Site pictogram Oudersenzo

Nageltjes knippen van je baby

De nageltjes van je kindje zijn nog niet zo hard als jouw nagels, maar ze kunnen wel scherp zijn, waardoor hij zichzelf zou kunnen bezeren. Zijn armpjes en handjes gaan nog alle kanten op, waardoor een kras op zijn neusje of ergens anders in zijn gezichtje, zo gemaakt is. Toch is het beter de eerste twaalf weken zijn nageltjes nog niet te knippen. Wel mag je ze een beetje vijlen of voorzichtig afscheuren.

Om te voorkomen dat de bacteriën uit jouw mond bij je baby komen, kun je beter de nageltjes niet afbijten.

Waarom nog niet knippen?

Als je de nageltjes van je baby gaat knippen kan er een scherp randje ontstaan, waardoor hij zich nog sneller zou kunnen openhalen. Ook zijn de nageltjes in het begin nog erg broos, waardoor ze sneller kunnen inscheuren. Wel mag je de nageltjes een beetje vijlen. Gebruik hiervoor een vijltje van karton. Vijl maar naar één kant, want als je heen en weer gaat vijlen is de kans op scherpe randjes en scheurtjes groter.

Na drie maanden

Na drie maanden zijn de nageltjes hard genoeg en mag je ze wel knippen. Je kunt dit doen met een speciaal babyschaartje. Dit schaartje heeft stompe punten zodat je niet per ongeluk je kindje kan prikken of bezeren. De meeste ouders vinden het knippen van de nageltjes best een spannende bezigheid. Daarom wat tips.

Tips ‘Hoe knip je de nageltjes

Knip de nageltjes liever niet als je kindje net uit bad komt. Zijn nageltjes zijn dan nog zacht van het water en de kans dat je in zijn vingertjes knipt is dan wat groter.
Houd het handje goed vast en zorg dat je goed bij het nageltje kan komen. Spreid voorzichtig de vingertjes.
Bij het knippen van de nagels aan de vingers, volg je de vorm van de nagel, teennageltjes knip je daarentegen recht af.
Er zijn speciale babyschaartjes met stompe punten en speciale nagelknippertjes voor baby’s te koop.
Laat je partner eventueel jullie kindje vasthouden, zodat jij je alleen op het knippen hoeft te concentreren.
Knip de nageltjes nooit te kort. Beter kun je vaker knippen dan dat je ze te kort knipt.

Hoe vaak?

Je zal merken dat de nageltjes van je baby behoorlijk snel groeien. De kans is dus groot dat je soms meerdere keren per week aan het knippen of vijlen bent. Teennageltjes groeien iets minder snel.

Krabwantjes

Krabwandjes zijn een soort handschoentjes voor je baby die voorkomen dat je baby zich in zijn gezichtje kan krassen. Daarnaast houden ze zijn handjes lekker warm. Geen krabwantjes bij de hand? Dan kun je natuurlijk ook sokjes nemen.

In de vinger geknipt

Dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Geen paniek. Spoel het vingertje van je baby zo snel mogelijk met koud water. Wikkel een gaasje rond het vingertje en druk deze zachtjes aan. Waarschijnlijk stopt het bloeden al na een paar minuten. Je kunt dan het gaasje er weer afhalen.

Geen pleister

Gebruik liever geen pleister. Je kindje stopt nog van alles in zijn mond, dus ook zijn vingertjes. De kans is groot dat de pleister tijdens het sabbelen eraf komt en in zijn mondje belandt. Hij zou hier in kunnen stikken.

Ontstoken nagelriempje

Wanneer je de nageltjes te kort knipt of een nageltje is ingescheurd, is de kans groot dat het nagelriempje gaat ontsteken. Het nagelriempje zal dan rood worden. Je kunt het vingertje behandelen om het driemaal daags schoon te maken met alcohol (70%). Als dit niet helpt kun je de vinger drie keer per dag in een sodabadje houden. Als ook dit na een paar dagen niet helpt, neem dan contact op met je huisarts.

Meer informatie

Nagelbijten: Mijn kind bijt nagels, wat nu?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten