Een probleem van veel ouders: “Mijn kind lust niets”. Het gebeurt bij veel kinderen: de ‘ik-lust-het-niet’ fase. Maar het kan nog erger, er zijn ook kinderen die niet even zo’n periode hebben, maar waarbij die periode de hele kindertijd duurt. Je hebt al van alles geprobeerd. Met een leuk stemmetje, de lepel richting zijn mond bewegen en hopen dat het deurtje open zal gaan voor het treintje, maar natuurlijk perst hij zijn lippen vast op elkaar. Om een punthoofd van te krijgen, dus snel op zoek naar leuke en bruikbare tips om je kind toch goed te laten eten, ook als hij daar zelf anders over denkt!
1. Ga de strijd niet aan!
Voorkom in alle gevallen dat het een machtsstrijd wordt. Zo is het eten uiteindelijk niet eens meer het probleem, maar gaat het vooral om niet toe willen geven! Eten wordt zo alles behalve leuk en het staat het plezier in eten alleen maar nog meer in de weg. Maak er geen punt van als hij eens een keer niet alles eet en ga niet dreigen met van alles. Zorg dat eten vooral leuk en gezellig blijft: dan krijg je er vast veel meer eten in!
2. Drinken is belangrijk, een keer niet eten geeft niet
Heeft je kleine een keer niet gegeten? Dat is helemaal geen probleem. Zorg dat hij in ieder geval genoeg drinkt. Ga hem niet volproppen met andere dingen. Kindlief heeft natuurlijk zo door dat als hij weigert te eten er lekkere varianten als koekjes voorbij gaan komen. En zelfs als hij nog te klein is om dat te snappen: door niets te geven zal hij in ieder geval honger hebben bij de volgende maaltijd.
3. Zet geen meerdere soorten eten op tafel
Je kent ze misschien wel: mensen die drie verschillende soorten groenten neerzetten zodat iedereen iets lust? Niet doen! Het is wel verleidelijk want zo eten ze tenminste iets gezonds, maar ze leren zo nooit eten. Eten wat de pot schaft en anders eet je maar niet. Hard? Misschien, maar wel het beste, want nu allerlei groenten leren eten is toch alleen maar slim én gezond. Wat je natuurlijk wel kan doen: even opletten dat je niet meerdere dagen achter elkaar iets vies (in hun ogen) op tafel zet!
4. Niet teveel drinken en snoepen
Eten met een buik die al vol zit, is uiteraard niet echt bevorderlijk. Geef je kind dus niet vlak voor het eten nog te drinken en voor snoep geldt al helemaal: niet te veel! Maar ook het fruitmomentje kan je beter bijvoorbeeld doen als ze net uit school komen of hun middagslaapje hebben gehad. Zo zit er voldoende tijd tussen fruit en het avondeten.
5. Schep niet teveel op
Een bord wat helemaal vol ligt en je bent al niet dol op de warme hap: niet zo gek dat je kind al begint te miepen bij voorbaat. Schep kleine beetjes tegelijk op. Prijs je kind als het bordje leeg is en vraag of het nog meer wilt!
6. Laat het kind meehelpen of mee gaan met inkopen
Sommige kinderen vinden eten wel leuk als ze zelf hebben mogen helpen met klaarmaken. Of als ze zelf hebben mogen kiezen wat er gegeten gaat worden! Het is het proberen waard!
7. Eten naar behoefte
Kinderen zijn net mensen: de één heeft sneller zijn buik vol, dan de ander. Volgens de jeugdgezondheidszorg is het het beste om je kind zelf aan te laten geven welke hoeveelheden het nodig heeft. Zo voorkom je dat je kind teveel eet en zo overgewicht gaat krijgen. Aandachtspunt is hierbij uiteraard wel dat je kind vooral keuze heeft uit gezonde dingen! En zorg voor variatie, waarbij je de schijf van vijf als leidraad gebruikt.
8.Zorg dat de maaltijd niet te lang duurt
Maak van een maaltijd geen strafexpeditie. Dan zal het kind van tevoren al balen en niks meer willen. Dat houdt dus ook in dat hij/zij geen uren aan tafel moet zitten. Twintig minuten is lang zat!
9. Tafelmanieren?
Verwacht van de jongste kids niet meteen dat ze keurig netjes eten. Laat het vooral op smaakbeleving en graag willen eten aankomen. Het smakloos eten komt later wel!
10. Doe het eens anders
Wil je kind echt geen spinazie, geen broccoli of worteltjes? Probeer ze eens anders klaar te maken. Met een ander sausje, bijvoorbeeld, of ‘verstopt’ in het sausje. Zo kan je kleine toch aan de smaak wennen én het krijgt toch die voedingsstoffen binnen!
11. Geef het goede voorbeeld!
Tja, met alles geldt: kind doet papa of mama na. Eet jijzelf of je partner ook zijn bord niet leeg? Lusten jullie ook niet alles? Dan heb je dus geen been meer om op te staan, want je zoon of dochter trapt er echt niet in dat jij wel mag weigeren en hij/zij niet!
Meer informatie
Gezonde recepten kunnen ook heel lekker zijn!
Zo maakt lastig eetgedrag je niet moedeloos!
Veelzijdig eten: Zo leert hij meer dingen te eten!
Gezellig tafelen met het hele gezin! Hoe houd je het leuk aan tafel?
Peutervoeding, wat is gezonde voeding voor je peuter?
Vitamine overzicht: Waar zitten de juiste vitmainen in?
Het eetgedrag van pubers is soms frustrerend. Hoe ga je hier wijs mee om?
Gezonde lunch voor mee naar school
Zelf laten eten, wanneer begin je ermee?
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Lust ik wel! Het gezonde kookboek van het Voedingscentrum
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com