extra bovenop haar uurloon.
De kinderen
Ook je kinderen tellen mee bij het bepalen van het oppas tarief. Drie kinderen van 5 jaar, 2 jaar en een baby van 5 maanden vergen meer werk dan een 7-jarige die al best veel kan. Meerdere kinderen zijn lastiger te handelen, vooral als ze nog jong zijn. Houd hier rekening mee.
Bepaal het samen
Tot slot is het belangrijk om in gedachten te houden dat het een samenwerking is tussen jou en je oppas. Bepaal samen het uurloon. Zo voorkom je dat één van jullie ontevreden is en ermee stopt.
Meer informatie
De eerste keer een oppas in huis, wat moet ik doen?
Hoe vind je de ideale oppas?
Je kind even alleen laten, vanaf welke leeftijd kan dat?
Het oppas- en crècheboek – Zo blijf je op de hoogte!
Signalen van een goede oppas
Een kennismakingsgesprek met de oppas. Hoe doe ik dat?
Het gastoudergezin, wat zijn de voordelen?
Bronvermelding
Stockfoto: 123rf.com
Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met sitly.nl.