Onrustige baby. Wanneer is er sprake van reflux?
Alle baby’s huilen. Niets nieuws onder de zon. Maar wat als je baby wel erg veel huilt? Als hij altijd moeilijk te troosten is, slecht slaapt en je de hele dag (en nacht) in de weer bent? Dat er echt sprake is van een onrustige baby. Is dat dan ook normaal? Is moeder zijn gewoon ‘zwaar’? Is het tijd je baby te laten huilen en zo ‘te leren slapen’? NEE!
Onrustige baby
Moeder zijn is leuk (meestal dan), je baby laten huilen totaal niet nodig en normaal is onrust zeker niet. Huilen is in babyland hetzelfde als praten met een megafoon. Tijd dus om te luisteren! En huilt je baby niet veel, maar kun je simpelweg goed troosten of weet je gewoon dat er ‘iets’ is, ook dan is het tijd voor actie. Mothers know best.
Waarom baby’s huilen
Normaal gesproken huilen baby’s om een reden. Dat kan honger zijn, maar baby kan het ook koud hebben, een schone luier willen of een beetje geborgenheid nodig hebben bijvoorbeeld. Meestal is er dan niet zoveel aan de hand, leer je hem snel genoeg kennen om te weten welk huiltje bij welke boodschap hoort en gaat dat gejammer ook niet door merg en been. Tenzij je te maken hebt met de échte onruststokers. Wat je dan ook doet: je kleintje lijkt wel steeds onrustiger te worden. Blijft je baby ontevreden, is hij moeilijk te troosten en maak je je zorgen? Grote kans dat je te maken hebt met een van de zeven beruchte onruststokers:
De bad guys…
Overprikkeling, darmkrampjes, koemelkeiwitallergie, reflux, werveltjes en overig: alle bad guys op een rij als het gaat om ‘gewone’ onrust zonder onderliggend medisch leed. En wat kunnen ze plagen. Ze werken soms alleen, maar vaak ook samen. Soms een keertje en soms allemaal tegelijkertijd. En om het nog lastiger te maken: het één veroorzaakt ook het ander. Bijvoorbeeld als je baby veel huilt omdat hij overprikkeld is, dan komt er veel lucht binnen. Dat zorgt weer voor bellen in de darmpjes en daarmee: krampjes. De totale onrust zorgt er weer voor dat baby weinig kan slapen en zo nog onrustiger raakt. Heeft je baby reflux, dan zie je bijvoorbeeld vaak ook dat er krampjes zijn. En een koemelkallergie. En overprikkeling. En oververmoeidheid. En dat lijstje gaat verder en verder tenzij je het tot een stop weet te brengen.
Herken de onruststoker…
Zoek altijd naar de oorzaak van de onrust en ga niet (alleen) in de weer met symptoombestrijding. En kijk nooit naar alleen maar 1 boosdoeners. Wees er snel bij, zo voorkom je dat alle dominosteentjes vallen.
Hoe? Door eerst goed te observeren en dit te noteren. Stap 1 in het grote stappenplan bij onrust*. Zodat je bij stap 2 je boosdoener kunt ontmaskeren.
Hoe weet je of je baby oververmoeid is?
Je baby jengelt;
Doet vaak hazenslaapjes;
Valt moeilijk in slaap;
Is ’s ochtends blij maar huilt meer naarmate de dag vordert.
Hoe herken je een koemelkallergie?
Je baby huilt veel en is erg onrustig;
Heeft uitslag op zijn lijfje of rondom zijn mondje;
en soms slijmerige poep die erg stinkt en soms groen is;
Hij drinkt slecht, maar wil wel;
Oogt moe, ziet bleek en heeft vaak buikkrampen;
Er is een allergie in de familie (eczeem, hooikoorts, astma).
Hoe herken je buikkrampjes?
Je baby is niet altijd onrustig. Wel na een voeding of vlak voor een poepluier. De onrust piekt in de namiddag;
Het wordt steeds erger en bereikt op de leeftijd van zes weken zijn piek, daarna gaat het steeds wat beter;
Er zijn golven van pijn, tussendoor is er rust;
Je baby overstrekt zich en krimpt ineen.
Of is het reflux?
Je baby ruikt zuur en slikt vaak of spuugt veel;
Wil helemaal niet liggen;
Drinkt onrustig: wil graag maar haakt snel af, wil dan weer;
Start de dag onrustig en wordt steeds onrustiger. Vooral tijdens en na de voeding zijn er explosies van pijn;
Het wordt steeds erger;
Slaapt slecht of eigenlijk amper.
En….Actie!
Heb je een vermoeden? Dan is het tijd voor actie. Want is je boosdoener bijvoorbeeld reflux, dan kun je weer verder spitten naar de oorzaak. Reflux is namelijk ook weer een gevolg van weer andere onruststokers. Behandel je reflux dus alleen met ‘even het bedje schuin zetten’ of met medicatie, dan is er weer symptoombestrijding. En de oorzaak gooit ondertussen steeds weer olie op het vuur. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld een koemelkallergie: stap je alleen over op koemelkvrije voeding, dan haal je de trigger weg. Maar de oorzaak blijft. Voeg je straks een andere trigger toe, zoals vaste voeding of pollen in de lucht, komt die ‘aanleg’ ook weer naar boven drijven. Spit dus diep en zoek breed. Ga op zoek naar de oorzaken achter de onrust en maak van je baby een happy camper. Je kunt heel veel doen, zelf en samen met één of meerdere behandelaars.
Baby Reflux & andere onruststokers
Met het stappenplan in het boek Baby Reflux & andere onruststokers. Het helpt je zelf in charge te zijn, gerichter en sneller hulp én een diagnose te krijgen en met de juiste oplossingen aan de slag te gaan. En daarna? Met de voedingsadviezen, het slaaprecept en de troostmethoden zet je je baby weer lekker op het juiste pad.
Meer informatie
Reflux, wat is het? Wat kun je ertegen doen?
Overstrekken baby, hoeveel kwaad kan het?
Je baby heeft de hik! Wat betekent dit?
Bronvermelding
Tekst: Stephanie Lampe
Stockfoto: 123rf.com