Met je kindje op vakantie: Dit heb je nodig!
Heerlijk ontspannen op vakantie met kinderen! Bijvoorbeeld naar een van de vele kindercampings in Italië. Als je het zo ontspannen mogelijk wil laten verlopen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Naast informatie en tips hebben wij ook een checklist op deze pagina geplaatst. Lekker makkelijk met inpakken.
Eigen vertrouwde omgeving
Voor een kindvriendelijke vakantie boek je, met een baby jonger dan drie maanden, liever geen verblijf waarbij je ver moet reizen. Zij voelen zich echt het prettigst in hun eigen vertrouwde omgeving. Op vakantie met een iets oudere baby, peuter of kleuter kan natuurlijk heel goed, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Vergeet niet dat het voor je kindje een hele onderneming zal zijn, want zijn hele schema wordt door elkaar gegooid. Een goede voorbereiding begint bij de kunst van het goed inpakken. Neem in ieder geval voldoende mee voor de eerste week, totdat je gevonden hebt waar alles op je vakantiebestemming te koop is.
Reisdocumenten
Kinderen kunnen vaak mee worden verzekerd op de polis van hun ouders, maar ze moeten dan wel bijgeschreven worden. Ook kleine kinderen moeten sinds 26 juni 2012 een eigen paspoort of identiteitskaart hebben om de grens over te mogen. Binnen Europa heb je geen paspoort nodig om de grens over te gaan, maar je moet je wel kunnen identificeren. Als je kindje erbij is, is de enige manier hem te kunnen identificeren middels zijn paspoort of identiteitskaart. Buiten Europa heb je altijd een paspoort nodig.
Een visum moet voor kinderen apart worden aangevraagd. In Nederlandse paspoorten is een speciale pagina voor kinderen gereserveerd.
Reisdocumenten voor kinderen
In het buitenland is het verplicht dat je kind een geldig reisdocument heeft. Kinderen kunnen vanaf 26 juni 2012 niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouder en dienen een eigen paspoort of identiteitskaart te bezitten. De geldigheid van kinderen die al waren bijgeschreven in het paspoort van vader of moeder, vervalt vanaf deze datum. Kinderen tot 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Voor het aanvragen van een identiteitskaart hebben kinderen tot 12 jaar toestemming nodig.
Verlies van reisdocument
Als u in het buitenland een reisdocument bent kwijtgeraakt, meldt dit dan zo spoedig mogelijk bij de plaatselijke politie. Aansluitend moet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument (noodpaspoort of laissez-passer) aanvragen. Bij terugkomst in Nederland kunt u, na aangifte bij de politie, bij de gemeente een nieuw reisdocument aanvragen.
Gezond op reis
Probeer muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen want ook gewone muggen kunnen ziektes overbrengen. Vergeet daarom niet je kindje tijdens zijn middagslaapje te beschermen. Neem een lichtgewicht klamboe mee. Voor het geval je het niet helemaal kunt voorkomen, neem in ieder geval een antimuggencrème mee. Teken komen voor in bosrijke gebieden en kunnen ziektes overbrengen. Onderzoek je kindje iedere avond in bad op teken en verwijder ze met een tekentangetje.
Blijf ook in de vakantie op schone handjes letten. Voor het eten of nadat ze ergens in hebben zitten wroeten.
Medicijnen
Als je kindje medicijnen gebruikt, informeer dan vooraf bij de huisarts of dit nog problemen kan opleveren in het vakantieland (temperatuur).
Houd wondjes goed in de gaten. Bij warm weer kunnen ze eerder gaan ontsteken. Wanneer dit het geval is, kun je beter even een dokter raadplegen.
Probeer te voorkomen dat je kindje verbrand. Laat hem een pet of (zonnen)hoedje dragen en zorg ervoor dat zijn nekje bedekt is. Neem een goede anti-zonnebrandcrème die een lange tijd bescherming biedt en ook waterbestendig is. Mocht het onverhoopt toch mis gaan, houd de verbrande plekken dan langere tijd onder lauw water. En smeer ze daarna in met een aftersun crème. Heb je dit niet bij de hand? Een dikke laag yoghurt op de verbrande plekken of plakjes komkommer, kan ook verzachtend werken. Als de verbranding zo erg is dat er blaren opkomen, raadpleeg dan een arts.
Diarree
Als je kindje last krijgt van buikgriep of diarree, zorg er dan voor dat hij veel drinkt omdat de kans op uitdroging dan sterk aanwezig is. Ook kan er een tekort aan zout ontstaan. Om dit aan te vullen kun je sachets met zout en glucoses (ORS) meenemen. Wacht niet te lang om met je kindje naar een dokter te gaan (tot twee jaar na één dag, ouder dan twee jaar na twee dagen).
Gezondheidsrisico’s voor kinderen op vakantie
Bescherm jezelf en je kinderen tegen ziekten op reis. Vraag de arts van het consultatiebureau, de wijkverpleegkundige of de huisarts welke gezondheidsrisico’s je loopt als je met je kind(eren) op reis gaat naar een land buiten West-Europa. Misschien is het zinvol om vaccinaties die zijn opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma te vervroegen.
Voor algemene informatie over inentingen en gezondheidsrisico’s op reis neem je contact op met een Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau in je regio of met je huisarts. Zij geven je een persoonlijk advies dat onder andere afhangt van je reisbestemming en je persoonlijke gezondheidstoestand.
Bron: Rijksoverheid.nl
Met de auto
Het heeft veel voordelen om met de auto op vakantie te gaan. Het is snel en je kunt lekker veel bagage meenemen. Omdat je zelf kunt beslissen, kun je alles ook aanpassen aan het ritme van je peuter. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan verbonden. Het is minder veilig dan vliegen en hoe houd je de kleinste urenlang rustig (en tevreden) in de auto?
Wij hebben alvast wat tips voor je op een rijtje gezet.
Een goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is onontbeerlijk en probeer dat iedereen lekker uitgerust aan de reis kan beginnen.
Stoppen
Stop iedere 2 uur even voor een frisse neus en het strekken van de benen.
Veiligheid
Koop altijd een autostoeltje met een keurmerk. Of het nou een stoeltje voor een baby betreft of voor een peuter, let er altijd op dat het voldoet aan de nieuwste Europese veiligheidseisen. Dit is over het algemeen te herkennen aan het ECE-keuringslabel. Let bij de aanschaf ook dat het stoeltje voldoet aan het gewicht en de lengte van je kind. Koop dus nooit een stoeltje ‘op de groei’. Zonder autostoeltje is het voor je peuter levensgevaarlijk in de auto. Zet hem dus altijd in zijn stoeltje, ook als je ‘alleen maar een blokje om’ gaat. Als je auto een airbag voorin heeft, mag je het stoeltje nooit voorin plaatsen. Zorg ervoor dat de achterdeur goed op (kinder)slot zit.
Laat je kindje nooit in een stilstaande auto zitten als je zelf uitstapt. De temperatuur kan enorm oplopen als het warm weer is en dit kan zelfs een dodelijke afloop hebben voor je kindje.
Lezen en luisteren
Kinderen vinden het leuk om naar verhalen te luisteren, je kunt er voor kiezen om zelf voor te lezen, maar er zijn ook genoeg CD’s of cassettebandjes met leuke verhalen voor kinderen. Je kunt de centrale radio hiervoor gebruiken, maar met een walkman op hun eigen hoofd, kun je zelf gelijkertijd naar een gezellig muziekje luisteren. Muziek werkt ook rustgevend, maar muziek in combinatie met een verhaaltje zal je kindje helemaal waarderen. Als je kiest voor nieuwe muziek, laat je kindje deze dan al een week van te voren horen. Dan is het voor hem lekker bekend.
Snoepen en eten
Van veel snoepen en eten wordt je vervelend. Stel het snoepen daarom zo lang mogelijk uit. Je kunt je kindje natuurlijk wel iets van fruit of een biscuitje geven.
Temperatuur
Zorg dat het in de auto niet te warm is en dat je peuter niet in de brandende zon zit. De ramen kun je af dekken met zonneschermen of doeken. Geef hem ook veel te drinken om uitdroging te voorkomen. Zet ook lekker een raam open maar zorg ervoor dat het niet gaat tochten. Zet je auto bij iedere stop zoveel mogelijk in de schaduw. Een nat washandje (houd een flesje water bij de hand!) kan een heerlijke verfrissing zijn.
Speelgoed
Houd met de keuze van het speelgoed in de auto rekening met het feit, dat je peuter er mee kan gaan gooien. Daarom kun je beter kiezen voor wat zacht speelgoed (mocht het ineens naar je hoofd worden gegooid). Er zijn ook plankjes te koop voor over het autostoeltje. Hierdoor is het mogelijk om je peuter te laten tekenen, kleuren of puzzelen. Ook met plastic raamfiguurtjes kun je je kindje even lekker zoet houden. Denk ook eens aan een eigen stuurtje voor hem!
Bestemming
Probeer tijdens de vakantie zoveel mogelijk het ritme van thuis te volgen, de voedingstijden, slaaptijden, etc. Neem zijn vertrouwde spulletjes mee zodat hij zich daarbij vertrouwd kan voelen.
Je peuter is moeilijk bezig te houden op vakantie. Ze gaan nog niet zelf hun eigen weg en willen het liefst de hele dag met papa en/of mama spelen.
Gelukkig kunnen ze zich ook uitstekend vermaken als ze kunnen kliederen. Een emmertje met wat water en zand is garantie voor een lange tijd plezier. Peuters vinden het prima om gezellig mee te gaan achterop de fiets of in de rugdrager. Onderweg kom je bijna altijd wel dingen tegen die het voor hun ook leuk maken. Ergens een ijsje eten, dieren aaien of een speeltuin.
Tijd voor zichzelf
Houd er rekening mee dat je peuter zich af en toe even met zijn speelgoed wil terug trekken.
Spreek met elkaar af wie je kind in de gaten houdt en verlies je peuter geen moment uit het oog. Wanneer het druk is, kun je hem beter even in een wandelwagentje zetten of aan een tuigje laten lopen. Zorg ervoor dat je peuter een indentificatieplaatje om heeft en het adres van je vakantieverblijf bij zich draagt.
Fotograferen
Het is natuurlijk altijd leuk je kindje te fotograferen, maar de vakantie is natuurlijk het ultieme moment je daarin helemaal uit te leven. Wij geven hier een aantal tips om je vakantiefoto’s nóg beter te laten worden.
Laat je kindje eens poseren met wat attributen in zijn hand die specifiek voor het vakantieland zijn.
Neem eens een close up. Let natuurlijk wel op de minimale afstand van je camera.
Onderweg naar je vakantiebestemming, kun je natuurlijk ook hele leuke foto’s maken.
Neem eens onverwachts een foto van hem, als hij niet in de gaten heeft dat je het wilt doen.
Let ook op de achtergrond. Soms kan een goede achtergrond net dat beetje extra’s aan je foto geven waardoor hij zo speciaal wordt.
Speel met je camera en probeer ook eens een ander standpunt. Zak door je knieën, houdt je camera eens schuin, klim ergens bovenop, kortom probeer eens iets anders.
Meer informatie
Op vakantie met je baby
Op vakantie met de kleine: voorkom chaos en denk hieraan
Vakantie in eigen land. Wat zijn de leukste parken?
Op vakantie en ik neem mee… een tas met noodzakelijke dingen!
Op vakantie gaan zonder je kind? Dat is toch raar?
Smakelijk kamperen, zo lekker kun je eten op de camping
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com