De meest voorkomende ongelukken in huis
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeggen ze weleens, en helaas geldt dat ook voor onze kinderen. Veel ongelukken gebeuren helemaal niet op gevaarlijke wegen of tijdens spectaculaire activiteiten. Zeker met kinderen gebeuren de meeste ongelukken juist gewoon thuis! Wat zijn de meest voorkomende ongelukken in huis? En vooral ook: wat kan je doen om dit te voorkomen? Want vaak kan je met een beetje voorzorgsmaatregelen al een hoop ellende voor zijn!
Van de trap vallen
Holderdebolder de trap af… een schrikbeeld van menig ouder en daarom zullen de meeste jonge ouders er echt wel aan denken om traphekjes te plaatsen. Toch kan het in een onbewaakt ogenblik fout gaan. Het kindje glipt net langs je heen, bijvoorbeeld. Of iemand heeft het hekje laten openstaan. Soms omdat je je handen vol hebt en het zo meteen zal doen, alleen is kindlief je voor óf je was het toch vergeten. Maar niet alleen kleintjes lopen dit gevaar. Ook kinderen die gewoon al zelf goed kunnen traplopen kunnen helaas het weleens mis hebben en eerlijk gezegd: wij zelf natuurlijk ook! Helemaal voorkomen lukt dus niet, maar leer je kindje wel dat het eerst de trap niet op mag, zodat het ook niet zal gaan als er ergens geen hekje voor zit (ga daar nooit klakkeloos vanuit!) en als het eenmaal wel goed traploopt: leer hem of haar rustig te doen op de trap! En leg nooit spullen op de trap die mee naar boven moeten: daar glij je zo over uit!
Vingers knellen
Au, je vinger knellen doet hartstikke zeer. Dat is één van de dingen die ik me nog heel goed kan herinneren uit mijn eigen jonge jaren… Gelukkig zijn hier hulpmiddelen voor om je deur of raam te beveiligen zodat die kleine knuistjes er niet tussen komen!
Brandwonden
Branden aan de hete oven, de pannen op het fornuis of op tafel en niet te vergeten die akelige hete thee! Brandwonden komen vaak voor en zijn vreselijk. Let dan ook te allen tijde goed op als je met iets heets rondloopt. Daarnaast kan je voorzorgsmaatregelen treffen. Denk aan het weglaten van een kleed op je tafel, zodat je kindje zich hier niet aan optrekt en zo de hete thee over zich heen krijgt. Zet een speciaal rekje op je fornuis, zodat je wurm niet bij de pannen kan of als je de mogelijkheid hebt: zorg ervoor dat je kindje de keuken helemaal niet in kan als je aan het koken bent! Een vriendin van mij had een vrij smalle doorgang naar haar open keuken en had hier gewoon een soort traphekje geplaatst. Zo had ze dus gewoon alle contact en zicht op de kinderen in de kamer, maar was het wel superveilig! Misschien ook een idee voor jou?
Stoten en vallen
Tja, vallen en opstaan hoort nu eenmaal bij het leven. Stoten helaas ook. Maar je kan natuurlijk wel ervoor zorgen dat er in ieder geval geen scherpe punten zijn. Je verwijdert losliggende kleden.
Verdrinking (ja, ook in huis!)
Water en kinderen: een combinatie die zorgt voor veel pret. Maar helaas ook een zeer gevaarlijke combinatie. Kleine kinderen schijnen niet te beseffen wat ze moeten doen als ze met hun hoofdje in het water komen en blijven gewoon zo liggen. Daardoor kan een klein kind gewoon verdrinken in een plas water! Laat je kindje dus nooit en te nimmer alleen in bad! Erbij blijven is de enige manier om dit te voorkomen!!!
Vergiftiging
Je staat er, voordat je kinderen hebt, eigenlijk helemaal niet bij stil, maar er zijn best wel heel veel dingen is huis die gevaar op kunnen leveren. Stopcontacten, trappen en zaken die je kindje kunnen vergiftigen! Schoonmaakmiddelen zijn een berucht voorbeeld. Denk niet dat je dat wel in de gaten zult houden, want in één onbewaakt momentje (en ze zijn supersnel!) is het gebeurt. Zet je was- en schoonmaakmiddelen zo hoog neer, dat je kindje er echt niet bij kan komen. Achter slot en grendel kan ook: maar ook dan moet je echt opletten dat iedereen het deurtje weer afsluit! En denk ook eens aan planten, sigaretten en bijvoorbeeld de shampoo…
Verstikkingen
Verstikkingen: natuurlijk wil je dat voorkomen! Zorg dus dat er geen plastic zakken liggen, geen kleine onderdelen die je kindje in zijn mondje kan stoppen en met het eten pas je de grootte aan aan de leeftijd van je kindje.
Ongelukken voorkomen: loop je huis door!
Loop (en kruip) je huis door om alle gevaren in kaart te brengen en hier iets aan te doen. Denk bijvoorbeeld aan snoeren bij het bed (verstikking!), stopcontacten, scherpe hoeken, kleine spulletjes en losliggende kleden. Door zelf ook vanaf de grond het te bekijken (het niveau van je kind dus) zal je soms nog dingen zien die je zo nooit had bedacht!
Kinder-EHBO handig bij ongelukken
Tot slot een tip: volg een cursus kinder-EHBO. Mocht er iets gebeuren is het erg fijn om te weten wat je moet doen! En vaak wordt het ook nog vergoed door je zorgverzekeraar.
Meer informatie
Een brandwondenongeval zit in een klein hoekje
Hoe kun je het beste blauwe plekken verzorgen?
Voorwerp in de neus, EHBO bij kinderen
EHBO met kids. Want een ongeluk zit in een klein hoekje
Verbanddoos. Wat hoort eigenlijk in een EHBO-doos te zitten?
Vergiftiging: Een ongeluk zit in een klein hoekje
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Kinderen en batterijen. Dit zijn de gevaren en hier let je op!
Veiligheid in en rond je huis
Traphekjes, veiligheid voor alles
Een gaslucht of CO2-vergiftiging, hoe kan je dit voorkomen?
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com