De snelle ontwikkelingsfase van peuters
Peuters maken een snelle ontwikkelingsfase door. Het is wonderbaarlijk hoe goed je peuter in een (relatief) korte periode zijn lichaam heeft leren gebruiken. Maar voorlopig is hij natuurlijk nog lang niet uitgegroeid!
De snelheid waarmee ze groeien, varieert naar de leeftijd. In het eerste levensjaar groeit een baby gemiddeld 25 cm en weegt hij op z’n eerste verjaardag zo’n 10 kilo. Daarna neemt de snelheid van groeien in hoogte en omvang minder snel toe. Dat is ook de reden waarom een peuter ‘ineens’ minder kan gaan eten.
Dalend gewichtstoename peuter
De jaarlijkse gewichtstoename daalt namelijk van zo’n 6,5 kilo naar 2,5 kilo en de lengte van 25 cm naar zo’n 7 cm. Op zijn derde jaar weegt hij ongeveer 15 kilo en is zijn geboortelengte ongeveer verdubbeld.
Vanaf het derde jaar kan een peuter last krijgen van groeipijnen. Je peuter kan dan ’s nachts wakker worden met pijn rond de scheenbenen. Vooral na een actieve dag kan de pijn wat erger zijn. Met groeien schijnt het weinig te maken te hebben, maar met warmte, massage, een geruststellend en liefdevol woordje én een paracetamol, kan de pijn wel een beetje worden verzacht.
Gemiddelde lengte van een peuter
Verschillen in lengte kunnen worden veroorzaakt door erfelijke factoren. Misschien zijn je partner en jezelf heel klein? Of juist heel lang? Het is dan erg waarschijnlijk dat je peuter hier een afspiegeling van is. Over het algemeen zullen kinderen het gemiddelde van lengte van beide ouders bereiken. Uiteraard spelen omgevingscondities zoals, voeding en ziekte, ook een belangrijke factor.
Bij het consultatiebureau wordt je peuter en zijn groeiproces bekeken aan de hand van groeicurven. De groei kan in de peuterjaren verbijsterend zijn. Het is niet te voorspellen hoe groot een pasgeboren baby zal gaan worden. Sommige zijn klein bij de geboorte, maar maken ineens een groeischeut. Andersom komt natuurlijk ook voor. Jongens worden gemiddeld groter dan meisjes.
Deze snelle ontwikkelingsfase heeft voldoende beweging nodig
Gedurende deze ontwikkelingsfase is het voor je peuter belangrijk veel te bewegen. Gelukkig heeft je peuter hier ook plezier in en tegelijkertijd leert hij zijn motoriek beter te beheersen. Dit alles heeft hij weer nodig bij de alledaagse activiteiten zoals eten, op een stoel klimmen, gooien of zijn tanden poetsen. Geef je peuter dus de kans om zich iedere dag lekker actief te bewegen en bedenk dat een peuter niet ’teveel’ in actie kan zijn. Betuttel hem niet, want hij weet heel goed zelf wat hij wel maar ook wat hij (nog) niet kan. Natuurlijk houd je hem in de gaten en blijf je bij hem in de buurt maar vallen hoeft echt niet zo erg te zijn, daarvan leert je peuter. Ook deze ervaring heeft hij nodig. Je peuter leert bewegen door uitproberen, nadoen en herhalen. Maak het extra aantrekkelijk voor hem door er bijvoorbeeld liedjes bij te zingen. Houd de spelletjes eenvoudig, zodat hij het goed kan volgen en kan nadoen.
Coördinatie
De eerste poging van je peuter tot oog-handcoördinatie bestaat uit zelf eten. Hij leert snel zijn eten naar zijn mond te brengen. Vervolgens zal deze techniek zich verder uitbreiden om blokken te stapelen, te tekenen en met lego te bouwen. Vanaf een jaar of 2 kun je hem ook aanmoedigen zichzelf aan en uit te kleden. Goed speelgoed in deze periode: stapel- en bouwblokken, poppen (aan- en uitkleden), kleurpotloden en viltstiften, schoolbord, eenvoudige puzzels, et cetera.
Meer informatie
Zo heftig kan groeipijn zijn!
Je kind zindelijk maken: 5 hacks waar je nooit aan gedacht zou hebben
Bang in het donker. Welke producten kunnen hierbij helpen?
Het consultatiebureau. Wat kun je ervan verwachten?
Geestelijke ontwikkeling van je peuter
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com