Wat maakt je als mama perfect en bestaat dat eigenlijk wel?
Je kunt je iedere dag van alles voornemen, maar ondanks de beste wil van de wereld, loop je de volgende dag alweer te foeteren en schreeuwen – je breekt zo wat je nek over los slingerend speelgoed, je peuterzoon staat zijn babyzusje op haar kop te hengsten en je oudste gooit een beker melk om…
Drie beduusde kinderen
GAAT HET HIER DAN NOOIT EENS NORMAAL? Max blijf van Sanne af! Dilan denk eens na bij wat je doet en pak nu snel een doekje! En Max, hoe vaak moet ik nog zeggen dat je je Lego opruimt na het spelen?’ schreeuw je boos.
Je grijpt naar je pijnlijke voet en kijkt nijdig naar je drie beduusde kinderen. Foei, slechte mama!
De opvoeding begint
Zo lang je baby nog een beperkte bewegingsvrijheid heeft en weinig weerwoord geeft, gaat alles perfect. Natuurlijk heeft ook de babytijd zo zijn problemen maar deze zijn nog niet van opvoedkundige aard. Het wordt pas lastig wanneer je dreumes telkens de keukenkasten overhoop haalt en ‘nee’ leert zeggen: het opvoeden begint.
En opvoeden is een pittige, confronterende taak. Het beeld dat je van jezelf had als supermoeder brokkelt langzaam af en ineens blijkt dat ook jíj slechts menselijk bent. Je schiet een keer uit je slof, je raakt gefrustreerd, deelt misschien zelfs wel een tik uit…
Verdrietig constateer je dat je je kind soms helemáál niet leuk vindt, terwijl het vroeger zo’n schatje was. Niets is meer wat het leek of wat je ervan had verwacht – jouw beeld als leuke moeder al helemaal niet meer – en het schuldgevoel is geboren.
Wil de perfecte moeder nu opstaan?
Door de media worden we overladen met het ideaalbeeld van de perfecte moeder: in magazines, op tv, in reclames en via internet. Waar je ook kijkt, alles ziet er gelikt uit: de vrouw, het kind, het huis en zelfs de partner zijn tiptop in orde. Dus o wee, als jij geen koekjes bakt op woensdagmiddag of zo maar een dag durft te slonzen in een vuile broek met slobbertrui!
‘Het is een illusie die we voorgeschoteld krijgen en die prachtig in elkaar is gezet voor één luttele momentopname in dat tijdschrift,’ zegt Janine Jongsma – babywelzijnstherapeute en coach van o.a. ouders met huilbaby’s. ‘Het is dom, maar daar spiegelen wij vrouwen en moeders ons aan… Perfect zijn op alle fronten is onmogelijk! En toch proberen alle mama’s elke dag weer het “onmogelijke” te bewerkstelligen.’
Jij bent perfect!
Maar mama, luister: jij bént perfect helemaal precies zoals je nu bent. Want jij bent de moeder van jóuw kind en met hem heb jij het allerbeste voor. En hoe jij dat in jullie situatie invult is helemaal jouw keuze.
Dus bij de vraag ‘Wil de perfecte moeder nu opstaan?’, komen we eensgezind overeind!
Voorprogrammeren
Moderne moeders zijn zelfbewust en geen entertainment mom. Maar deze ‘verlichte’generatie moeders heeft ook een keerzijde… In onze huidige maatschappij zijn we gewend aan snelheid, directe bevrediging en vooruitgang.
Alles is naar de hand te zetten, liefst met één druk op de knop: van een voorgeprogrammeerd espressoapparaat tot een online te bestellen adoptiekind – niet ouder dan 14 dagen, alstublieft!
De hedendaagse moeder staat zelfbewust in het leven. Ze is opgevoed met het beeld dat ‘een slimme meid op haar toekomst is voorbereid’. Ze gaat studeren en werken, vindt een leuke partner, koopt een mooi huis, heeft leuke vrienden, hobby’s en bezigheden. En na verloop van tijd komt de kinderwens om te hoek kijken…
In de jaren ’60 was kinderen krijgen nog een levensdoel op zich; daarna werden kinderen een toevoeging aan het leven van de vrouw en opvoeden kreeg een ander karakter. Moeders staan niet meer geheel ten dienste van hun kind – ze zijn geen entertainment mom – en ze staan doelbewust in het leven, maken doordacht hun keuzes en zeggen veel makkelijker ‘nee’.
Mama is helemaal perfect
Kinderen opvoeden is weliswaar geen levensdoel meer, maar het blijft een pittige taak. Het gaat gepaard met uitproberen, twijfel, schuldgevoel, triomfen en frustratie: ‘Doe ik het wel goed?’, ‘Verrek, het wérkt!’, ‘Waarom lukt het haar wel en mij niet?’
De handboeken worden er op nageslagen, tv-programma’s serieus bekeken en deskundigen om hulp gevraagd. Iedere ouder is ten slotte wel eens onzeker en wie zijn zwakheden kent staat sterk! Maar onzekerheid werkt perfectie in de hand… waak er dus voor dat je je spiegelt aan het ideaalbeeld in de media. Wat veel belangrijker is, dat is jóuw zelfbeeld: jij wilt het beste voor je kind, jij bepaalt de koers en jij doet je best.
Voor een goede start in 2008 zeggen we het één keer hardop: ‘Mama is helemaal oké!’
Nu jij…
Meer informatie
Moeder/dochter relatie. Waar kan je tegenaan lopen?
Met deze tips word je cooler dan andere schoolpleinouders
Loslaten, stel je toch niet zo vreselijk aan!
Het dertigersdilemma, hoe ga je daarmee om?
Bronvermelding
Tekst: Monique Hordijk
Stockfoto: 123rf.com