Site pictogram Oudersenzo

De mythen van het vaderschap

De mythen van het vaderschap

De mythen van het vaderschap, tegen welke vooroordelen loop je op als (aanstaande) vader? Sinds je vriendin de positieve zwangerschapstest trots aan je liet zien, ben je wat uit je doen. Natuurlijk ben je blij en kijk je uit naar jullie kindje, maar het maakt je ook wat onzeker. Wat staat je allemaal te wachten? Wat houdt het vaderschap precies in? Hoe ziet jouw rol als vader eruit? Stopt jouw sociale leven direct na de geboorte?

Anders is gewoon anders

Dat er een hoop gaat veranderen is duidelijk, maar ‘anders’ hoeft niet ‘slechter’ te betekenen. Anders is gewoon anders. Er breekt een nieuwe rol voor je aan en dan ook nog eens een hele mooie: Je wordt vader en het vaderschap is je ongetwijfeld op je lijf geschreven. Misschien lijkt het allemaal nog een tikkeltje onzeker, als je dicht bij je gevoel blijft staan, komt het helemaal goed.

Vaderschap

Eigenlijk is ‘rol’ een beetje gek woord, net alsof je een toneelstukje moet opvoeren. Niks is minder waar natuurlijk, want vaderschap is geen toneelstuk. Je kindje is immers afhankelijk van jullie. Hij heeft jullie nodig. Allebei, jou net zo goed als de moeder. In de loop van de tijd is de rol van vaders veranderd, veel vaders willen het ouderschap volledig ervaren en niet aan de zijlijn toekijken. Actief meehelpen met de verzorging en opvoeding. Je zult echter merken dat je soms tegen mythen oploopt, die totaal niet meer van kracht zijn, maar doordat ze zo lang in stand zijn gehouden, toch zo nu en dan de kop op steken.

Vaders kunnen geen baby verzorgen

Natuurlijk volstrekte onzin, want waarom zouden vaders dit niet kunnen? Vaders doen het misschien anders dan moeders, maar daar is niks mis mee. Wist je trouwens dat uit onderzoek is gebleken dat kinderen met betrokken vaders, het beter doen op school en meer zelfvertrouwen hebben? Dat zegt wel iets over de kracht van het vaderschap. Vroeger was het niet of nauwelijks mogelijk dat vaders direct werden betrokken bij de verzorging. Er moest gewerkt worden, de man was verantwoordelijk voor het geld. Gelukkig is dat inmiddels achterhaald. Vaders hebben inmiddels de mogelijkheid, het anders te doen. Werk en zorg met elkaar te combineren. En dat doen ze nog eens goed ook!

Het gevoel van de moeders is belangrijker

Bullshit! Ja, de vrouw draagt negen maanden jullie kindje en haar lichaam verandert in die maanden, maar dat maakt haar gevoel niet belangrijker dan het gevoel van de vader. Ook voor vaders verandert er een hoop en ook tijdens de zwangerschap zal er vaker een beroep op hem worden gedaan. Het is ook helemaal niet zo vreemd wanneer ook vaders last hebben van stress, angst en onzekerheden. Natuurlijk moet daar ook ruimte voor zijn. Met elkaar hierover praten, maakt jullie relatie alleen maar steviger. Door jezelf eerlijk en open op te stellen, word je een betrokken vader.

Vaders hebben geen sociaal leven meer

Dat het anders wordt, dat is zeker, maar dat wil nog niet zeggen dat je geen sociaal leven meer kunt hebben. In het begin kost het misschien wat tijd om te kijken hoe je alles praktisch in kunt plannen, maar onmogelijk is het zeker niet. Okay, je hebt een kindje waar je rekening mee moet houden, maar samen met je partner kun je hier ongetwijfeld goede afspraken over maken, zodat jij gewoon nog steeds naar je favoriete sportclub kunt gaan of een keertje op stap.

Vaders hebben geen seksleven meer

Zo vlak na de bevalling, is dit zeker een feit. Het lichaam van de kersverse moeder heeft tijd nodig om te herstellen. Daarnaast is er een volledig nieuwe periode voor jullie aangebroken en zal er veel tijd naar de baby uitgaan. Naast de verzorging van jullie baby, is er ook tijd nodig om aan deze volledig nieuwe situatie te wennen. Zo’n nieuwe situatie is best een tijdje vermoeiend, denk alleen maar aan de korte nachten. Maar ook dit went. Het lichaam van de moeder gaat zich weer herstellen en uiteindelijk vinden jullie het ritme in de verzorging van jullie kindje. Dan is er vanzelf ook weer tijd om van elkaar te genieten. Misschien moet je er soms wat creatiever mee omgaan, of er samen bewust tijd voor maken. Maar daar hoeft niks mis mee te zijn. Het is (en blijft) wat jullie er zelf van maken.

Vaders zijn onhandiger

O ja? Wel nee, maar hier geldt natuurlijk wel: Hoe vaker je het doet, hoe handiger je erin wordt! Hoe meer tijd jij met je kindje doorbrengt, hoe makkelijker het zal gaan. Vergeet niet dat het voor de moeder net zo onbekend is, als voor de vader. Iedereen is in het begin wat onzeker. Gelukkig heb je de eerste tijd nog een kraamhulp, die je wegwijs kan maken. Zij is er niet alleen voor de moeder, maar ook voor de vader.

Genieten

Geniet van het vaderschap. Hoe mooi is het om zo’n klein mensje te mogen begeleiden naar een zelfstandige volwassene. Je hoeft niet te zijn zoals je eigen vader was, je mag gewoon de vader zijn die bij jou past. Kijk eens om je heen, handel uit gevoel, praat met vrienden. Je hoeft niet gelijk de perfecte vader te zijn, je zal zien dat je in de loop van de tijd steeds verder in de rol van vader zal groeien.

Meer informatie

De natuurlijke band tussen vader en kind
Vader worden is een mooie weg die je samen bewandelt
Veilige hechting: Een stevige band met je kind!
Tienervader: Help, ik word vader!
Oudere vaders: Vader worden op latere leeftijd
Vaders anno 2021
De kersverse vader blues
Wat verandert de baby aan je relatie?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten