Site pictogram Oudersenzo

De natuurlijke band tussen moeder en kind

De natuurlijke band tussen moeder en kind

De natuurlijke band tussen moeder en kind – Hoe bijzonder!

“Gewoon een kinderaspirientje mevrouw, dan is Eva morgen vast weer de oude”, beweert de huisarts. ”Een aspirientje? Is hij gek geworden? Je ziet toch zo dat mijn meisje doodziek is!” Maar je wilt niet als overbezorgde moeder overkomen. Dus je laat je geruststellen en keert huiswaarts. Maar het voelt niet goed, ook al kan je baby nog niet praten, jij als moeder weet dat er echt iets aan de hand is. En als je er ´s avonds echt niet meer tegen kan en je meldt op de huisartsenpost, wordt bevestigd dat je moedergevoel je niet in de steek heeft gelaten… 

Natuurlijke band

De natuurlijke band tussen een moeder en haar kind, bestaat die echt? Begint dat al tijdens de zwangerschap of pas bij de geboorte? Blijft die band je hele leven bestaan? Zo´n natuurlijke band, kun je die ook voelen? En hoe voelt dat dan?
De natuurlijke band tussen een moeder en haar kind is moeilijk in woorden te vatten. Onderzoek toont aan dat baby´s al tijdens de zwangerschap beginnen met het opbouwen van die band en menig moeder zal je verzekeren dat ook zij zich al tijdens de zwangerschap verbonden begon te voelen.

In moeders buik

Volgens Canadese wetenschappers reageren pasgeboren baby’s zeer sterk op de stem van hun eigen moeder, de stem die ze hebben leren kennen toen ze nog in de buik van mama verbleven. Metingen van hersenactiviteiten bij baby´s tonen aan dat er heel andere hersendelen reageren bij de herkenning van mama´s stem dan van menig andere vrouw. Dus de banden worden al tijdens de zwangerschap gesmeed!

Hormonen de baas

Hormonen helpen vrouwen een handje om dat gelukkige, verliefde gevoel te krijgen direct na de bevalling. Je lichaam maakt dan namelijk oxytocine aan, dat voor geluksgevoelens zorgt. Ook bij het geven van borstvoeding komt dit stofje vrij. Volgens onderzoek speelt oxytocine tevens een belangrijke rol bij het verschil tussen een natuurlijke bevalling en een keizersnede. De gelukzalige roes en directe band die een moeder met haar pasgeboren baby voelt zou volgens hersenscans groter zijn bij een reguliere bevalling, omdat er meer oxytocine vrijkomt.

Blinde vlek

Een Engelse wetenschapper, heeft juist de hersens van de moeders gemeten, terwijl ze keken naar foto´s van hun eigen kroost. Volgens de scans waren de gebieden in de hersenen voor negatieve emoties en beoordelingsvermogen zo goed als uitgeschakeld wanneer een moeder een foto van haar kind bekeek. De delen van het brein die voor een gelukzalig gevoel zorgen, werden extra belast. Deze delen zijn extra gevoelig voor de bindingshormonen oxytocine en vasopressine.

Belang van goede hechting

De natuurlijke band die bestaat tussen een moeder en haar kind, is van groot belang voor een opgroeiend kind. Een kind dat zich veilig kan hechten aan een ouder, krijgt een positief zelfbeeld en kan sociaal- en emotioneel groeien. In de praktijk is gebleken dat goede zorg niet voldoende is. Baby´s en kinderen die goed verzorgd worden, maar noodgedwongen hun moederliefde moeten missen, groeien minder hard en kunnen het op het emotionele vlak zwaar hebben.

De natuurlijke band tussen een moeder en haar kind is moeilijk in woorden te vatten. Misschien moet je het zelf voelen, zelf ervaren hoe het is als je warm wordt wanneer je naar je kind kijkt, hoe het voelt wanneer je als een leeuwin je kind wil beschermen. Dan kun je misschien geloven dat een moeder plots een oerkracht voelt en een zwaar rotsblok kan optillen om haar kind te redden. Of ineens voelt dat haar kind, dat zich kilometers ver weg bevindt, het moeilijk heeft en haar nodig heeft.

Meer informatie

Wat is Oxytocine schade en hoe schadelijk kan het zijn?
Hoe word je een goede moeder? Nou, zo dus!
Veilige hechting: Een stevige band met je kind!
Ouderschap, iedereen kleurt dit anders in
Weg met de moedermaffia, want jij bent helemaal okay!
Hechtingsproblematiek, wanneer een veilige hechting niet lukt
Moeder/dochter relatie. Waar kan je tegenaan lopen?
Veilige hechting & kinderopvang. Is deze combinatie mogelijk?

Bronvermelding

Tekst: Petra Verkaik
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten