Site pictogram Oudersenzo

Oorzaken voor een miskraam

Oorzaken voor een miskraam

Een miskraam maakt een einde aan een mooie droom. Wat wordt verstaan onder een miskraam en tot wanneer in je zwangerschap wordt het zo genoemd? Wat zijn de oorzaken en kan je er iets aan doen? En hoe gaat het daarna verder?

Wat is een miskraam?

Een miskraam wordt ook wel een spontane abortus genoemd. Als het vruchtje geen hartslag meer heeft, is er sprake van een miskraam. Een miskraam ontstaat door een afwijking waardoor het vruchtje zich niet goed kan ontwikkelen. Een erfelijke afwijking is bijna nooit aan de orde hierbij. In principe zal je lichaam zelf het zwangerschapsweefsel afstoten. Hieronder valt dus ook het vruchtje zelf en de vruchtzak. Dit zie je zelf aan het bloedverlies wat je hebt. Omdat het vruchtje meestal nog zo klein is, zal je hier niet veel van zien. Stolsels en weefsel zie je op zich wel terug. Natuurlijk is dit afhankelijk van de duur van je zwangerschap, maar de meeste miskramen zijn al vroeg in de zwangerschap. Tot de 16e zwangerschapsweek wordt er gesproken over een miskraam. De meeste miskramen vinden echter plaats voor de 13e week.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Zoals gezegd heeft het meestal te maken met een afwijking, hier kan je verder niets aan doen. Je kunt een miskraam dan ook niet tegenhouden. Wel zijn er factoren die het risico op een miskraam vergroten. Bij alcohol- en drugsgebruik, overgewicht en ook als je al ouder bent heb je een grotere kans op een miskraam. Wil je zwanger worden? Zorg dan ook voor een gezonde leefstijl en slik foliumzuur. Eet dus gezond en beweeg. Let ook op je medicijngebruik! Er zijn medicijnen die een miskraam kunnen uitlokken of de kans erop in ieder geval vergroten.

Hoe herken je een miskraam?

Een miskraam kan door het bloedverlies herkend worden. Dit kan beginnen met eerst licht bloedverlies wat uiteindelijk erger wordt. Maar het kan ook juist heel plotseling hevig bloedverlies veroorzaken. Daarnaast kan het ontdekt worden bij een controle bij de verloskundige. Als het hartje niet meer klopt is het duidelijk dat het niet goed gegaan is. Heb je echt al heel vroeg in de zwangerschap een echo (voor 6 weken) dat wil dat nog niets zeggen omdat een hartje dan nog niet hoeft te kloppen. In zo’n geval zal er op een later tijdstip nog een echo gemaakt worden.

Wat gebeurt er daarna?

Heb je op een echo gezien dat de zwangerschap niet goed is gegaan, dan kan je afwachten tot je lichaam zelf alles afstoot. Er kunnen redenen zijn om hier niet op te willen wachten. In die gevallen kan er gekozen worden voor medicijnen die het proces op gang helpen. Daarnaast kan er gekozen worden voor een curettage. In dit geval wordt het via een operatieve ingreep in het ziekenhuis verwijderd. Hierbij wordt via de vagina de baarmoederholte schoongemaakt met een schrapertje of het wordt leeggezogen. Het is een kortdurende ingreep, die gebeurt onder plaatselijke verdoving of met een lichte narcose.

Weer zwanger worden

Meestal is er geen enkele reden om te wachten met een nieuwe zwangerschap. Toch zal je wel moeten beseffen dat je lichaam er misschien wel klaar voor is, maar ben jij dat ook? Door de emotionele rollercoaster kan je er gewoon nog helemaal niet klaar voor zijn of erg moe zijn, waardoor een nieuwe zwangerschap nog niet verstandig is. Kies wat voor jou het beste voelt!

Verder na een miskraam

Een miskraam is afscheid moeten nemen van een droom, van het beeld wat je al had van dit kindje, en je kan ook te kampen hebben met schuldgevoelens of het vertrouwen in je lichaam kwijt zijn. Heel begrijpelijk! Waar veel mensen tegenaan lopen is de houding van de buitenwereld, waar een miskraam minder schokkend gevonden wordt. Blijf niet alleen ronddolen in je verdriet! Zoek lotgenoten, praat met je arts, met elkaar en hervind het vertrouwen weer. Geef de miskraam een plek in je leven die bij je past. Alleen jij weet wat het voor je ingehouden heeft en jij zal er mee moeten kunnen omgaan! Wil je niet echt naar bijeenkomsten van lotgenoten, maar heb je wel behoefte aan contact? Misschien is een facebook-groep met lotgenoten dan wel iets voor jou.

Meer informatie

Welke invloeden kunnen de kans op een miskraam vergroten?
Je kindje is doodgeboren. Hoe overleef je deze nachtmerrie?
Een abortus: wat komt erbij kijken?
Het laatste moment. Hoe beleef je deze zo intens mogelijk?
Omgaan met een miskraam. Hoe doe je dat?
Afscheidsmuziek & Kinderuitvaart muzieklijst
Verplichtingen bij het afscheid van je baby
Afbreking van de zwangerschap, wat komt daar bij kijken?
Onvoltooid verleden tijd

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten