Site pictogram Oudersenzo

De NIPT-test: wat is het, hoe werkt het en is het verstandig?

Als je zwanger bent, krijg je tegenwoordig altijd een Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) aangeboden. Hiermee wordt je ongeboren kindje gescreend op afwijkingen zoals het down-, edwards- of patausyndroom. Bij de NIPT-test wordt er bloed bij de zwangere afgenomen, waardoor de test geen risico vormt voor de ongeboren baby. In dit artikel lees je precies wat de NIPT-test is, hoe de test werkt en of het verstandig is om een NIPT te laten doen.

Hoe werkt de NIPT test?

Als je zwanger bent zit er in je bloed (naast je eigen DNA) ook een beetje DNA van de placenta of moederkoek. Dit DNA is bijna hetzelfde als dat van je kindje. Met 10 weken zwangerschap zit er voldoende DNA van de moederkoek in jouw bloed, om het met een bloedtest op te sporen. Om deze reden kun vanaf 11 weken zwangerschap een NIPT-test laten doen.

Voor de NIPT-test laat je bloed prikken dat vervolgens wordt onderzocht in een laboratorium. Vervolgens krijg je binnen 10 tot 15 dagen de uitslag van de NIPT. Je krijgt de uitslag via je verloskundige of gynaecoloog.

Hoe NIPT-test aanvragen?

Je verloskundige of gynaecoloog zal je in het begin van je zwangerschap vertellen wat de NIPT test inhoudt en hoe de test werkt. Na het informatieve gesprek zal je zorgverlener vragen of je de NIPT graag zou willen doen. De NIPT-test is dus niet verplicht, maar geheel vrijwillig. Als je aangeeft de NIPT-test te willen doen, vraagt de verloskundige deze voor je aan. Je krijgt van hem of haar ook de benodigde formulieren waarmee je bloed kunt laten prikken.

Uitslag van de NIPT test

Er zijn drie uitslagen van de NIPT-test mogelijk:

Niet-afwijkend: uit de uitslag blijkt dat je baby geen verhoogd risico heeft op chromosoomafwijkingen.

Afwijkend: je kindje heeft mogelijk een chromosoomafwijking zoals het syndroom van Down, Edwards of Patau. Er is dan nog wel een vervolgonderzoek nodig.

Bij 2 op de 100 vrouwen mislukt de NIPT-test. Je kunt hem dan nog een keer overnieuw laten doen. De kans op mislukken is groter bij vrouwen met obesitas (een BMI hoger dan 30).

Nevenbevindingen bij NIPT test

Je kunt van tevoren bij je verloskundige of gynaecoloog aangeven of je ook wilt weten of er nevenbevindingen zijn bij de NIPT. Nevenbevindingen zijn bijvoorbeeld afwijkingen bij de moeder zelf, of andere chromosomale afwijkingen bij je kindje dan down-, edwards- of patausyndroom. Er zijn verschillende nevenbevindingen. Sommigen zijn niet ernstig, anderen kunnen wel ernstig zijn.

Als er nevenbevindingen gevonden zijn bij de NIPT, word je gebeld door een deskundige van een Centrum voor Prenatale Diagnostiek. Soms belt de polikliniek klinische genetica van een academisch ziekenhuis je. Er wordt uitgelegd welke nevenbevindingen er gevonden zijn en wat dat voor jou en je ongeboren kindje betekent. Je krijgt vervolgens de keuze om een vervolgonderzoek te laten doen of juist niet.

Twijfel je of je de nevenbevindingen van de NIPT-test wilt weten? Bespreek je twijfels met je verloskundige of gynaecoloog. Samen kunnen jullie een weloverwogen keuze maken die bij je past.

Hoe betrouwbaar is de NIPT-test?

De uitslag van de NIPT-test is bijna 100% betrouwbaar. Bij vrouwen met ernstig overgewicht is de uitslag iets minder, maar nog steeds erg betrouwbaar.

Afwijkende uitslag NIPT, wat nu?

Het is even schrikken als je verloskundige of gynaecoloog vertelt dat de uitslag van de NIPT-test afwijkend is. Je krijgt dan aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Ook deze onderzoeken zijn geheel vrijwillig en niet verplicht.

Is de uitslag van de NIPT-test afwijkend en kom je in aanmerking voor een vervolgonderzoek zoals een vlokkentest, een vruchtwaterpunctie of extra echo? Je basisverzekering vergoedt de kosten voor dit soort onderzoeken. Hiervoor betaal je ook eigen risico.

NIPT test verstandig of niet?

De NIPT vormt geen risico voor jou of je ongeboren kindje. Bloedprikken bij de zwangere heeft geen enkele invloed op de baby. Of je wel of geen NIPT-test wilt laten doen, is een persoonlijke keuze. Sommige moeders willen graag zekerheid, bijvoorbeeld omdat ze door hun leeftijd meer risico lopen op een kindje met een chromosoomafwijking. Of omdat ze graag goed voorbereid willen zijn.

Andere moeders willen liever niet van tevoren weten of hun kindje een afwijking heeft. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn, die allemaal oké zijn. Of je nu wel of geen NIPT-test laat doen: beide keuzes zijn goed, zolang jij je er goed bij voelt.

Meer informatie

De NIPT-test speurt naar het Herpesvirus CMV
In verwachting van een kindje met Downsyndroom
Downsyndroom. Wat is het? En hoe ontstaat het?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten