Moeders nu versus moeders toen
Wat zijn de verschillen tussen moeders toen en moeders nu? Stel je voor: geen wasmachine en droger, maar een wastobbe en een droogmolen. Geen magnetron, maar een pannetje water, geen internetbestellingen, maar boodschappen doen bij de kruidenier, de bakker en de slager, geen auto, maar een wandelwagen en geen gezin met 1, 2 of 3 kinderen, maar een huishouden met 4, 5, 6 of meer koters.
Is het nu makkelijker?
Hebben moeders nu het vandaag de dag gemakkelijker dan vroeger? Of was het leven zonder carrière, (social) media die de perfecte moeder schetsen uiteindelijk een stuk meer ontspannen? Zou je terug willen gaan naar die tijd? Of ben je allang blij dat je in het nu leeft?
Aanstaande moeders nu
Nu kun je zelfs testen wanneer je het vruchtbaarst bent om de kans op een zwangerschap te verhogen, maar de eerste zwangerschapstest voor thuisgebruik werd pas in 1971 geïntroduceerd. Vroeger wist je dus vaak de eerste maanden niet eens zeker dat je zwanger was. Was je er zeker van dat je groeiende buik het gevolg was van een kleine op komst, dan haalde je je informatie van (schoon)moeder, zussen, tantes, oma´s en vriendinnen. Er bestonden namelijk geen tijdschriften over baby´s en zwangerschappen, het internet was nog niet uitgevonden en er waren zeker geen bevallingsprogramma´s op tv. Ook de prenatale screening zoals wij die nu kennen was niet aanwezig. Als aanstaande moeder wist je niet eerder dan op de dag van bevalling of je een tweeling rijker was, de baby in een stuit lag of dat je baby een afwijking had.
Baby´s
Geen ergonomische kinderwagens, babyfoons, magnetronsterilisators en sensormatje dat de ademhalingsbewegingen van je kindje in bed registreert. De moeder van toen had veel minder hulpmiddelen in huis dan de moeder van vandaag tot haar beschikking heeft. Maar, de gemiddelde dagindeling van moeders vroeger zag er heel anders uit dan nu. Werd je vroeger moeder, dan bleef je veelal thuis. Tot de jaren vijftig in de vorige eeuw werden leraressen die zwanger raakten, zelfs gedwongen ontslag te nemen, want een moeder hoorde thuis en niet voor de klas. Vandaag de dag maken veel moeders zich op om na het bevallingsverlof weer terug te keren naar hun werk en staan dan voor de uitdaging het moederschap en een carrière zo goed mogelijk te combineren.
Peuters, kleuters en groter groeien
Waar veel ouders nu de vrijheid hebben om zelf te bepalen wanneer ze proberen zwanger te raken van een tweede of derde kindje, kon je vroeger van de ene in de andere zwangerschap rollen. Dus dat was sjouwen met een dreumes op je arm en een dikke buik met de volgende spruit.
Vanzelfsprekend een zware tijd, maar aan de andere kant had het hebben van een groot gezin ook weer voordelen. De oudste kinderen namen taken over van hun moeder en je had als kind altijd iemand om mee te spelen!
Informatiebronnen
Ook in deze fase is het verschil aan informatiebronnen tussen toen en nu enorm groot. Waarbij het voor de moeders nu weleens verwarrend kan zijn, doe je het wel goed genoeg, wat zullen ze zeggen bij het consultatiebureau, haalt mijn kind alle testjes wel?
Externe factoren
Eén ding is zeker, moeder zijn is niet meer hetzelfde als vroeger. De gezinnen zijn kleiner, de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen moeder worden is flink gestegen, er zijn meer gescheiden ouders en 1-oudergezinnen en moeders werken meer buitenshuis. Was het eerder bijna een vanzelfsprekendheid dat kleine meisjes later moeder werden, in de 21ste eeuw is het toch vooral een weloverwogen keuze die ouders maken. En waar het vroeger simpelweg een te accepteren feit was dat je in sommige gevallen geen moeder kon worden, is de medische wetenschap vandaag de dag vergevorderd in het helpen met zwanger worden.
Vroeger beter?
Was het vroeger beter of hebben de moeders het nu meer getroffen? Laten we het er maar op houden dat het anders was en is. Wat echter onveranderd is gebleven door de eeuwen heen, is de oprechte kinderwens, de onbegrensde moederliefde en de universele band tussen een moeder en haar kind. Wijzigingen in familiesamenstellingen, materialistische zaken en een overdosis aan informatie hebben en zullen daar nooit verandering in kunnen brengen!
Meer informatie
Moederschap en carrière, zo regel je dat!
Oudere moeders vechten tegen deze vooroordelen. Hoe denk jij erover?
Autisme & moeders. Hoe voorkom je een burn-out?
Moederdag, ook voor onzichtbare moeders
Bewuste thuisblijfmoeders
Oermoeders, bewust jonge moeders
Bronvermelding
Tekst: Petra Verkaik
Stockfoto: 123rf.com