Zwanger & overtijd: als je langer dan 42 weken zwanger bent

Zwanger & overtijd: als je langer dan 42 weken zwanger bent

Als je zwanger bent, wordt met een termijnecho je vermoedelijke bevallingsdatum vastgesteld. Je bent dan precies 40 weken zwanger. Toch bevallen de meeste vrouwen niet op de uitgerekende datum. Een voldragen zwangerschap duurt ergens tussen de 37 en 42 weken. Als je bij 42 weken nog niet bevallen bent, ben je officieel overtijd of serotien. De bevalling wordt dan vaak ingeleid. Maar is dit eigenlijk verplicht? En kun je na 42 weken alsnog wachten tot je kindje zichzelf aandient? In dit artikel lees je precies wat er gebeurt bij serotiniteit.

De uitgerekende datum nadert, wat nu?

Serotiniteit komt regelmatig voor. Bij 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen dient de baby zich niet voor de 42 weken aan. Als je 41 weken zwanger bent, krijg je naast je afspraken bij de verloskundige vaak 1 of 2 extra controles bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. Tijdens deze controles:

Vraagt de gynaecoloog je of je de baby nog goed voelt bewegen. Dit is een goede indicatie van hoe fijn je kindje het nog in jouw buik heeft.

Meet de gynaecoloog je bloeddruk.

Wordt er een echo gemaakt. Hierbij kijkt de arts naar de conditie van je kindje en de hoeveelheid vruchtwater. Soms wordt ook de doorbloeding van de navelstreng gemeten.

Wordt er een hartfilmpje van je ongeboren baby gemaakt. Dit heet ook wel een CTG. Hiermee wordt de conditie van je kindje goed in kaart gebracht.

Als jij en je kindje in goede conditie zijn, kun je in overleg met de gynaecoloog je bevalling afwachten tot 42 weken. Zijn er problemen bij jou of je baby? Dan adviseert de gynaecoloog je om de bevalling in te leiden. Ook is het mogelijk om je door de verloskundige te laten strippen rond de 41 weken zwangerschap. Zo vergroot je de kans dat de bevalling op gang komt.

lijn groen oudersenzo
Zwanger & overtijd: als je langer dan 42 weken zwanger bent

42 weken zwanger, en dan?

Als je 42 weken zwanger bent, verwijst de verloskundige je door naar de gynaecoloog. In de meeste gevallen zal deze je adviseren om de bevalling in te leiden. Dit gebeurt omdat langer dan 42 weken zwanger zijn risico’s met zich meebrengt. Zo werkt de placenta soms minder goed. In zeldzame gevallen kan je baby hierdoor zuurstoftekort krijgen en zelfs overlijden. Ook is er na 42 weken zwangerschap vaak minder vruchtwater, en komt het vaker voor dat het vruchtwater meconium bevat. Dit betekent dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept.

Is inleiden verplicht als je overtijd bent?

Bij 42 weken zwangerschap zal de gynaecoloog je met klem aanraden om de bevalling in te leiden. Dit vanwege de risico’s van serotiniteit. Als jouw conditie of die van je baby achteruitgaat, de placenta minder goed werkt of er te weinig vruchtwater is, is dit ook absoluut de meest verstandige beslissing. Maar wat als je je goed voelt, je kindje het goed doet in je buik en de placenta nog goed werkt? Het inleiden van de bevalling is nooit verplicht, ook niet als je overtijd bent. Veel vrouwen weten dit echter niet.

Als je besluit dat je de bevalling ook na 42 weken wilt afwachten, zal niet elke verloskundige of gynaecoloog staan te juichen. Bespreek de voor- en nadelen samen en maak aan de hand daarvan een beslissing die past bij jou en je zwangerschap. Als je overtijd bent, is het wel belangrijk om regelmatig gecontroleerd te worden. In sommige gevallen zul je zelfs dagelijks naar het ziekenhuis moeten om een CTG te laten maken.

42 weken of langer zwanger: de voordelen

We hebben de risico’s van overtijd lopen eerder in dit artikel al besproken. Toch zijn er ook voordelen aan 42 weken of langer zwanger zijn. Bijvoorbeeld:

Je lichaam is er echt aan toe om te bevallen. Door de bevalling af te wachten, geef je je lijf de tijd om het rijpingsproces helemaal te doorlopen. De bevalling verloopt dan vaak relaxter dan bij een inleiding, al is dit geen garantie.

Je kunt nog wat langer genieten van het getrappel in je buik.

Je baby is vaak groter en heeft meer reserves. Een gemiddeld kindje weegt bij 42 weken zwangerschap 3700 gram en is 52 centimeter. Natuurlijk zijn er ook kindjes die groter of juist kleiner zijn bij deze termijn.

Je baby is na de geboorte alert en lijkt nieuwsgierig om zich heen te kijken.

Je kindje heeft vaak meer haar en langere nageltjes.

Inleiden als je overtijd bent

Ben je overtijd en wil je liever niet wachten tot de bevalling natuurlijk op gang komt, bijvoorbeeld omdat je de risico’s te groot vindt? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Een inleiding kent namelijk ook nadelen. Zo bestaat de kans dat:

  • De weeën heftiger zijn als je ingeleid wordt. Ook kun je in een weeënstorm terechtkomen.
  • De bevalling pittiger is en moeizamer gaat, omdat je lichaam eigenlijk nog niet klaar is om te bevallen.
  • Er sneller pijnstilling nodig is als je wordt ingeleid. Bijvoorbeeld een ruggenprik of een morfinepomp.

Bedenk wel dat een inleiding meestal goed gaat en zonder grote problemen verloopt. Weeg de voor- en nadelen van inleiden goed tegen elkaar af. Je gynaecoloog of verloskundige kan je helpen om de juiste keuze te maken. En onthoud: de juiste keuze is de keuze waar je zelf voor de volle 100 procent achter kunt staan. Als jij je goed voelt bij je beslissing, ga je een stuk relaxter de bevalling in. Of je nu wordt ingeleid, of de natuur haar gang laat gaan. Geniet van je baby!

Liefs Amber

Meer informatie

Wat gebeurt er in week 42?
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *