Een nieuwe partner, wanneer (en hoe) introduceer je hem bij de kids?

Je bent in de zevende hemel want je hebt de liefde opnieuw gevonden. Er is alleen 1 ding die je bezighoudt: hoe kan je hem (of haar) het beste introduceren bij je kinderen? Hoe pak je dit aan zonder dat er allerlei vervelende situaties ontstaan en jullie met elkaar de beste start maken?

Een nieuwe partner, wanneer (en hoe) introduceer je hem bij de kids?

Niet te snel

Dat een nieuwe partner stress op kan roepen bij de kinderen zal je niet vreemd in de oren klinken. Stel je vriend(in) dan ook niet meteen voor en leer elkaar eerst goed kennen zonder de kinderen. Zijn jullie zeker van elkaar? Dan kan je gaan kijken hoe jullie dit met de kinderen gaan doen.

Ouderschapsplan

Er zijn scheidende stellen die in het ouderschapsplan laten opnemen wanneer een nieuwe partner aan de kinderen voorgesteld mag worden. De achterliggende gedachte is hierbij dat de relatie al enigszins stabiel is zodat de kinderen niet bij iedere vlam weer kennis maken met een ander persoon. En misschien wel erger nog: ook iedere keer weer afscheid moeten nemen. Dat dit veel stress op kan leveren mag duidelijk zijn. Hebben jullie hiervoor gekozen, dan is het natuurlijk wel zo netjes om je hier ook aan te houden. Die overeenkomst is immers niet voor niks gemaakt.

De eerste ontmoeting

Zorg dat jullie elkaar ontmoeten op een leuke plek, waar de vriend niet meteen als een indringer voelt. Iets leuks met elkaar ondernemen (een dagje naar de dierentuin ofzo) kan het ijs op een speelse manier breken. Met elkaar alvast herinneringen maken kan je kind al een band met je nieuwe partner geven waardoor het makkelijker wordt om hem of haar in een eigen woonsituatie mee te maken.

Dwing niks af

Dat jouw vriend voor jou het einde is, wil niet zeggen dat hij dit ook voor je kinderen is. Allereest zijn ze loyaal aan hun vader en kunnen ze je vriend (of natuurlijk moeder/vriendin) als een persoon zien die een bedreiging vormt. Daarnaast zijn ze ook mensen met eigen smaken en zien zij een bepaalde eigenschap die jij niet erg vindt en zij wel. Verwacht zeker niet dat zij je vriend als een vaderfiguur zien. Gaan zij dat uiteindelijk wel doen, dan is dat mooi, maar hem gaan zien als een fijne vriend is al goud waard. Ze hebben immers al een vader! Dit geldt ook als jullie niet gescheiden zijn, maar je vorige partner overleden is. Ook dan kunnen zij niemand op zijn plek willen hebben. Respecteer hun gevoelens! Introduceer hem dan ook als een vriend en verder niet.

Niet ingewikkeld doen

Zijn de kinderen nog jong, dan hoef je nog helemaal niet te benoemen dat de man die vandaag meekomt jouw liefdespartner is. Laat ze gewoon kennis maken en doe verder niet ingewikkeld. Door elkaar regelmatig mee te maken bouwen ze vanzelf een mooie band op. En meer dan dat heb je eigenlijk niet nodig… Bij oudere kinderen ligt het uiteraard anders. Zij snappen echt wel dat het om meer gaat dan zomaar een vriend. In die gevallen kan je ook maar beter gewoon eerlijk zijn.

Jaloers zijn

Begrijp dat je kind zal moeten wennen aan een ‘vreemde’ met wie hij nu opeens moet concurreren om jouw aandacht. Jouw partner zal dit moeten snappen als volwassene, maar van een kind van vier kan je dat echt nog niet verwachten. Dat hij af en toe boos is op je vriend is dan ook best te begrijpen…geef het tijd!

Niet te snel samenwonen

Samengestelde gezinnen zijn een uitdaging op zich en helaas gaat het vaak mis. Voorkom dat het bij jullie misloopt door rustig de tijd te nemen en niet snel bij elkaar te kruipen. Wees duidelijk in wat jullie verwachten van jullie nieuwe gezin en wie zich waarmee bemoeit qua opvoeding. Laat de kinderen en de nieuwe partner eerst goed aan elkaar wennen. Zijn er ook kinderen bij je partner? Dan moet jij die niet alleen ook goed leren kennen, maar ook de kinderen onderling. Doe leuke dingen met elkaar, zoals al eerder aangegeven. Zo kan je een leuke band proberen te smeden tussen de kinderen waardoor ze het niet erg vinden om bij elkaar te wonen. Klikt het echt niet met elkaar?

Misschien is het dan wel veel beter voor jullie relatie om een Latrelatie op te bouwen. Zo kunnen jullie wel genieten van de liefde voor elkaar zonder de twisten die een samengesteld gezin onherroepelijk zou opleveren. Dat scheelt niet alleen veel stress voor de kinderen en voor jullie zelf. Maar in die gevallen geef je jullie relatie juist alle kans om wel voort te bestaan. Zijn de kinderen groot, dan kan je altijd nog bij elkaar gaan wonen… Twee gezinnen die niet samen matchen, wil helemaal niet meteen zeggen dat jullie relatie dus niet kan werken. Je zal alleen aan andere manieren moeten durven denken.

liefs Marion

Meer informatie

Welkom in het grote avontuur van het samengestelde gezin
Verschillende relatievormen, wat zijn de variaties op het traditionele gezin?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Afbeeldingen: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *