Maki en zijn mobieltje
Smartfoons zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Steeds meer instanties maken er gebruik van, zodat je (bijna) verplicht bent er zelf één aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan diensten als “Mijnoverheid”, “DigiD”, Ticketwallet of de app van je bank. Zelfs de prestaties op de sportschool, kan ik thuis nog eens rustig nakijken op mijn smartfoon.
Pixelwereld
Maar een smartfoon is meer. De mogelijkheden die het biedt lijken een wereld op zich, een wereld in pixels, waarin je jezelf kunt verliezen. Deze pixelwereld kan je overweldigen en opslokken, omdat er zoveel te zien is en te ontdekken valt. Social media kan je gevangen houden door je het gevoel te geven dat je niks mag missen, muziek en muzikale filmpjes kunnen je de omgeving doen vergeten en losmaken van ieder besef van tijd en locatie. Daarom kan het gebruik van oordopjes zo gevaarlijk zijn in het verkeer, muziek kan je namelijk ontvoeren en naar andere gedachten brengen, waardoor je alertheid afneemt.
Steeds meer kinderen krijgen – op steeds jongere leeftijd – een mobiele telefoon. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit ten koste gaat van vriendschappen, aandacht voor elkaar, buitenspelen en fysieke contacten. De verscheidenheid op internet is echter zo groot dat het gevaar, om daar in te verdwalen, op de loer ligt. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor kinderen, want ook volwassenen moeten hiervoor waken. Kinderen zijn er echter wel het meest gevoelig voor.
Smartfoon is ingeburgerd
Misschien wil je zoon of dochter behoeden voor al deze pixel verleidingen, maar inmiddels is de smartfoon zo “ingeburgerd”, dat het zelfs een “noodzakelijk kwaad” is geworden op de basisschool. Apps zoals Magister, waar je van afhankelijk bent voor het huiswerk, schooltijden en cijferlijsten, draaien alleen op een smartfoon of tablet. Dit soort ontwikkelingen zorgen ervoor dat ook jouw zoon of dochter op jonge leeftijd al met een smartfoon rondloopt. Is dat een slechte ontwikkeling? Daar zullen de meningen over verdeeld zijn, het is echter wel een gegeven dat deze ontwikkeling er is en dat je kinderen dus maar beter goed hierin kunt begeleiden. En een goede voorbereiding doe je niet door ze het te onthouden, een goede voorbereiding begint met het ze op een zorgvuldige manier aanbieden van de faciliteiten, en er met elkaar over te praten en afspraken te maken.
Maki en zijn mobieltje”
Nick Blaser, psychiater en auteur van het boek “Maki en zijn mobieltje” heeft dit opgepakt en is hiermee aan de slag gegaan. Hij heeft – in prachtige metaforen – een voorleesverhaaltje geschreven over Maki. Maki leeft in zijn eigen tuin (zijn gevoelswereld) en vindt op een dag een mobiel. Hij vindt het direct geweldig en gaat er helemaal in op waardoor hij de weg kwijtraakt (zichzelf verliest). Familieleden krijgen geen contact met hem en gaan naar hem op zoek. Ze vinden Maki uiteindelijk in een drukke stad (de vele mogelijkheden van internet) waar het tempo hoog ligt (vluchtige contacten) en maken hem (met liefde) los van de aantrekkingskracht van zijn beeldscherm.
Met elkaar lopen ze weer rustig terug naar huis (vertraging geeft Maki weer de tijd om tot zichzelf te komen). Eenmaal weer thuis aangekomen, krijgt Maik zijn eigen smartfoon, maar over het gebruik wordt gesproken en er worden goede afspraken gemaakt. Er zit in het boek zelfs een voorbeeld contract, hoe je deze afspraken samen met je kind kunt vastleggen.
Meer dan een voorleesboek
“Maki en zijn mobieltje” is meer dan een voorleesboek. Het tweede gedeelte in dit boek is namelijk voor de ouders. Nick Blaser legt in dit gedeelte uit wat een mobiele telefoon doet met onze aandacht, onze waarneming en de beleving van het hier en nu. Hij geeft naast het beschrijven van herkenbare situatie ook praktische tips, een fijne meditatie oefening en zit er in dit boek een “officiële” overeenkomst waarin je samen met je kind afspraken kunt maken over het telefoongebruik. Want als je het gebruik van de smartfoon bij de kids niet kunt voorkomen, kun je ze maar beter goed begeleiden.
Onze mening
Maki en zijn mobieltje is op de eerste plaats een fijn voorleesverhaal met prachtige paginagrote illustraties. Kinderen zullen de vele metaforen totaal niet doorhebben en het “gewoon een leuk verhaaltje” vinden. Als ouder kun je echter wel iets doen met de uitleg (achter in het boek) en het gebruik (en risico’s) van de smartfoon met je kind bespreken. De verschillende metaforen zoomen in op de belevingswereld van een kind, zijn natuurlijke nieuwsgierigheid en het gevaar om zichzelf (en de omgeving) uit het oog te verliezen door de fascinatie voor alle prikkels die internet te bieden heeft.
Het boek kan worden gebruikt om goede afspraken met je kind te maken en deze zelfs vast te leggen in een “officieel” contract. Mocht je kind aan een smartfoon toe zijn, of door omstandigheden genoodzaakt zijn er eentje te gaan gebruiken, dan is dit boek zeker een aanrader om erbij cadeau te geven. Want de smartfoon ontzeggen is in de huidige maatschappij geen optie meer, maar je kunt er wel bewust voor kiezen je zoon of dochter op een goede manier hierbij te begeleiden.
Specificaties Maki en zijn mobieltje
Titel | Maki en zijn mobieltje |
Uitgeverij | Scrivo Media |
Auteur | Nick Blaser |
Illustrator | Martine Goudappel |
Aantal pagina’s | 64 |
ISBN | 9789491687587 |
Bestel direct | Bol.com |
Extra informatie
De bijzonderen boeken van Mo’s Daughters
Vanaf welke leeftijd is de ipad geschikt?
Telefoon beschermen? Zo doe je dat!
Vanaf welke leeftijd aan de smartphone?
Bronvermelding
Tekst & fotografie: Marion Middendorp
#ad Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.