Site pictogram Oudersenzo

Ontzwangeren, is dat zoiets als afkicken van de zwangerschap?

Ontzwangeren, is dat zoiets als afkicken van de zwangerschap?

Ontzwangeren. Wat klinkt dat eigenlijk toch raar, net een beetje als ‘afkicken’. En toch is het zo dat je lichaam (en ziel) na 9 maanden (en een beetje) (of korter) je baby te hebben gedragen, ook weer 9 maanden nodig hebben om af te kicken. Kraaamverband, zo groot als een deurmat. Papieren, ritselende wegwerp onderbroeken, zitten op een zwembandje en plukken haar uit het afvoerputje pulken. Negen maanden op, negen maanden af. Dat is eigenlijk wel de vuistregel.

Daar begon de ellende al

Zelf was ik een paar uurtjes na de geboorte (de ruggenprik was net uitgewerkt) aan het douchen. “Ha!, dat kan ik echt wel zelf hoor, ik heb alleen maar een kind gehad, niet een marathon gelopen, ik zal ze even een poepie laten ruiken”. De verpleegster verbaasde zich erover dat ik op eigen houtje was gaan douchen (mijn man was bij de baby hoor, die lag niet alleen op de zaal), eigenlijk mocht ik helemaal niet alleen douchen. Midden in de nacht begon de ellende al. Baby was aan het overgeven, de verpleegsters hadden het te druk met andere moeders, dus ging ik op zoek naar schoon beddengoed (lag in een kast op de zaal). Dom he, ik had net een kind gekregen, kon nauwelijks lopen, had behoorlijk wat bloed verloren en was er heilig van overtuigd dat ik nooit meer zou kunnen fietsen.

Ontzwangeren: Neem de tijd

Had ik geweten wat mij tijdens het ontzwangeren te wachten zou staan, dan was ik (metaforisch gesproken) nog een paar dagen in bed gebleven. Helaas is in het land waar mijn dochter geboren is, het begrip kraamverzorgster onbekend – in bed blijven was helemaal geen optie, maar toch. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dit: neem de tijd voor ontzwangeren.

Wees aardig voor jezelf

Ga niet als een idioot achter je man aansjezen door het winkelcentrum, ga niet met de Maxi Cosi aan de haal. Pers je niet gelijk in je favoriete spijkerbroek, ga niet een week na de geboorte je huis poetsen voor bezoek en vergelijk je niet met andere moeders. Ook niet wanneer hun advies soms hard en onsympathiek overkomt. Iedere baby is anders, iedere moeder is ander, ieder gezin is anders. Baby’s kunnen voor behoorlijk wat stress zorgen (testers van je geduld, emoties en uithoudingsvermogen), daarom moet je gewoon een tijdje aardig voor jezelf zijn. Neem de tijd om je lichaam te laten ontzwangeren.

Maar wat is ontzwangeren?

Het begint eigenlijk al na de geboorte. Je krijgt het kraamverband aangeboden en daarna zit je er (letterlijk) een aantal weken aan vast. Waar ooit de placenta zat, zit nu een open wond, die dus moet helen, en dat zorgt voor bloedverlies (en soms met bloedproppen zo groot als pruimen!). Dat kan een week of 6 duren.

Laxeren

Heb je ijzerpillen gekregen? Dan kan het lastig zijn om naar de wc te gaan. Laxeermiddelen kunnen dan helpen, of natuurlijk gewoon veel vezels eten (makkelijker gezegd dan gedaan- een Mars naar binnen werken met 1 hand is nog altijd makkelijker dan een lepel met lijnzaad).

Hechtingen doen pijn

Hechtingen kunnen behoorlijk pijn doen. Plassen en tegelijkertijd een kan met warm (niet heet) water over je edele delen gieten helpt (of gewoon in de douche plassen). Af en toe in een badje met Tea Tree olie zitten helpt ook. Ook handig als je van die ellendige aambeien hebt, een koud kompres werkt wonderen (en zitten op een zwembandje), een losse flodderbroek en onderbroeken als slagschepen.

Stuwing

En natuurlijk borstvoeding (voor sommige moeders verre van natuurlijk) – je kan last krijgen van stuwing (na een dag of 3), wanneer de melkproductie op gang komt. Het schijnt dat gekoelde spitskool bladeren hier verlichting brengen (nooit geprobeerd, maar misschien een poging waard).

Haaruitval

Tijdens je zwangerschap verlies je geen haar – maar daarna kan het behoorlijk gaan uitvallen, maar schrik niet, dat is maar tijdelijk. Na een tijdje heb je je oude dos haar weer terug.

Kraamtranen

Tranen. De bekende kraamtranen. Bij mij kwamen ze na een dag of 4. Alsof de kraan der tranen nooit meer uit zou gaan. Uiteindelijk was de put leeg.

Emoties

Emotie. Een kind krijgen doet iets me je beschermlaagje. Net alsof het er af is gesleten, je voelt je kwetsbaarder en tegelijkertijd harder. Je beschermt je kind, terwijl je eigen bescherming zoveel minder is geworden.

Pijnlijke gewrichten

Pijnlijke gewrichten, dat kan van het tillen van je kind (ik liep langere tijd met opgetrokken schouders), of het bukken over de aankleedtafel, het oppakken van speelgoed et cetera. Ook worden je pezen soepeler tijdens je zwangerschap, waardoor je last zou kunnen krijgen van je knie, je enkel, pols en de rest. Zelf had ik lange tijd een enkel die absoluut niet de trap af wilde. Uiteindelijk is dat goed gekomen.

Slaapgebrek

Slaapgebrek is pure martelingj, waar je niet altijd vrolijk van wordt. Genoeg gezegd daarover. Ook dat wordt uiteindelijk makkelijker.

Flubberbuik

Flubberbuik. Hangt volgens mij een beetje af van hoe strak je in je lijf zat voor je zwangerschap.

Heb een beetje geduld

Het duurt allemaal gewoon een tijdje, en daar moet je geduld voor hebben. Die spijkerbroek wacht wel. De bovenstaande symptomen, kenmerken en ongemakken kunnen bij ontzwangeren horen maar zijn van persoonlijke aard – iedere moeder ontzwangert op haar eigen wijze. Als je niet goed in je vel zit, zoek dan professionele hulp. Blijf er niet mee door lopen. Het is 100% cliché, maar blije moeder=blije baby.

Meer informatie

Een borstlift na de zwangerschap, ja of nee? 4 tips!
Haaruitval door de zwangerschap, dit zijn de oplossingen!
De kraamtijd, een bijzondere maar soms ook onzekere tijd
Hoe ga je om met een Postpartum depressie?
Herstellen na de bevalling
Bloedverlies na bevalling
Wennen aan je baby
Herstellen na de bevalling, waar moet je op letten?
Silk’n Tightra: een nieuwe oplossing tegen vaginale problemen
Je zelfvertrouwen terugkrijgen na de zwangerschap: zó doe je dat!
Herstellen vagina na een zware bevalling
Fit voor de zomer! Hoe regel je dat?

Bronvermelding

Tekst: Sylvia Bosma
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten