Site pictogram Oudersenzo

Wat gaat er mee naar de kinderopvang?

Wat gaat er mee naar de kinderopvang?

Voor het eerst gaat je kindje naar de kinderopvang. Een spannend moment, weer een nieuwe mijlmaal, het loslaten is begonnen. Je hebt wellicht nog geen idee wat je kunt verwachten. Gaat hij het naar zijn zin hebben? Hoe gaat hij het ervaren? Zal hij er kunnen slapen? Zullen ze lief voor hem zijn? En wat gaat er mee naar de kinderopvang? Het laatste zal per kinderdagverblijf verschillen en is afhankelijk van de leeftijd van je kind, maar we kunnen je natuurlijk wel een paar goede tips geven!

Gebruik de wenmomenten

Gelukkig kennen veel kinderopvangorganisaties wenmomenten die je kunt gebruiken zodat je kindje kan wennen aan de opvang. De hoeveelheid wenmomenten is per organisatie verschillend, het is echter wel wettelijk vastgelegd dat elk kinderdagverblijf een wenbeleid moet hebben. 
De opvang kun je op deze manier geleidelijk opbouwen. Misschien de eerste keer een uurtje, of twee uurtjes en als dat goed gaat, kan dat verder worden uitgebreid. Bij veel kinderdagverblijven mag je de eerste keren als ouders erbij blijven. Op die manier wordt het voor je kind al snel vertrouwd.

Wat gaat er mee naar de kinderopvang?

Heb je een goede opvangplek voor je kind gevonden en zijn de wenmomenten goed gegaan? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Maar wat gaat er mee in zijn rugzakje? Wat heeft hij er nodig? Natuurlijk is dat per leeftijd verschillend (maar ook per organisatie). Een baby heeft immers andere dingen nodig dan een peuter. Vandaar dat we twee verschillende basislijsten hebben samengesteld.

Dit gaat in het rugzakje voor een baby

Dit gaat in het rugzakje voor een dreumes of peuter

Draai de checklist uit (pdf)

Informeer vooraf bij de kinderopvang, bij sommigen organisaties wordt fruit en/of andere tussendoortjes beschikbaar gesteld. Ook is een slaapzak niet overal noodzakelijk. Je kunt hier tijdens de eerste rondleiding naar informeren.

Oppasboekje of dagboekje

Een oppasboekje, dagboekje of overdrachtsschriftje is er handig. Je kunt als ouder dan goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en/of gebeurtenissen van je kind. Ook kun je er zelf aantekeningen in schrijven die voor de opvang van belang kunnen zijn. Sommige kinderopvangorganisaties maken geen gebruik van een papieren exemplaar, maar gebruiken hiervoor een handige app. Het voordeel hiervan is, dat je hem gedurende de opvang al kunt uitlezen en nooit kan vergeten mee te geven.

Meer informatie

Checklist voor de kinderopvang om uit te draaien (pdf)
Weer wennen na de vakantie aan de kinderopvang
Zo bereid je je goed voor op de eerste keer naar de kinderopvang
De mogelijkheden van kinderopvang, waar kies jij voor?
Kinderopvang, wat valt er te kiezen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten