In het begin kan het best een beetje onwennig zijn om je kindje aan de borst te doen. Zeker als het je eerste kindje is, is het helemaal niet gek dat je dan nog wat onzeker bent over het geven van borstvoeding. Ligt je kindje wel goed? Krijgt hij voldoende voeding binnen? Hoe vaak moet je hem aanleggen? Een paar gouden tips zijn ongetwijfeld welkom.
Gouden tips borstvoeding
Gun jezelf de eerste dagen de tijd om je kindje te leren kennen. Uiteindelijk zal je hem steeds beter leren kennen en begrijpen wanneer hij wil drinken of zich niet helemaal lekker voelt. Om de eerste dagen zo goed mogelijk te laten verlopen en te zorgen dat je ook echt de gelegenheid hebt om je kindje te leren kennen, hebben wij enkele gouden tips.
Even geen bezoek
Kraamvisite is hartstikke leuk, maar misschien zijn de eerste dagen na de geboorte daar iets minder goed geschikt voor. Neem vooral de eerste dagen veel rust met elkaar. Neem de tijd je kindje te leren kennen, zodat je zijn behoefte ook leert herkennen. Geniet ervan om je kindje lekker dicht op je huid te dragen. Ook hij zal het huid-op-huid contact heerlijk vinden. Niet alleen de eerste dagen, maar ook nog heel lang daarna.
Heb vertrouwen
Heb vertrouwen in jezelf en in je lichaam. Je bent er voor gemaakt om je kindje groot te laten worden! Leer je lichaam steeds beter kennen, zeker nu na de bevalling. Het is niet meer het lichaam zoals het was. Voor jou zijn die volle borsten ook helemaal nieuw. Masseer je borsten af en toe, ervaar hoe ze zijn veranderd. Je borsten zijn prima geschikt voor borstvoeding. Er bestaat namelijk niet ‘een perfecte borst’ voor borstvoeding. Vorm of grootte maken echt niks uit voor het geven van voldoende borstvoeding.
Laat je verwennen
Je hebt een bereprestatie geleverd, daar mag echt wel wat rust en verwennerijen tegenover staan. Je hoeft jezelf niet weg te cijferen en/of je beter voor te doen. Als je moe bent, ben je moe en daar mag je gewoon aan toegeven. Het is niet niks om zo maar moeder te worden. Dat is een behoorlijke impact op je volledige zijn, zowel fysiek als emotioneel. Laat het daarom toe om verwend te worden, neem voldoende rust en de kersverse papa kan net als jij, ook heel goed voor jullie kindje zorgen. Je hoeft het dus echt niet alleen te doen.
Wees lief voor je borsten
Van de een op de andere dag zijn je borsten ineens van levensbelang geworden voor je kindje! Reden genoeg om daarom lief voor je borsten te zijn! Draag een goede voedingsbeha, die voldoende steun biedt, zonder dat hij knelt. De kliertjes rondom de tepel scheiden een vette stof uit om je huid soepel te houden. Was daarom je borsten dagelijks, maar zonder zeep.
Om te voorkomen dat je borsten in je beha lekken, kun je borstkompressen gebruiken en deze in je beha leggen. Zo voorkom je dat je niet ineens met natte plekken in je kleding loopt.
Heb je vragen over borstvoeding?
Vraag eens om je heen aan vriendinnen die al eerder kinderen hebben grootgebracht met borstvoeding. Kijk eens op speciale forums over dit onderwerp. Je bent niet alleen en je hoeft ook niet opnieuw het wiel uit te vinden. Kom je er echt niet uit? Dan kun je altijd een lactatiekundige in de arm nemen. Zij kan op al jouw vragen een antwoord geven! Je hoeft het echt niet alleen te doen!
Wat zit er precies in moedermelk?
Om goede moedermelk te geven, hoef je dit natuurlijk helemaal niet te weten. Je lichaam doet dit helemaal vanzelf. Maar misschien vind je het wél leuk of interessant om het te weten. Want, wat zit er nou precies in moedermelk? Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Denk hierbij aan: koolhydraten, eiwitten, vitaminen, vetten, mineralen, sporenelementen en een heleboel afweerstoffen die je kindje beschermen tegen infecties en helpen zijn immuunsysteem te perfectioneren.
Colostrum
De eerste dagen na de bevalling wordt moedermelk colostrum genoemd. De melk is vaak nog geel en stroperig. Het bevat grote hoeveelheden afweerstoffen voor je baby. Na een paar dagen gaat dit veranderen en gaan je borsten ‘rijpe moedermelk’ geven. Deze melk bevat wat meer water, vetten en suikers en wat minder eiwitten.
Meer informatie
Kolven op het werk. Wat zijn je rechten?
Borstvoeding geven: overal geaccepteerd? Of toch een taboe?
Als borstvoeding geven niet direct lukt: 6 gouden tips & trucs
Lactatiekundige Karin Tiktak over het geven van borstvoeding
Wat is een tepelhoedje en waar is het goed voor?
Tepelkloofjes door het geven van borstvoeding kun je voorkomen
Hoe gebruik je een zilverkapje?
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
Borstvoeding geven, ja of nee? Bezoekers aan het woord!
5 Bruikbare tips bij het kolven van moedermelk
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com