Site pictogram Oudersenzo

Moestuintje maken: Eten uit (en in) eigen tuin!

Moestuintje maken: Eten uit (en in) eigen tuin!

De lente is in aantocht: de dagen worden langer en de temperatuur steeds minder onaangenaam. Het duurt niet al te lang meer voordat we weer volop tijd in de tuin door kunnen brengen! Tuinfeestjes, barbecues, gezellige avondjes met vrienden en een fles wijn of natuurlijk gezellig met je gezin eten in de tuin. En hoe leuk zou het zijn als je eten in eigen tuin kunt combineren met eten uit eigen tuin? Zelf groenten en kruiden kweken klinkt misschien als een ingewikkelde klus, maar als je het slim aanpakt is het voor iedereen weggelegd. Laat je kind(eren) helpen en maak een moestuintje: eten uit (en in!) eigen tuin!

Klein stukje grond

Het voorjaar is de periode bij uitstek om een moestuintje te maken: er is geen kans meer op vorst en de grond is niet meer heel koud. Of je nu gezegend bent met een royale, landelijke tuin of het moet doen met een klein stadstuintje: er is altijd wel plek voor een moestuintje. Een vierkante meter grond is namelijk al genoeg om wat lekkere groenten en kruiden te kweken. Zelfs met een balkon kun je de nodige groentjes opkweken in een bak of zak die je aan je balkonhek hangt.

Zorg wel dat je een stukje grond op een zonnige plek uitkiest: hoe meer zon je moestuin straks krijgt, hoe beter. Heb je een tuin waar de zon nauwelijks schijnt? Stort je dan op het kweken van groenten die weinig zonuren nodig hebben. Voorbeelden van dergelijke groenten zijn worteltjes, sla, rucola, spinazie en bietjes.

Makkelijke groenten

Geen groene vingers, tuinieren met kleine kinderen of nog geen ervaring met moestuintjes? Geen probleem! Kies om te beginnen voor “makkelijke groenten”: groentesoorten die niet snel mislukken. Kerstomaten, boontjes, sla en rucola zijn hiervan goede voorbeelden. Ook kun je voor kruiden als bieslook, salie en tijm kiezen: deze mislukken ook niet snel. Om je moestuin aan te leggen heb je biologische moestuingrond, tuinhandschoenen, degelijk tuingereedschap (een schoffel, spade en plantenschepje), groente- of fruitzaden en een gieter nodig.

Moestuintje aanleggen

Vervolgens spit je de aarde van het stukje grond waar jouw moestuintje komt goed om. Maak de grond ook vrij van onkruid. Breng een laag moestuingrond aan op de aarde: ga uit van ongeveer 10 centimeter. Vervolgens kun je jouw zaadjes in de grond planten. Bedenk van tevoren welke groenten waar mogen komen of maak op papier een moestuinontwerp. Vervolgens is het zaak om je moestuintje te onderhouden: zoek op internet op welke verzorging de door jou aangeplante fruit- en groentesoorten nodig hebben. Laat je kind(eren) vooral helpen: zij vinden het geweldig om mee te helpen in een moestuintje!

Eten maar!

Sommige groentesoorten groeien snel en kun je dus al vrij snel oogsten. Misschien zit jij deze zomer al in de tuin te genieten van een heerlijke maaltijd uit eigen moestuin! Zorg voor een comfortabel en uitnodigend terras waar je graag tijd doorbrengt. Kies voor één van deze hippe & handige verstelbare tuinsets waar je gezellig met het hele gezin aan kunt zitten eten. Zorg verder voor wat plantenbakken met mooie (wintergroene) planten of heesters erin: hierdoor betrek je het groen meer bij je terras en creëer je een fijne en serene sfeer in je tuin. Zo maak je de tuin voor iedereen een prettige plek om heerlijk te eten, samen te zijn en tot rust te komen!

Heb jij wel eens een moestuintje aangelegd, of lijkt het je leuk om dit te doen? En hoe vaak eet jij ’s zomers met je gezin in de tuin of op je balkon? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Meer informatie

Pluk je eten bij elkaar! Wat is eetbaar in de natuur?
Bewust en gezond leven? Begin een moestuin!
Tuintje in de kas

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten