Eigenlijk ging het best lekker, je baby leek een heerlijk ontspannen kind. Hij sliep goed, at goed en hij zat zichtbaar goed in zijn vel. Maar ineens is hij huilerig, onrustig en het lijkt wel alsof hij de hele dag een reusachtige honger heeft. Alsof hij kan blijven drinken. Je kijkt hem een beetje beteuterd aan en weet niet zo goed wat je moet doen. Hoe wordt de melkproductie eigenlijk geregeld? En loopt het nog steeds goed door? Krijgt hij wel genoeg binnen?
Regeldagen
Het lijkt alsof hij alweer wil drinken, maar je hebt – voor je gevoel – nog maar net je blouse weer dicht geknoopt. Toch zie je hem heel duidelijk op z’n vuistjes sabbelen. Hij wil duidelijk eten. En dan ineens valt het kwartje! Zijn dit dan van die regeldagen waar je wel eens over hebt gelezen? Nou, die kans is best groot!
Wat zijn regeldagen?
Het antwoord op deze vraag, zit eigenlijk al verscholen in het woord zelf. Tijdens de regeldagen wordt er namelijk geregeld dat de vraag en aanbod van de melkproductie op elkaar wordt afgestemd. Jouw voeding groeit zo’n beetje mee met de behoefte van je baby. Het is logisch dat je baby wanneer hij net is geboren, een andere behoefte heeft aan moedermelk dan een paar maanden later. Met kleine stapjes past jouw moedermelk zich aan, aan de behoefte van je kind. En dat gebeurt op een heel natuurlijke manier, tijdens de regeldagen.
Over het algemeen zijn die regeldagen op redelijke vaste gezette momenten. Kan natuurlijk best een paar dagen verschillen, maar toch. Vaak gaan ze gepaard met een groeispurt en/of mentale sprong van je kindje. Deze groeispurten zijn meestal rond 9 à 10 dagen, derde/vierde week, rond de derde maand en rond de zesde maand. Dit zijn de meest duidelijke, want tussendoor zijn er ook nog wel een paar andere momenten.
Ieder kind is verschillend, dus je kunt er natuurlijk niet je klok precies op afstemmen. Ook na zes maanden kan je kind nog steeds ‘regeldagen’ hebben, bijvoorbeeld als hij ziek is.
Extra regeldagen
Bij het geven van borstvoeding is je baby van jouw melkproductie afhankelijk. Je snapt dat vraag en aanbod goed met elkaar in verband moeten staan. Als jij bijvoorbeeld ziek bent, kunnen er zomaar meer regeldagen zijn. Of als je last van stress hebt, of weer aan het werk gaat. Dat heeft op zich niks met je baby te maken, maar wel met jouw melkproductie. Voldoende aanleggen en/of kolven kan de oplossing zijn om de melkproductie op peil te houden.
Niet alleen bij borstvoeding
Als je borstvoeding geeft zijn dit soort dagen signalen voor jouw lichaam om meer melk te gaan maken. De hoeveelheid wordt aangepast aan de behoefte van je kind. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat kinderen die flesvoeding krijgen, geen regeldagen kennen. Ook die maken groeispurten door, alleen hoeft er dan niks bij jou geregeld te worden, maar de flesvoeding moet immers ook regelmatig worden bijgestuurd (zie gebruiksaanwijzing op de verpakking).
Hoe lang duren regeldagen?
Ook dit verschilt per kind en per regelperiode. Meestal duren regeldagen één of twee dagen, maar als het even tegen zit, kunnen ze wel een week duren. Gelukkig weet je dat het tijdelijk is.
Het kan overigens ook gebeuren dat de regeldagen haast ongemerkt aan je voorbij zijn gegaan, bijvoorbeeld omdat je borstvoeding op verzoek geeft en gewend bent dat je baby de ene dag meer/minder behoefte heeft aan voeding, dan de andere.
Hoe herken je regeldagen?
Als je goed naar je baby kijkt, zijn er een paar duidelijke signalen dat de regeldagen zijn aangebroken. Zoals:
1) Hij wil steeds drinken en het lijkt alsof hij niet genoeg krijgt
2) Hij huilt veel en is erg onrustig
3) Je baby slaapt slecht(er)
4) Hij sabbelt tussen de voeding nog steeds op zijn handjes en maakt smakgeluiden
5) Je hebt het gevoel dat je borsten helemaal leeg zijn
6) Hij kan een ander slaappatroon hebben (meer/minder slapen)
Niet alles is een regeldag
Natuurlijk hoeven dit helemaal geen signalen te zijn dat hij midden in zijn groeispurt zit, het kan natuurlijk ook zijn dat hij ziek aan het worden is of misschien komen zijn tandjes wel door. Houd hem daarom goed in de gaten.
Hoe ga je met die regeldagen om?
Als eerste gewoon rustig blijven en bedenken dat de kans groot is dat binnen één of twee dagen, de rust in huis weder gekeerd is. Geef je borstvoeding? Leg dan je baby aan wanneer hij behoefte heeft, ook als dit betekent dat je zo’n beetje ieder uur met hem aan je borst zit. Binnen een paar dagen gaat alles zich weer stabiliseren en krijgt hij echt weer een normaal ritme. Je kunt hem hiermee dus niet verwennen, mocht je daar bang voor zijn.
Zorg ervoor dat hij je hele borst goed leegdrinkt, want juist het vettere (en dus meer voedende) melk zit onderin en juist die vettere melk kan zijn honger beter stillen. En hoe leger hij jouw borsten drinkt, hoe meer melk er wordt aangemaakt. Mooi geregeld toch?
Geef je flesvoeding? Geef hem dan iets meer flesvoeding (10 of max 20 cc). Niet gelijk dus een dubbele hoeveelheid, maar gewoon een beetje extra. Jij eet toch ook de ene dag meer dan de ander en je kindje heeft daar soms ook behoefte aan. Je kweekt er echt niet gelijk obesitas mee, als je hem tijdens deze dagen een klein beetje extra geeft. Je moet er natuurlijk geen gewoonte van maken.
Zuigbehoefte
Het kan ook zijn dat je kindje te snel zijn fles leeg heeft gedronken. Dan is zijn buikje wel lekker gevuld, maar zijn zuigbehoefte nog niet. Een baby heeft het nodig om zo’n 20 minuten over zijn voeding te doen. Doet hij het rapper? Koop dan een speen met een kleiner gaatje. Er zijn zelfs dichte spenen te koop, hierin kun je zelf een piepklein gaatje prikken (met een steriele naald).
En jij?
Jij doet het hartstikke goed en je moet je zeker niet onzeker laten maken door deze dagen. Je zal vanzelf zien dat over een paar dagen alles weer gewoon rustig is. En blijft je kindje toch onrustig en huilerig? Ga dan even met hem voor de zekerheid naar de huisarts, want het kan natuurlijk best zo zijn, dat er iets anders aan de hand is.
Regeldagen laten zich niet plannen. Ze dienen zich gewoon aan, ook als het je ‘even niet uitkomt’ omdat je te druk bent met andere dingen. Maak van de nood een deugd en neem gewoon de tijd ervoor. Verwen jezelf tussendoor, accepteer dat het nu even zo is en neem wat gas terug. Hoe meer ontspannen jij er mee omgaat, hoe sneller alles gewoon weer ‘back to normal’ is!
Meer informatie
Lactatiekundige Karin Tiktak over het geven van borstvoeding
Afgekolfde moedermelk bewaren. Zo kun je dat het beste doen!
Tepelkloofjes door het geven van borstvoeding kun je voorkomen
Wat zijn regeldagen?
De eerste keer borstvoeding
Lezeressen aan het woord: Borstvoeding geven, ja of nee?
Babyvoeding – Borstvoeding en flesvoeding
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding
Borstvoeding op de lange termijn
Voedingsschema voor je baby
5 bruikbare tips bij het kolven van moedermelk
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com