Moederdag – Themapagina
Moederdag wordt jaarlijks gevierd op de tweede zondag in mei. De datum kan dus een beetje afwisselen. De feestdag is overgewaaid uit Amerika en inmiddels ook in onze buurlanden een vaste traditie geworden. Niet in ieder land is de dag waarop het gevierd wordt, gelijk. In veel katholieke landen viert men de dag op 15 augustus (Maria Tenhemelopneming). Midden in de zomer dus.
Moederdag
Moederdag is een feestdag waarbij alle moeders, zichtbaar of onzichtbaar, in het zonnetje worden gezet. Veel moeders kunnen zich deze dag verheugen op een ontbijt op bed, een knutselwerkje en misschien wel een liedje of gedichtje. Hier en daar zal dat worden aangevuld met een klein cadeautje en bloemen. Op veel scholen en kinderdagverblijven gaan de kinderen in de weken voorafgaand aan deze feestdag flink knutselen.
De oorsprong van gaat ver terug, want het vereren van moeders is natuurlijk niet iets van de laatste jaren. Het gaat zelfs terug naar de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de Ides (15e dag) van maart. Populair gesteld vindt Moederdag of Moedertjesdag zijn oorsprong in het oude of antieke Griekenland. Daar werden niet zozeer de gewone moeders in het zonnetje gezet, maar werd Rhea, de moeder der goden, geëerd.
Grote campagne
In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote campagne voor Moederdag. Zij vond dat deze dag in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het was niet gelijk succesvol, want het kwam pas echt van de grond nadat Anna Marie Jarvis in 1907 deze dag begon te promoten, als een dag voor alle moeders. Uiteindelijk werd in 1908 de eerste Moederdag gevierd, zoals we hem nog steeds kennen.
Vanaf het prille begin hebben bloemen een belangrijke rol gespeeld op deze dag. Anne Marie vond het vooral fijn wanneer er anjers gegeven werden aan moeders die kerkdiensten bij woonden. Gelukkig wordt er tegenwoordig veelal voor andere bloemen gekozen. Persoonlijk houd ik niet zo van anjers.
In Europa raakte de feestdag pas na de Eerste Wereldoorlog bekend. Dus ergens vanaf de jaren twintig. Tijdens het nazi-regime raakte de dag besmet omdat de dag werd omgevormd tot een Dag van de Duitse Moeders.
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com