Site pictogram Oudersenzo

Niet gelukkig in je relatie, maar wel samen kinderen. Wat nu?

Niet gelukkig in je relatie, maar wel samen kinderen. Wat nu?

Niet gelukkig, of zelfs ronduit ongelukkig zijn in een relatie met kinderen is heel zwaar. Het is een mentaal dilemma waarbij je enerzijds uit de slechte relatie wilt stappen, maar er tegelijkertijd ook alles aan doet om je gezin bij elkaar te houden. Want het belang van de kinderen staat natuurlijk altijd voorop. Hoe ga je om met relatieproblemen als jullie samen kinderen hebben?

Je bent ongelukkig, maar waarom?

Relatieproblemen kunnen vele oorzaken hebben. Aanwijsbare oorzaken, maar ook diepgaande issues waarbij wordt getwijfeld aan de liefde voor elkaar. Zeker als je ongelukkig bent in een relatie waar verder niets mis mee lijkt te zijn, kan dit heel frustrerend zijn. Je bent ongelukkig, maar je weet niet waar dat gevoel vandaan komt. Je hebt lang geprobeerd om het weg te drukken, maar het blijft maar aan je knagen. Het liefst wil je er samen uitkomen, zeker als er kinderen in het spel zijn. Maar hoe?

Relatietherapie

Wordt jullie relatie overheerst door miscommunicaties en onuitgesproken gevoelens? Dan kan een onpartijdige derde persoon veel betekenen. Een relatietherapeut bekijkt jullie problematiek vanuit een compleet ander perspectief, in helicopter view. Hij is niet persoonlijk betrokken. Soms werkt dit heel goed om een andere blik op discussiepunten te werpen of om het gesprek op gang te krijgen en dingen uit te spreken. Mochten jullie uiteindelijk toch besluiten om uit elkaar te gaan, dan is het ook goed om in gesprek te blijven. Jullie zijn door de kinderen voor altijd aan elkaar verbonden en zullen hier samen een weg in moeten vinden.

Uit elkaar, hoe regel je het met de kinderen?

Besluiten jullie om uit elkaar te gaan, dan moet je samen goede afspraken maken over de kinderen. Het spreekt voor zich dat zij op de eerste plaats staan. Hoe vertel je het aan de kinderen? Wat moeten jullie regelen en hoe zet je dit op papier?

Hoe vertel je het aan de kinderen?

Eén van de moeilijkste gesprekken die je als ouder met je kind(eren) kunt voeren is het moment waarop je ze moet vertellen dat ‘papa en mama niet meer verliefd op elkaar zijn en dat ze voortaan twee huizen hebben’. De beste manier om je kids in te lichten is samen. Spreek van te voren af wie wat zal zeggen en kies een voor de kinderen vertrouwde omgeving om het slechte nieuws te brengen. Het is belangrijk dat jullie benadrukken dat jullie even veel van ze blijven houden en dat het niets met hen te maken heeft. Door het gesprek samen te voeren tonen jullie meteen dat jullie dan misschien niet meer verliefd zijn, maar nog wel een eenheid vormen voor de kinderen. Het is ook belangrijk om uit te leggen wat er op korte termijn zal veranderen. Gaat één van beiden ergens anders wonen? Bij wie zijn de kinderen wanneer? Hoe gaat dat met school? Beantwoord alle vragen die ze hebben en vergeet ook niet om te vragen hoe zij zich erbij voelen. De kinderen moeten zich ook kunnen uiten en ze moeten weten dat ze altijd met elke vraag bij jullie terecht kunnen.

Een ouderschapsplan

Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht voor ouders die uit elkaar gaan, ook voor ongehuwde stellen. Hierin stel je samen afspraken op over jullie kinderen. Het klinkt misschien zakelijk en koud, maar je moet het niet beschouwen als een reglementenboek maar als een document dat duidelijkheid biedt voor beide ouders. In een ouderschapsplan neem je de verdeling van de zorg voor de kinderen op, je spreekt af op welke manier je elkaar informeert over de kinderen en hoe de verdeling in kosten zal zijn: de kinderalimentatie. Het is ook goed om afspraken te maken over feest- en verjaardagen en over de verdeling van de zorg in vakantieperiodes. Het ouderschapsplan gaat langs de rechter. Die kijkt of alle afspraken in orde zijn en beoordeelt de hoogte van de kinderalimentatie.

Kinderalimentatie

Zijn jullie ‘on speaking terms’, dan kun je onderling afspraken maken over de kinderalimentatie en deze vastleggen in het ouderschapsplan. Jullie kunnen er ook voor kiezen om het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO) een berekening te laten doen. Het LBIO is de overheidsinstelling die over alimentatie gaat. Bij het vaststellen van het bedrag worden wettelijke normen gehanteerd, die de rechter ook aanhoudt. Een onafhankelijke berekening is vaak ook een goede manier om de onderlinge sfeer goed te houden.

Meer informatie

Echtscheidingsadvocaat
Wat komt er kijken bij een scheiding?
Verschillende relatievormen, wat zijn de variaties op het traditionele gezin?
Interview: “Hij verwekte een kind bij zijn minnares”
Een driehoeksrelatie is misschien niet standaard maar als het werkt…?
Houd je relatie spannend en verrassend!
Je seksleven spannend houden na de bevalling
Vreemdgaan in een relatie en daarna samen verder. Kan dit?
Scheiding. Hoe regel je dit zorgvuldig voor de kinderen?
Bij elkaar blijven voor de kinderen – Is dat nou wel zo’n goed idee?
Samen door een relatiedip
Wat is het ouderschapsplan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten