Site pictogram Oudersenzo

Waarom voel je je zo moe tijdens de zwangerschap?

Je hebt eindelijk wat tijd voor jezelf. Maar in plaats van te genieten van een wandeling in het park of een goed boek, kun je alleen maar denken aan één ding: slapen. Je kunt het bijna niet geloven, want je was altijd zo energiek en actief. Nu voel je je constant uitgeput, alsof je net een marathon hebt gelopen. Je bent niet ziek, en je hebt geen slaapgebrek. Wat gebeurt er dan? Welkom bij de wereld van vermoeidheid tijdens de zwangerschap! Het is niet ongewoon om je tijdens deze periode moe te voelen. Sterker nog, het is volkomen normaal. Maar waarom voel je je zo uitgeput? En nog belangrijker, wat kun je eraan doen?

Wat veroorzaakt vermoeidheid tijdens de zwangerschap?

Laten we beginnen met het feit dat je lichaam een menselijk wezen aan het bouwen is! Dat is een enorme klus en het vereist veel energie. Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam een reeks hormonale veranderingen die je energieniveau kunnen beïnvloeden. Verhoogde niveaus van progesteron, een hormoon dat essentieel is voor het behoud van de zwangerschap, kunnen bijdragen aan gevoelens van vermoeidheid.

Daarnaast kan je bloedvolume met wel 50% toenemen om de groeiende behoeften van je baby te ondersteunen. Je hart werkt extra hard om dit extra bloed te pompen, wat kan leiden tot vermoeidheid. Ook kunnen misselijkheid en ochtendziekte, vooral in het eerste trimester, je energie verder verminderen.

In welke periode ben je het meest vermoeid?

Hoewel vermoeidheid op elk moment tijdens de zwangerschap kan optreden, rapporteren veel vrouwen dat ze zich vooral moe voelen in het eerste en derde trimester.

In het eerste trimester, wanneer je lichaam zich aanpast aan de zwangerschap, kun je je bijzonder uitgeput voelen. Dit wordt vaak verergerd door symptomen zoals misselijkheid, overgeven en verhoogde frequentie van plassen.

In het derde trimester kan vermoeidheid weer de kop opsteken, als je lichaam zich voorbereidt op de bevalling. Gewichtstoename, rugpijn, en andere fysieke veranderingen kunnen je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid.

Kan je vermoeidheid voorkomen?

Hoewel het misschien niet mogelijk is om vermoeidheid tijdens de zwangerschap volledig te voorkomen, zijn er enkele strategieën die je kunt gebruiken om je energieniveau te beheren.

Zorg voor een goede nachtrust
Dit lijkt misschien een voor de hand liggend advies, maar het is cruciaal voor je welzijn. Probeer elke nacht 7-9 uur slaap te krijgen en maak tijd voor dutjes gedurende de dag.

Eet een gezond en evenwichtig dieet
Je baby haalt de voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft uit jouw lichaam, dus het is belangrijk om voedsel te eten dat rijk is aan voedingsstoffen. Probeer een gezond, evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan verse groenten, eiwitten en voedingsmiddelen die goede vetten bevatten (vooral omega’s 3, 6 en 9), zoals avocado, zalm, kokosolie, chiazaad en amandelen. Vermijd suikerrijke, bewerkte voedingsmiddelen die je energieniveau kunnen laten dalen en je zwangerschapsgezondheid kunnen beïnvloeden

Drink voldoende water
Uitdroging kan vermoeidheid veroorzaken, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Het wordt vaak aanbevolen om minstens acht glazen water per dag te drinken. Als je de smaak van water niet lekker vindt, probeer dan plakjes citroen of komkommer toe te voegen voor wat extra smaak.

Blijf actief
Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, kan lichte lichaamsbeweging, zoals een korte wandeling of prenatale yoga, je energielevel verhogen en helpen om vermoeidheid te bestrijden.

Luister naar je lichaam.
Als je moe bent, rust dan uit. Het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven die het nodig heeft om te herstellen en te groeien.

Neem je zwangerschapsvitamines
Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om prenatale vitamines in te nemen gedurende de zwangerschap voor het geval hun dieet niet voldoende voedingsstoffen biedt, vooral ijzer. Raadpleeg een voedingsdeskundige of natuurgeneeskundige voor een professioneel multi-vitaminen supplement, aangezien veel supermarkt- en apotheekmerken vaak veel lager in dosering zijn.

Praat met je werkgever
Als je werkgever op de hoogte is van je zwangerschap, kunnen ze je misschien flexibele werkuren aanbieden voor de rest van de zwangerschap, vooral tijdens je derde trimester. Dit betekent dat je je werkdag kunt aanpassen aan je energie tijdens de zwangerschap. Praat met je baas over de vermoeidheid en leg uit op welke manieren zij je kunnen helpen.

Extreme vermoeidheid

Onthoud, elk lichaam is uniek en elke zwangerschap is anders. Als je extreme vermoeidheid ervaart, eventueel in combinatie met andere symptomen, aarzel dan niet om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je de beste begeleiding en zorg bieden.

Meer informatie

IJzertekort tijdens de zwangerschap
Wat is dysmaturiteit en kan het kwaad?
Bloedarmoede tijdens de zwangerschap. Wat zijn de symptomen?
Vermoeid tijdens de zwangerschap, wat doe je eraan?
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten