De onzin van zindelijkheid van kinderen vergelijken

Mensen doen de eerste jaren van hun leven enorm veel kennis en ervaring op. Dat pasgeboren baby’tje, dat alleen maar kan huilen bij honger, kou of ongemak? Dat groeit binnen een paar jaar op naar een kind dat behoorlijk kan praten, kan lopen en zelf kan eten. Om te zien of deze ontwikkeling wel goed verloopt, vergelijken we voortdurend kinderen. Dat doen ze op het consultatiebureau, maar ouders doen het onderling ook. Soms levert het echter onnodig veel onzekerheid op, bijvoorbeeld als het gaat om zindelijkheid.

Mensen doen de eerste jaren van hun leven enorm veel kennis en ervaring op. Dat pasgeboren baby’tje, dat alleen maar kan huilen bij honger,

Vergelijken is op zich niet goed, mits objectief

In het vergelijken van kinderen schuilt gevaar. De meeste mensen kunnen dit namelijk niet goed objectief. Een consultatiebureau hanteert immers gemiddelden en toelaatbare afwijkingen daarop. Deze zijn gebaseerd op grote groepen kinderen en gemeten over een lange tijd. Zo kunnen ze zien of er bepaalde ontwikkelingsachterstanden ontstaan waar actie dient te worden ondernomen. Maar ouders onderling vergelijken individuele gevallen. En daar kunnen sneller grote verschillen in zitten. Bovendien kan het zijn dat ouders een positiever beeld scheppen dan de realiteit.

Wanneer moet je actie ondernemen bij bedplassen?

Kijk bijvoorbeeld naar wanneer kinderen zindelijk worden. Het ene kind wil opeens bij 2,5 jaar geen luier meer om overdag, en vrij snel daarna hoeft dit ’s nachts ook niet meer. Andere kinderen zijn nog niet eens helemaal zindelijk overdag als ze starten met school, en de jaren daarna ook ’s nachts niet.

Een kind moet zowel mentaal als fysiek klaar ervoor zijn om de nacht droog door te kunnen komen. De ontwikkelingssnelheid van een kind is uniek. Heb je een kind van vijf of zes jaar dat nog vaker dan twee keer per week in bed plast? Of een kind van zeven jaar of ouder bij wie dat nog vaker dan eenmaal per maand het geval is? Dan pas is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Eerder kan het zijn dat je kind er gewoon nog niet klaar voor is.

Wat te doen bij bedplassen?

Wat je kunt doen? Er zijn verschillende methoden. De gemakkelijkste preventie is je kind ’s avonds laat of ’s nachts een keer op het toilet zetten. Bij sommige kinderen kan het (daarnaast) een belangrijke motivatie zijn om beloond te worden. Bijvoorbeeld door droge nachten met een sticker op een kalender bij te houden.

Kinderen die wat meer hulp nodig hebben kunnen veel baat hebben bij een plaswekker. De plaswekker van Dryly bijvoorbeeld bestaat uit een speciale onderbroek en een knuffel. In de onderbroek zit een sensor die al bij een enkel druppeltje vocht een signaal doorgeeft aan de knuffel. Door het alarmsignaal dat de knuffel vervolgens afgeeft wordt het kindje wakker en kan hij of zij gelijk naar het toilet.

Voorkom onnodige onzekerheid

Ouders hebben de neiging snel aan hun eigen kunnen en dat van hun kinderen te gaan twijfelen zodra ze gaan vergelijken. Voorkom echter onnodige onzekerheid bij jezelf en bij je kinderen door je op te jonge leeftijd van je kind zorgen te maken om zindelijkheid.

liefs Marion

Extra informatie

Tips & tricks voor de grote toilet-verovering
Zindelijkheidstraining. Veelal een kwestie van geduld en belonen.
Zindelijk maken is kinderspel (Welk potje kies je hiervoor?)
Je kind zindelijk maken: 5 hacks waar je nooit aan gedacht zou hebben
Zindelijk worden: Hoe wordt je peuter zindelijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *