Behalve je huid reinigen is het soms noodzakelijk de huid wat op te frissen door te scrubben. Je huid heeft iedere dag veel te verduren met allerlei invloeden van buitenaf. Van binnenuit worden er continu nieuwe cellen aangemaakt zodat we aan de buitenkant dagelijks duizenden dode huidcellen verliezen. Je kunt je huid hierbij een handje helpen door te scrubben. Opgeruimd staat netjes!
Mooi glanzen
Met scrubben kun je de dode huidcellen verwijderen. Je huid gaat er weer mooi van glanzen en zal zachter aanvoelen. Behalve het verwijderen van de dode huidcellen, wordt met scrubben ook de aanmaak van nieuwe huidcellen gestimuleerd en de doorbloeding verbeterd. Nuttig dus! En je gaat er absoluut (nog) stralender uitzien.
Waar is scrubben allemaal goed voor?
De twee belangrijkste redenen heb ik al genoemd: het verwijdert dode huidcellen en het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Scrubben doet echter meer. Het maakt je verstopte poriën open waardoor je minder last krijgt van puistjes en ingegroeide haren. Ingegroeide haren kunnen nog wel eens de weg kwijtraken als ze op zoek zijn naar de huidoppervlak, waardoor ze naar binnen groeien. Door te scrubben maak je de weg voor ze vrij.
Je zal merken dat na het scrubben je huid makkelijker verzorgingsproducten in zich opneemt en hierdoor soepeler zal aanvoelen.
Als je scrubt in de zomer, wordt je ook nog eens sneller bruin. Er ligt immers geen laag dode cellen op de huid wat de zonnestralen kan tegenhouden.
Hoe vaak moet je scrubben?
Dit is een beetje afhankelijk van je type huid. Bij een droge, gevoelige huid is één à twee keer scrubben per maand voldoende. Heb je echter een vettere huid, dan kun je gerust twee keer per week scrubben.
Waarmee moet je scrubben?
Er zijn verschillende scrubs te koop. Maar let op, want er is een groot verschil tussen de scrub die je voor je gezicht gebruikt en de scrub die je voor de rest van je lichaam gebruikt. De scrub voor je gezicht is veel fijner van structuur. Voor de rest van je lichaam kan je prima een grovere scrub gebruiken.
Kies een scrub die goed bij je huidtype past. Laat je hierover eventueel informeren bij de drogist of parfumerie. Scrubs op basis van amandel-, kokos- of olijfolie passen bijvoorbeeld goed bij een droge huid.
Scrub zelf maken!
Als je zout en suiker in huis heb, kun je ook zelf een bodyscrub maken. Meng wat zeezout en een scheutje olijfolie door elkaar. Voor de geur kun je nog wat etherische olie toevoegen. Meng dit tot een pasta en je bodyscrub is klaar!
Je kunt ook een scrub maken op basis van bruine suiker. Giet wat olie in een bakje en voeg wat honing toe. De soort honing maakt niet uit. Voeg de suiker toe en roer het door elkaar. Afhankelijk van de structuur van het mengsel kun je nog wat olie toevoegen of juist nog wat suiker.
Hoe scrub je?
Scrubben van het gezicht
Maak de huid vochtig. Neem een klein beetje scrub in je handen en masseer deze heel zachtjes in op je gezicht. Maak hierbij rustige draaibewegingen. Ga niet te vaak over hetzelfde stukje huid maar draai rustig rondjes over het hele gezicht. Niet te hard, want daarmee beschadig je de kwetsbare huid. Let vooral bij het in masseren op de zogenaamde T-zone: neusvleugels, kin en midden van het voorhoofd.
Scrub niet de huid rondom de ogen en rond de mond en gebruik voor het gezicht altijd een zachte scrub die fijn is van structuur.
Als je klaar bent met scrubben, spoel je de scrub met wat water van je huid. Ook als je het heel zachtjes hebt gedaan, kan je gezicht hier en daar wat rood zijn, dit komt doordat de doorbloeding van de huid gestimuleerd wordt.
Scrubben van het lichaam
Voor het lichaam kun je een grovere scrubzout nemen of een scrubhandschoen. De huid van je lichaam is minder kwetsbaar. Pas wel op bij de geslachtsdelen, die zijn weer wat kwetsbaarder.
Spoel je lichaam na het scrubben goed af. Smeer je na het scrubben altijd in met een goede bodylotion.
Scrubben van de handen
Je kunt je handen meenemen met het scrubben van je lichaam, maar er is ook speciale scrub te koop voor je handen. Na het scrubben kun je de handen eventueel verzorgen met een heerlijk handmasker.
Scrubben van de voeten
Ook je voeten kun je meenemen met dezelfde scrub als voor je body maar ook voor de voeten is er speciale scrub te koop. Droog na het scrubben de voeten goed af en smeer ze in met een verzorgende voetbalsem.
Scrubben van de lippen
Je kunt je lippen scrubben met een zachte tandenborstel maar er is ook een speciale lipscrub te koop. Deze is speciaal ontwikkeld voor de tere huid van de lippen. Geen zin om de deur uit te gaan of onnodig geld uit te geven? Dan maak je hem heel eenvoudig gewoon zelf!
Meng een beetje kokosolie met wat kristalsuiker tot een scrub. Je kunt er eventueel nog een beetje honing aan toevoegen. Wrijf met de scrub je lippen in en gebruik daarbij zachte cirkelvormige bewegingen. De kokosolie hydrateert je lippen en de suiker verwijdert loshangende velletjes. Daarna eventjes met wat water en een tissue eraf halen en klaar ben je!
Smeer ze na het scrubben in met een verzorgende lippenbalsem.
Verschil tussen scrub en peeling
Zowel een scrub als een peeling verwijderen dode huidcellen en stimuleren ze de aanmaak van nieuwe cellen. Alleen is het proces anders. Een scrub is een crème waarin kleine korreltjes zitten waarmee je zachtjes over de huid schuurt. Een peeling heeft geen korreltje. Met een peeling breng je een laagje op de huid en laat die intrekken. De werkstoffen dringen diep door in de huid. Het kan zelfs een beetje prikken. Door de wat agressievere bestanddelen van een peeling, kun je deze het beste door een schoonheidsspecialiste laten aanbrengen. Een scrubbehandeling kun je prima zelf doen.
Meer informatie
Ontharen, voor welke manier kies jij?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com