Naweeën: een fenomeen waar je niet bepaald gelukkig van wordt. Bij de weeën voor en tijdens de bevalling weet je tenminste waarom je pijn voelt. Het is niet fijn, maar je weet dat je daar doorheen moet om eindelijk je baby vast te kunnen houden. Maar als je baby er is, dan zit je helemaal niet meer te wachten op nog meer pijn. Waarom zijn er naweeën? Hoe erg is het en wat kan je aan naweeën doen?
Wat zijn naweeën?
Naweeën komen dus na de bevalling. Het is de pijn die het samentrekken van je baarmoederspier veroorzaakt. Je baarmoeder moet weer terug zien te komen in de oude stand en deze samentrekkingen zorgen daarvoor. Met deze samentrekkingen komt er ook bloed los. Dit wordt lochia genoemd of kraamvloed. Ook dit is heel normaal en hoort bij ontzwangeren.
Hoe erg zijn naweeën?
Net als bij gewone weeën is de pijn die ermee gepaard gaat heel verschillend per vrouw. Er zijn vrouwen die het eigenlijk niet eens doorhebben, anderen ervaren het als de krampen die ze ook bij hun menstruatie hebben. Helaas kan het ook zo zijn dat ze gewoon net zo heftig voelen als de bevallingsweeën.
Waarom zijn er naweeën?
Zoals gezegd zijn deze weeën erop gericht om je baarmoeder weer in zijn gewone vorm te krijgen. Maar als eerste functie moeten ze de placenta naar buiten zien te krijgen. Omdat er een wond is ontstaan in je baarmoeder, zullen deze naweeën er ook voor zorgen dat deze wond wordt dichtgedrukt. Het bloedverlies zal daardoor minder groot zijn. Omdat je baarmoeder natuurlijk uitrekt tijdens de zwangerschap zal iets het weer moeten terug laten brengen naar zijn eigenlijke vorm. Nu is dat bij een eerste minder moeilijk dan bij een volgend kindje. Vaak is het dan ook zo dat een volgende zwangerschap meer last geeft qua naweeën. Bij ieder kindje zal de baarmoeder immers weer oprekken en wordt de elasticiteit minder groot.
Hoe lang heb je last van naweeën?
Uiteraard is dat ook weer per persoon anders, maar meestal ben je na een dag of drie al van de ergste pijn af. Daarna kan je wel wat last blijven houden van krampjes, omdat de baarmoeder pas (gemiddeld) met 6 weken weer terug bij normaal is.
Wanneer heb je last van naweeën?
Naweeën treden dus al op na de geboorte om de placenta geboren te laten worden. Als de nageboorte eruit is, zullen de naweeën op gang blijven om dus minder bloedverlies te bewerkstelligen. Maar ook als je borstvoeding geeft, kan je er last van hebben. Je lichaam maakt het hormoon oxytocine aan als je je kindje voedt. Dit stofje stimuleert ook de samentrekkingen van je baarmoederspier. Last hebben van naweeën juist als je rustig aan het voeden bent, is dus heel natuurlijk. Vervelend, dat wel, maar het hoort er nu eenmaal in het begin gewoon bij. Is dat een reden om dan maar geen borstvoeding te geven? Natuurlijk niet. Voor je baby is het veel gezonder én als we heel eerlijk kijken naar het geheel: voor jouw lichaam ook. Want is het niet zo dat alles in je lichaam juist is ingesteld op het voeden van je kindje? Mooier nog: waarschijnlijk ben je juist eerder van die naweeën af als je zelf voedt, omdat je lichaam juist gestimuleerd wordt.
Wat kan je doen bij naweeën?
Naweeën zijn dus gewoon nodig voor je lichaam, maar natuurlijk is het fijn om wel iets tegen de pijn te kunnen doen. Gelukkig zijn er wel remedies die de pijn kunnen verlichten:
Regelmatig plassen. Omdat je baarmoeder dan het beste kan samentrekken, omdat de blaas leeg is
Een kruik kan helpen
Je kindje vaker voeden zorgt ervoor dat de pijn sneller over zal zijn
Let op je ademhaling. Heb je geleerd hoe je met ademhalingstechnieken de gewone weeën kon opvangen? Dat kan je nu dus weer doen
Vraag je verloskundige
Heb je echt last van de naweeën dan kan je aan je verloskundige vragen of je paracetamol kunt gebruiken en hoeveel. Ook kan zij je leren hoe je massage toepast op je baarmoeder!
Veel bloedverlies
Verlies je erg veel bloed en maak je je daar zorgen over? Natuurlijk mag je dan de verloskundige bellen. Het bloedverlies moet sowieso na enkele dagen minder worden. Dat geldt ook voor de naweeën. Is dat bij jou niet zo, raadpleeg dan ook de verloskundige, of overleg uiteraard met de kraamverzorgende.
Meer informatie
Weeën wegpuffen, wat zijn de verschillende ademhalingstechnieken?
Weeën, welke zijn er en hoe kun je ze herkennen?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com