In de prehistorie hadden al die haren vast een goede functie, maar inmiddels kan ik de functie van sommige lichaamsbeharing niet meer ontdekken. Wat mij betreft kan het meeste haar op mijn lichaam, dus gewoon weg.
Tegenwoordig zijn diverse manieren om te ontharen, de één blijft wat langer weg dan het ander. De ene behandeling is ook wat pijnlijker dan de ander. Maar mijn moeder zei het vroeger al: ‘Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’. Gelukkig is in dit geval ‘pijn’ een keuze, want er zijn ook genoeg manieren waarmee je kunt ontharen, die niet pijnlijk zijn.
Scheren
De snelste en meest gebruikte manier om van ongewenste lichaamsbeharing af te komen is scheren. Dan kun je nog kiezen tussen droog scheren en nat scheren. De manier is eenvoudig, het is ook pijnloos maar de haartjes komen wel snel weer terug. En vaak ook nog eens stugger, zodat je snel last hebt van stoppeltjes. Vaak na drie dagen al.
Als je snel en pijnloos van je haartjes af wil, is scheren prima. Gebruik het liefst een scheergel om de huid zo min mogelijk te beschadigen. Droog scheren is niet aan te raden. Scheren kan echter wel de huid irriteren en de kans op een wondje is natuurlijk best groot. Wil je wat langer van je haartjes af, dan is scheren eigenlijk geen oplossing.
Ontharingscrème
Het gebruik van ontharingscrème is absoluut pijnloos, maar stinkt wel. Ontharingscrème werkt op basis van chemische stoffen die de haartjes ontbinden. De haartjes lossen binnen een paar minuten op en je hoeft daarna je benen alleen nog maar af te vegen en lekker te douchen om alles goed weg te spoelen. Helaas is het effect van ontharingscrème ook maar een paar dagen zichtbaar. Als je geluk hebt, zo’n vijf dagen. Daarna komen de haartjes alweer door.
Om te kunnen ontharen moeten de haartjes wel een bepaalde lengte hebben. Als de haartjes te kort zijn, kun je de crème niet gebruiken. Lees altijd goed de instructies op de verpakking voor je met de crème aan de slag gaat. Niet iedere ontharingscrème werkt even goed en ze stinken bijna allemaal.
Epilator
Het gebruik van een epilator is niet pijnloos. Een voor één worden de haartjes uit je lichaam getrokken en dat doet nou eenmaal pijn. Je moet ook nog eens meerdere keren over dezelfde plek gaan, want hij pakt wel een aantal haartjes tegelijk, maar zeker niet alles.
Gelukkig went je huid wel aan deze pijn, zodat het steeds minder pijnlijk wordt. De eerste keer doet het eigenlijk het meeste pijn.
Het voordeel van de epilator is echter dat de haartjes langer wegblijven (ongeveer 3 weken) en als de haartjes terugkomen, zijn ze een stuk dunner. Hierdoor wordt de behandeling ook steeds minder pijnlijk. Je moet echter wel door die eerste pijn heen.
De haartjes moeten minimaal een halve centimeter lang zijn, voor het gebruik van de epilator. Sommige epilators kunnen onder de douche worden gebruikt, wat minder pijnlijk is. Nog een nadeel aan de epilator, het is een tijdrovende bezigheid.
Waxen of harsen
Ontharen middels waxen of harsen (is hetzelfde) is ook niet pijnloos. De haren worden verwijderd met een kleverige substantie. Je kunt kiezen voor een hars met strips of een striploze wax. In beide gevallen worden meerdere haren in één keer verwijderd. Dit doet pijn. Logisch, maar je hoeft niet meerdere keren over dezelfde plek heen, zoals bij de epilator, want je kunt in één keer alle haartjes onder een strip of laag hars, verwijderen.
Bij het gebruik van de strip blijven de haartjes plakken aan de strip en bij de striploze wax of hars, worden de haartjes ingekapseld en met de hars of wax, in één keer van de huid getrokken.
Na het harsen of waxen is het belangrijk dat je de huid verwend met een kalmerende crème. Het voordeel van waxen of harsen is dat de haartjes langer weg blijven. Zo’n drie tot acht weken. Houd er wel rekening mee dat zomerharen sneller groeien dan winterharen. Haren groeien echter niet allemaal tegelijk, zodat het best goed mogelijk is dat je al eerder weer haartjes terug ziet komen.
Voor een goede waxbeurt moeten de haartjes minimaal een halve centimeter lang zijn. Om ingegroeide haartjes te voorkomen moet je voor en na het waxen goed blijven scrubben. Afgezien van de pijn is er nog een nadeel aan waxen: waxen is best prijzig. Zeker wanneer je het laat doen bij een schoonheidsspecialiste.
Laser ontharen
Laser ontharen wordt vaak gebruikt bij donkere of ongewenste beharing in het gezicht. Het is geen goedkope manier van ontharen, maar wel een doeltreffende. Soms kun je de kosten vergoed krijgen van je zorgverzekeraar. Zeker de moeite waard om dit te informeren.
Met laser ontharen is het zelfs mogelijk de haren definitief te laten verdwijnen. Hier zijn echter wel meerdere behandelingen voor nodig en deze behandeling zijn niet goedkoop.
Door middel van laserstralen worden de haarzakjes kapot gemaakt, waardoor er geen haartjes meer kunnen groeien. Omdat niet alle zakjes in één keer kunnen worden gedaan, zijn er meerdere behandelingen noodzakelijk. Net zo lang totdat er gene haartjes meer groeien.
Laat het wel in een goede kliniek doen zodat de huid niet beschadigt.
Bleken
Niks verwijderen maar toch geen donkere haartjes willen zien? Dan kun je er ook voor kiezen om de haartjes te bleken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met haartjes op je bovenlip of armen. De haartjes worden niet weggehaald, maar gebleekt zodat ze minder zichtbaar zijn.
Nadeel: de huid kan geïrriteerd raken door het bleekmiddel. Niet iedere huid kan de bleking goed verdagen. Oppassen dus!
Ontharen vagina
Het ontharen van de vagina is niks nieuws. De oude Egyptenaren deden dit al. Het geeft gewoon een fris, hygiënisch, schoon en verzorgd gevoel. Niks mis mee. Je kunt verschillende ontharingsmethodes gebruiken.
Scheren
Voor deze methode wordt het vaakst gekozen. Je kunt alles wegscheren, maar je kunt ook kiezen voor een ‘streepje’ of andere vorm. Pas op voor eventuele wondjes en zorg er ook voor dat je geen bot mesje gebruikt.
Het nadeel van scheren is de snel terugkerende haartjes, die ook nog eens harder zijn en wat kan jeuken. Spoel na het scheren je schaamstreek goed na met koud water. Hierdoor sluiten je poriën.
Harsen en waxen
Je kunt je vagina ook ontharen met hars of wax. Het is wel pijnlijker, maar de haartjes blijven wel langer weg. En als ze terugkomen, zijn ze zachter. Tijdens het harsen of waxen trek je de hele haar uit de huid. Je kunt dit ook bij een schoonheidssalon laten doen. Een full Brazilian Wax kost ongeveer 50 euro. De haartjes blijven zo’n 3 tot 6 weken weg.
Ontharingscrème
Voor de bikinilijn is ontharingscrème prima te gebruiken, maar dichter bij de vagina is het niet aan te raden. De vagina is immers gevoelig en het zuur van de crème zal je vagina geen goed doen. Zorg er dus voor dat de crème niet in je intieme delen terecht komt.
Sugaring
Deze manier van ontharen wordt nog niet zo lang toegepast. Je verwijdert hiermee de haartjes met een wax op basis van suiker. Je kunt dit bij een schoonheidssalon laten doen. Ook kun je deze pasta makkelijk thuis maken. De ingrediënten zijn: zout, suiker en citroenen. Smeer het lichaamsdeel wat je wilt ontharen met de substantie en leg er een katoenen strip overheen. Druk de strip goed aan en trek hem vervolgens in één snelle beweging eraf.
Laserontharing
Met laserontharing kun je permanent van je schaamhaar afkomen. Het is duurder dan andere manieren, maar het resultaat is dan ook blijvend.
Niks ontharen
Natuurlijk is ontharen een keuze en is er niks mis met lichaamsbeharing. Als jij het niet wil verwijderen, is dat natuurlijk ook helemaal prima! Je ziet de laatste tijd regelmatig dat BN’ers een statement maken door hun okselhaar niet te scheren. Prima! Iedereen is mooi zoals hij/zij is. Uitstraling komt van binnen en daarom ben je het allermooiste als je precies doet, waar jij je het meest prettig bij voelt.
Meer informatie
Haarverzorging: Als je haar maar goed zit!
Zeep. Wat doet het eigenlijk met je huid?
Verzorging van je huid, hoe houd je hem stralend?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com