Site pictogram Oudersenzo

Mondkapje op de basisschool. Is dat wel wenselijk?

Mondkapje op de basisschool. is dat wel wenselijk?

De meeste basisscholen hebben inmiddels na de zomervakantie hun deuren weer geopend. Hopelijk hebben jullie een fijne zomervakantie achter de rug, ondanks alle perikelen, maatregelen en kleurcodes.

Flatline

Als we naar de sterftecijfers en IC-opnames rondom Corona kijken, is er gelukkig nog steeds een redelijke flatline te zien. Toch houdt de overheid nog vast aan allerlei maatregelen, zoals: 1,5 meter afstand van elkaar, maximaliseren visite, de handen regelmatig wassen en het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer. Gelukkig is onlangs de draagplicht van mondkapjes op straat, in sommige buurten van Amsterdam en Rotterdam, wel afgeschaft.

Mondkapjesplicht

In Duitsland dragen de meeste kinderen mondkapjes op school. Bij de meeste basisscholen mag het kapje weer af zodra de kinderen in de klas zitten, maar op middelbare scholen in Noordrijn-Westfalen moet het mondkapje opblijven. In Nederland is deze verplichting er gelukkig niet of nauwelijks, hoewel een school in Assen het dragen van mondkapjes vanaf de vierde klas verplicht. Docent Remy Balistreri roept andere docenten op om zich ertegen te verzetten. De Vakbond Leraren in Actie pleiten juist weer voor de invoering van een mondkapjesplicht op middelbare scholen. Beste verwarrend al die tegenstrijdige geluiden, want hoe wenselijk – en zinvol – is het dragen van een mondkapje eigenlijk? En willen we dit onze kids echt aandoen?

Geen voorstander van het dragen van mondkapjes

Deskundige infectiepreventie Ellanie de Bruijne van het Amsterdam UMC is geen voorstander van het dragen van de mondkapjes in strijd tegen het coronavirus. “Bij juist gebruik, de juiste draagduur én de juiste mondkapjes kunnen ze werken. Maar bij verkeerd gebruik vergroot je met een mondkapje juist de kans op besmetting.” Dr. Russell Blaylock, neurochirurg, waarschuwt niet alleen dat mondkapjes gezonde mensen niet beschermen voor ziekte, maar dat ze ook ernstige gezondheidsklachten kunnen veroorzaken voor de dragers. “Als je ziek bent kan je beter geen mondmasker dragen”, schrijft hij. Volgens hem bestaan er geen onderzoeken die hebben aangetoond dat het dragen van een mondkapje effect heeft op de overdracht van Covid-19. Dat maakt het dragen van mondkapjes zinloos.

Blijkbaar is er geen wetenschappelijk bewijs over de functionaliteit van de mondkapjes. Waarom zouden we ze dan dragen? Een goede vraag, vooral omdat sommige onderzoeken zelfs aangeven dat er risico’s kleven aan het (langdurig) dragen van de mondkapjes.

Wat zijn de risico’s van het dragen van mondkapjes?

Volgens onderzoekers zorgt het dragen van mondkapjes ervoor dat het zuurstofgehalte in het bloed aanzienlijk vermindert. Hoe langer je het kapje draagt, hoe meer het zuurstofniveau daalt. En juist dát heeft een negatief effect op het immuunsysteem. Volgens deze onderzoekers zorgt het mondmasker juist op een verhoogd risico op infecties. En dat is natuurlijk niet wenselijk voor onze kids. We houden ons kroost graag gezond.

Beperkte bescherming

Zelfs het RIVM schrijft dat het dragen van niet-medische mondkapjes de drager zeer beperkt beschermt tegen besmetting. Als het dragen dan ook nog eens ongezond is, waarom zouden we onze kids dan verplichten op school een mondkapje te laten dragen? Het dragen van een mondkapje heeft wellicht alleen een psychologisch effect. Het “voelt” als veilig en beschermd, maar wat koop je daarvoor als het slechts een schijnveiligheid betreft? Het heeft zo’n beetje hetzelfde effect als kippengaas spannen om de muggen buiten te houden. Geen wonder dat er geen bewijs bestaat van de effectiviteit.

Wat kun je krijgen van het langdurig dragen van mondkapjes?

De risico’s van het langdurig dragen van een mondkapje is echter wel wetenschappelijk aangetoond. Zojuist melde ik al dat het dragen kan leiden tot een daling van het zuurstofgehalte in het bloed en dit kan weer leiden tot hypoxie. Hypoxie is een conditie waarbij weefsels in het lichaam als geheel of in een bepaald deel van het lichaam niet voorzien wordt van voldoende zuurstof. Daarnaast zorgt een mondkapje ook voor ophoping van koolstofdioxide (CO2); hypercapnie. Hypercapnie is een aandoening waarbij te veel koolstofdioxide in het bloed aanwezig is.

Klachten kunnen onder andere zijn:

1) Hoofdpijn
2) Verlies van bewustzijn
3) Ademhalingsproblemen
4) Verslechtering longfunctie en verminderde immuniteit

Lastiger leesbaar

Er is echter nog een reden waarom het niet raadzaam is om onze kinderen op te zadelen met het dragen van mondkapjes. Het dragen van een mondmasker ontneemt een deel van de expressie van het gezicht, waardoor de ander veel lastiger “leesbaar” wordt. En juist dit is belangrijk voor de ontwikkeling van goed of kwaad bij een kind. Door het halve gezicht te bedekken en daarmee cruciale gelaatstrekken aan het zicht te onttrekken, ontneem je kinderen deze manier van observeren. Dat lijkt me geen wenselijke situatie.

Blijf altijd kritisch maar met respect

Corona leeft onder de mensen. Meningen lopen sterk uiteen en discussies kunnen soms fel oplopen. Laten we ervan uitgaan dat iedereen het beste voorheeft met onze kinderen en laten we daarom elkaars mening respecteren. Er is niks mis met een afwijkende mening, want niemand heeft de volledige wijsheid in pacht. Het is echter wel belangrijk dat we te allen tijde kritisch blijven kijken naar oorzaak/gevolg en open blijven staan voor andere bronnen en/of aanvullende informatie. Het is immers nooit goed om “zomaar” dingen aan te nemen wat je in een blog, krant, op TV of over de schutting door de buurman wordt voorgeschoteld.

Onze kids zijn te belangrijk om informatie en maatregelen voor zoete koek te slikken. Laten we dus vooral kritisch blijven kijken en open staan voor andere meningen, welke zienswijze je ook hebt.

Meer informatie

Interview Chantal (39): “Het AstraZeneca-vaccin werd bijna mijn dood”
Is het dragen van mondkapjes wel aan te raden?
Verplicht thuiswerken. Hoe dan?
Het Coronavirus, Covid-19 of Wuhuanvirus
De impact van de Corona maatregelen op onze kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten