Onderzoek naar het uiten van emoties: ook jouw kind kan meedoen!

Onderzoek naar het uiten van emoties: ook jouw kind kan meedoen!

Het gedrag van mensen leren begrijpen kan je pas als je dit kunt onderzoeken. Door dit gedrag te onderzoeken kan je vervolgens mensen weer helpen. Maar dan heb je dus wel mensen nodig die aan jouw onderzoek willen meehelpen. En dan komen we uit bij het onderwerp van dit artikel: ook jouw kind kan meedoen!

Emoties uiten

Bij de universiteit in Leiden wordt een onderzoek gedaan naar het uiten van emoties door kinderen en volwassenen. Zo willen ze achterhalen of hier verschillen inzitten. Emoties spelen een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van mensen in de kindertijd. Hoe meer kinderen meedoen aan het project Sociale Emoties hoe beter. Zo kan je immers veel meer bewijzen en ontdekken.

Wat wordt er onderzocht?

Zoals gezegd zal er gekeken worden naar de manier waarop kinderen zich uiten. Hoe leren ze hoe ze om moeten gaan met hun emoties? Het gaat hierbij om emoties die direct in verband gebracht kunnen worden met de sociale wereld. Je kunt dit zelfbewuste emoties noemen. Hierbij kan je dus denken aan emoties die zichtbaar zijn aan het gezicht, maar ook door andere ‘onderdelen’ van het lichaam in de gaten te houden. Zo kan er gekeken worden of het kind (glim)lacht, of zijn hartje sneller gaat slaan of dat hij of zij het warm of koud krijgt. Daarnaast wordt er eveneens gekeken of het dan ook nog uitmaakt of het kind anders reageert als er meer mensen in de buurt zijn. Reageert het kind anders of maakt dat geen verschil?

De emoties schaamte en trots zijn de emoties waar de aandacht vooral naar uit zal gaan. Het zijn complexe emoties en dit onderzoek wil ontdekken hoe kinderen met deze gevoelens omgaan. Emoties spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van je kind. Inzichten krijgen in hoe een kind hiermee omgaat is dan ook van belang.

lijn groen oudersenzo
Onderzoek naar het uiten van emoties: ook jouw kind kan meedoen!
Onderzoek naar het uiten van emoties: ook jouw kind kan meedoen!

Wat is emotionele ontwikkeling?

Kinderen moeten leren om om te gaan met hun emoties. Er zijn zes basisemoties, dit zijn blij, boos, bang, bedroefd, walging en verbazing. Alle emoties kunnen naar deze zes teruggeleid worden. Kinderen moeten leren om hier mee om te gaan. Dit zullen ze doen door naar jou te kijken. Jij bent dus het voorbeeld voor je kind hoe het om kan gaan met dingen die hem overkomen. Bij de emotionele ontwikkeling zijn er drie dingen heel belangrijk. Het zenuwstelsel moet genoeg gegroeid en gerijpt zijn. Het karakter van het kind heeft zeker invloed op zijn emotionele ontwikkeling. Maar ook de sociale omstandigheden helpen het kind bij zijn of haar ontwikkeling.

Of juist niet, uiteraard. Hoe is bijvoorbeeld de steun van zijn ouders of anderen uit zijn omgeving. Krijgt het steun of vindt het zichzelf juist vaak alleen terug als het boos of verdrietig is? Leren omgaan met je emoties en wat jou als kind wel of niet is aangeleerd (of overkomen) is van groot belang voor hoe je in het leven staat.

Wie worden gezocht?

Ook jouw kindje kan dus meedoen aan dit onderzoek. Kinderen van 3,5 tot 5 jaar en kinderen van 8 tot 10 jaar kunnen meedoen. Je moet dan wel in de buurt van Leiden wonen.

Wat moet je kindje doen?

Jouw zoon of dochter zal een paar taken moeten afleggen. Uiteraard zijn dit taakjes die bepaalde emoties uit kunnen lokken. Dit wordt vastgelegd op film. Bij het laatste onderdeel gaat het kind zelf de filmpjes terugzien en worden er fysiologische metingen gedaan. Zo kunnen er elektroden op de wangen, de buik en de vingers geplaatst worden om metingen te doen. Het mag voor zich spreken dat dit geen pijn zal doen!

Wat krijg je?

Doet jouw kind(je) mee dan krijgt hij of zij na afloop een cadeautje en een jonge onderzoekersdiploma. Reiskosten worden vergoed. Helaas kunnen daarom alleen kinderen uit de omgeving van Leiden of Leiden zelf meedoen.

Waar en wanneer vinden de onderzoeken plaats?

De onderzoeken vinden plaats naast het Centraal Station in Leiden, in het LEVEL gebouw. De onderzoeken worden afgenomen op werkdagen tussen negen uur in de ochtend en zes uur in de middag. Deelnemen kan tot februari. Het onderzoek zal een uur duren. Het tijdstip wordt in overleg met jou gemaakt, dus er wordt rekening gehouden met de tijden die jou uitkomen.

Hoe aanmelden?

Wil je jouw kind aanmelden voor dit onderzoek, dan kan dat via de site van de universiteit van Leiden.  Meer informatie vind je hier.

liefs Wil

Meer informatie

Leren van onze kinderen. Sta jij er voor open?
Zo belangrijk zijn normen en waarden voor kinderen!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Universiteitleiden.nl

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *