Op de fiets naar school: hier let je op

Na de zomervakantie gaan kinderen weer massaal met de fiets naar school. Dat is gezond, goed voor het klimaat en daarnaast ook gewoon heel erg fijn. Na een lange schooldag is niets fijner dan je hoofd even helemaal leeg te kunnen maken door flink op de pedalen te trappen. Kinderen in de basisschoolleeftijd krijgen vaak ook nog verkeerslessen. Zo leren ze zich in het drukke verkeer in de stad te redden op de fiets. Kinderen krijgen bij het succesvol afronden van hun verkeerslessen ook een verkeersdiploma. Verder moet hun kinderfiets aan een aantal eisen voldoen.  Maar waar wordt tegenwoordig op gelet?

Op de fiets naar school

Veilig op weg

Fietsen is een van de leukste bezigheden die er is. Voor kinderen is het van groot belang om vroeg te beginnen met fietsen: zo raken ze op jonge leeftijd bekend met verschillende verkeerssituaties. Het uiteindelijke doel is dat je kind zichzelf kan redden in het drukke verkeer van de stad. Een kinderfiets moet dan ook zo veilig mogelijk zijn: zo voorkom je onveilige situaties en ongelukken. Maar aan welke eisen voldoet een veilige kinderfiets? Allereerst is het voor beginnende fietsers goed om een helm te dragen op de fiets. Een kind dat in groep 3 zit kan zeker nog met een helm op naar school: mocht hij of zij ten val komen blijft het hoofd in ieder geval ongedeerd.

Verder is het belangrijk dat de fiets een goed werkende bel heeft. Hiermee kan je kind zich laten horen indien dat nodig is. Bijvoorbeeld wanneer hij of zij iemand in wil halen, of om zichzelf aan te kondigen bij een scherpe bocht waarbij niet kan worden gezien of er iemand van de andere kant komt. Maar dit zijn natuurlijk niet de enige eisen op het gebied van veiligheid waar een kinderfiets aan moet voldoen. We nemen graag even met je door waar je nog meer op moet letten.

Remmen & versnellingen

Een kind dat net begint met fietsen kan het beste leren om te gaan met een terugtraprem. Soms hebben deze fietsen ook nog extra handremmen: dit is prima. Een fiets met versnellingen is voor hele jonge kinderen nog niet handig. Als je kind echter wat ouder is, kunnen versnellingen juist goed van pas komen. Zeker wanneer je in heuvelachtig gebied woont of in een gebied met veel bruggen. Je komt de heuvel immers beter op met een fiets die versnellingen heeft. Zorg er ook voor dat de bewegende delen van de fiets goed zijn afgeschermd. Een goede kettingkast en jasbeschermers zijn dus bittere noodzaak.

Zorg er ook voor dat het zadel van de fiets niet te hoog staat. Het is belangrijk dat je kind met beide voeten op de grond komt wanneer de fiets stilstaat. Het zadel moet echter ook niet te laag staan, evenals het stuur. De knieën moeten het stuur natuurlijk niet bijna raken. Ook is het belangrijk dat de banden hard genoeg zijn en alle spaken heel. Zo ontstaat er geen slag in het wiel en blijft de fiets veilig. Het is ook handig als je kind zelf zijn of haar band kan oppompen wanneer dat nodig is, dus leer hem of haar dat zo snel mogelijk.

De fietscontrole van Veilig Verkeer Nederland

Tijdens de fietscontrole van Veilig Verkeer Nederland wordt ook opgelet of een kinderfiets aan bepaalde eisen voldoet. Zo moet het stuur goed vastzitten en heel zijn. Hetzelfde geldt voor de handvatten. De bel moet goed te horen zijn en de remmen moeten goed werken. Ze moeten dus niet te strak afgesteld staan, maar zeker niet te los. De banden moeten opgepompt zijn en voldoende profiel hebben. Verder is het van belang dat de spaken heel zijn en de wielen goed vastzitten. De koplamp en het achterlicht moeten goed werken en reflectoren moeten aanwezig zijn op de daarvoor bestemde plaatsen (bijvoorbeeld aan de zijkanten van de fiets en op de trappers).

Verder moeten de trappers voldoende stroef zijn, moet het zadel goed vastzitten en de ketting goed zijn afgesteld. Als de kinderfiets aan deze eisen voldoet is hij veilig volgens de normen van Veilig Verkeer Nederland. Dit zijn wel belangrijke zaken om op te letten: zo is de fiets immers helemaal veilig en kun je je kind met een gerust hart naar school sturen op de fiets. Oefen met kleine kinderen de route eerst een aantal maal voordat je ze alleen op pad stuurt: zo weet je zeker dat ze de weg goed leren kennen.

We wensen jullie veel fietsplezier!

Liefs Amber

Extra informatie

Met de fiets naar school, wat is ervoor nodig?
Je kind loslaten in het verkeer. Hoe pak je dat aan?
Op welke leeftijd leer je een kind fietsen?
De kinderfiets, niet alleen voor kleine kinderen
In het verkeer – Hoe leer je je kind zich veilig te bewegen in het verkeer?
Je kind gaat leren fietsen!
Kies je een nieuwe of tweedehands fiets?
De allermooiste fietsroutes van Nederland
Fietsbond laat ouders een fietsbelofte doen
De elektrische Stellafiets voor mama
De veiligste koptelefoon voor op de fiets!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Hallandbikeshop.com.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *