Kaaspizzadag voor de kleine en grote pizzafan!

Op kaaspizzadag eten we uiteraard pizza!

Even wachten… nog even wachten… PIZZA!!!!! Ben jij ook zo’n enorme pizzafan? Dan is dit je dag! Het is namelijk vandaag ‘Kaaspizzadag’. Je denkt vast dat ik een grapje maak, maar dat doe ik dus niet. Google het maar, dan zal je zien dat ik echt niet uit mijn nek zit te zwetsen. Ik vraag me af wie deze dag in het leven heeft geroepen. Ongetwijfeld iemand die gek is op pizza of kaas, anders bedenk je dit niet.

Veel soorten pizzakaas

Als ik aan pizzakaas denk, denk ik eigenlijk aan heel veel verschillende kazen. Bijvoorbeeld mozzarella, ricotta, parmezaan, gorgonzola of Danish Blue. Ze doen het stuk voor stuk goed op de pizza. Mits je er van houdt en niet allergisch bent, zoals mijn schoonzus. Volgens mij is ze nog niet eens zo allergisch voor het eten van kaas, maar wel van de geur. Als ze kaas ruikt, gaat ze bijna over haar nek. Zij kan dus beter vandaag binnen blijven. Dit is duidelijk haar dag niet.

Pizza!

Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen wat een pizza is, want iedereen heeft vast wel eens een pizza gegeten. Misschien leuk te weten dat archeologische vondsten aantonen dat de Vikingen in de negende eeuw na Christus reeds platte, ronde deegbodems met daarop allerlei ingrediënten nuttigden. Deze lekkernijen werden gebakken in ovens die er ongeveer net zo uitzien als de moderne pizzaovens. Dat was dus zo’n achthonderd jaar voor de eerste pizzamelding in Italië.

Eigenlijk was het een bord

Eigenlijk waren de bodems van de pizza oorspronkelijk helemaal niet bedoeld om te worden op gegeten. In veel landen rond de Middellandse Zee worden al duizenden jaren ronde broden gebakken, die als borden dienden. In eerste instantie ging het helemaal net om de bodem (die werd waarschijnlijk niet eens opgegeten) maar om de ingrediënten er op. Andere ‘eetbare borden’ waren bijvoorbeeld de Turkse broden of de matses.
Volgens de overlevering moest de Trojaanse held Aeneas een stad (Lavinium) stichten op de plek waar hij ‘van honger zelfs de leeggegeten borden (dus: broodborden) op gaat eten,’ – versregel 125, boek VII uit de Aeneis.

lijn groen oudersenzo
Op kaaspizzadag eten we uiteraard pizza!

Zelfgemaakte pizza

Zelf hou ik niet van kant-en-klare pizza’s, maar ik vind het wel leuk – en lekker – en gezonder – om een pizza zelf te maken. Ik gooi er dan een hele berg verse groente op en ja, inderdaad ook wat kaas. De ene keer geitenkaas, soms mozzarella maar gorgonzola vind ik ook erg lekker op de pizza. Mijn allergrootste pizzalekkernij is de zelfgemaakte pizza met gekarameliseerde rode ui, tonijn en geitenkaas. Daar lik ik mijn handen bij af. Soms doe ik er ook nog wat verse ananasstukjes doorheen. Dat is het helemaal een feestje op mijn bord.

Zelf aan de slag! Recept zelfgemaakte pizza

De bodem kun je kant-en-klaar kopen, maar hij is ook eenvoudig zelf te maken. Wat je nodig hebt is het volgende:

Ingrediënten

500 gram bloem
250 ml lauw water
25 gram verse gist
1 tl suiker
3 tl olijfolie
3 tl zout

4 tomaten
verse oregano
kaas (mozzarella, parmezaanse)
groente, wat jij lekker vindt

Bereiding

Giet het water in een grote schaal en voeg de gist en suiker toe. Roer alles goed door totdat er een egaal mengsel is ontstaan. Laat het nu even een kwartiertje rusten.

Gooi de bloem in een grote schaal en maak er een bergje van. Meng het zout er doorheen. Gooi steeds een scheutje van het gistmengsel door de bloem en meng het goed door elkaar totdat alles is samengevoegd. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het een soepele bal is geworden.
Vet een bak in met olijfolie en leg de deegbal erin. Dek deze af met een vochtige theedoek en zet hem op een warme plek. Het deeg moet nu zo’n 1 tot 2 uur de kans krijgen om te rijzen.

Als het deeg voldoende is gerezen, verwarm dan de oven voor op 250 graden of zelfs nog iets hoger. De pizza kan het beste in een korte tijd gebakken worden.

Verdeel de pizzadeeg over verschillende porties en houd er rekening mee dat een dunne bodem veel lekkerder is dan een dikke. Hoe dunner, hoe beter dus.

Bedek de pizza met een laagje tomatensaus. Je kunt deze zelf maken, maar je kunt ook volstaan met een laagje tomatenpuree. Zelf vind ik het erg lekker om deze zelf te maken van verse tomaten en heerlijke verse oregano. Je hele keuken ruikt dan direct al naar pizza.

Wat je er verder op gaat leggen is helemaal aan jullie smaak! Je kunt er alleen plakken mozarella op leggen of heel veel groente zoals champignons, uien en olijven. Plakjes salami zijn ook heerlijk erop of stukjes tonijn of… Leef je uit. Op een pizza is bijna alles lekker dus stel gewoon je eigen pizza samen met jouw lievelingsproducten.

En vergeet natuurlijk niet de kaas. Heerlijke geraspte kaas (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas) over de pizza heen die zo heerlijk in de oven gaat smelten…

Pizza voor 10-12 minuten in de oven. Even wachten… nog even wachten… PIZZA!!!!!

Ik wens je een heerlijke Kaaspizzadag! Eet smakelijk!

liefs Marion

Meer informatie

De ieniemieniekok – Helpen in de keuken
Klein koksmaatje in de keuken
Groentekalender – In welke maand, is welke groente verkrijgbaar
Trucs om groente te laten eten
Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *